UNIKAT IZ PAKRACA

‘Ponosan sam što sam napravio Muzej vojne povijesti iz kojeg ljudi ne izlaze zatrovani i tužni‘

Mario Tušek u pakračkom Muzeju vojne i ratne povijesti ima nekoliko tisuća eksponata koji su zapravo dio njegove privatne zbirke i jedinstven je u Hrvatskoj

Hrvatski vojnik u punoj ratnoj spremi/ Mario Tušek/Odore pripadnika HRZ-a/Eksponati koji su pripadali neprijateljskim paravojnim formacijama u Domovinskom ratu

 Mario Barać

Pakrac posljednjih godina značajna sredstva i energiju ulaže u razvijanje raznolikosti turističke ponude. Jedan od važnih i atraktivnih segmenata turističke ponude svakako je i Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu kojeg je oformio Mario Tušek, profesor tjelesnog u Srednjoj školi Pakrac, piše mojportal.hr.

Postava muzeja nalazi se u zgradi nekadašnjeg Općinskog suda i rasprostire se na površini od 250 četvornih metara. Muzej je na ovoj lokaciji od 2020. godine, a ranije je bio postavljen u staroj Gradskoj vijećnici, u Pakracu poznatijoj kao Varoška kuća.

Počelo je zbog Japana

Zanimljivo je i da je ovaj muzej, inače, privatna zbirka i u Muzejskom dokumentacijskom centru je registriran u C registru.

image

Mario Tušek utemeljio je Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Mario Barać

Registriran je preko Udruge Bujinkan Seishin Dojo Pakraca koju je Tušek u pokrenuo 1999. godine. Mario je učitelj, sensei, odnosno "dojo cho" ove japanske ratničke vještine, a upravo iz Bujinkana je praktički sve i krenulo, kroz proučavanja, sakupljanja predmeta i treniranja različitih metoda borbe.

- U suradnji s Muzejom Grada Pakraca sam 2012. napravio izložbu pod nazivom “Ratnici“ koja se većim dijelom bazirala na Japan, a manjim na Domovinski rat. Tadašnji gradonačelnik Davor Huška je prepoznao potencijal i ponudio mi da u prostoru u staroj Gradskoj vijećnici postavim eksponate koje sam tada imao te da ih dopunjavam onima vezanim uz Domovinski rat. Smatrali smo da je to prigodno jer je u Pakracu Domovinski rat i počeo te smo znali da će takav postav zanimati buduće posjetitelje.

Jedinstven u Hrvatskoj

- U Hrvatskoj postoji puno kolekcionara koji imaju bogatije zbirke od moje, ali i muzeja koji se uglavnom bave Domovinskim ratom. Zato sam, da bih bio konkurentan i privlačan posjetiteljima, morao napraviti nešto prepoznatljivo, nešto što nema nigdje. Odlučio sam se na opći muzej vojne i ratne povijesti jer u Hrvatskoj nema muzeja u kojem na jednom mjestu možete vidjeti vojnu i ratnu povijest, od stoljeća sedmog do modernog hrvatskog vojnika - pojašnjava Tušek.

image

Antonio Valentić ljubitelj je oružja iz Drugog svjetskog rata

Mario Barać

Obilazak muzeja složen je prema kronologiji događanja. Priča kreće s ranom poviješću Pakraca, od rimskih legija koje su imale odmorište na ovom području, preko Srednjeg vijeka, vitezova templara, Osmanlija, Zrinskih i Frankopana pa sve do hajduka i pandura baruna Trenka. Brojni su eksponati vezani u Prvi i Drugi svjetski rat, a logično, najbogatija je zbirka vezana uz Domovinski rat i modernog hrvatskog vojnika. Trajanje obilaska ovisi o interesu posjetitelja, a Tušek ističe da pojedini znaju ostati i duže od dva sata.

Posjetitelji učenici i izletnici

U 2019. godini Tušekov muzej je posjetilo oko 9500 posjetitelja, od čega su 4500 bile školske grupe, a ostalo izletnici i turisti. Tušek kaže da najčešće dolaze organizirane grupe, u velikom broju braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata, ali i ostale turističke grupe kao i pojedinci.

image

Hrvatski vojnik u punoj ratnoj spremi

Mario Barać

U vrijeme mojeg posjeta u Muzeju je bilo tročlano društvo iz Bjelovara. Matija Grgić, 26-godišnji nastavnik u obrtničkoj školi u Muzeju je po prvi put.

- Odlično je! Lijepo je i zanimljivo kako je cijela priča složena i dizajnirana. Najzanimljiviji mi je dio muzeja koji je vezan uz ratna događanja u Pakracu tijekom Domovinskog rata. Puno toga nisam znao i danas sam naučio. Uglavnom se u javnosti pričao o Vukovaru, Dubrovniku i ostalim većim ratištima, a jako je važno znati što se događalo na ovom, pakračkom ratištu koje je po mnogočemu bilo ključno ratište 1991. Priča o Pakracu je fascinantna, svaka čast ljudima i baš zbog toga bih svima preporučio posjet ovom muzeju - poručio je Matija.

image

Ivan Gazda svima preporučuje posjet Muzeju

Mario Barać

Impresivna kolekcija

S njim se složio i njegov prijatelj Ivan Gazda, učitelj hrvatskog jezika u osnovnoj školi.

- Već sam bio u Muzeju dok je bio na staroj lokaciji i drago mi je da sam se ponovno vratio. Impresivna je kolekcija naoružanja i vojne opreme i svakom zaljubljeniku u povijest, posebno u vojnu povijest, preporučio bih da dođe i ovo vidi.

Antonio Valentić je programer koji živi u Osijeku, a posebno je impresioniran kolekcijom oružja.

image

U Knjigu dojmova se upisala i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Mario Barać

- Pogotovo me zanima oružje iz Drugog svjetskog rata. Vidjeti sve ovo uživo jako je lijepo. Posebno mi se svidio Bren, britanski laki mitraljez te legendarni Thompson, oružje koje je u Drugom svjetskom ratu koristila američka vojska - rekao je Antonio.

Bruce Lee i Ninjutsu

Mario Tušek se još kao dječak „zaljubio“ u Bruce Leeja zbog kojeg je počeo trenirati i naučio baratati nunčakama, a potom i u ninjutsu zahvaljujući ninja romanima.

image

Japanski kutak Muzeja s originalnim zastavama - trofejima iz Drugog svjetskog rata

Mario Barać

- Imao sam prije rata veliku kolekciju knjiga i časopisa s tematikom borilačkih vještina i sve brojeve tih romana, ali mi je dosta toga uništeno jer je u ratu stan izgorio. Puno je onih koji su u djetinjstvu imali tu strast, ali su negdje kroz život otpali i odustali od toga. Mene pak ta ljubav i strast iz djetinjstva drži cijeli život - priznaje Mario.

Precizan broj eksponata u Muzeju Tušeku je teško utvrditi, ali barata s brojkom od nekoliko tisuća.

U prvoj prostoriji na ulasku u Muzej su uniforme raznih povijesnih postrojbi; povijesna odora Varaždinske građanske garde, Turopoljskih banderija, Karlovačke građanske garde, zatim Kumpanjije iz Blata s otoka Korčula, kao i odora Počasne zaštitne bojne. Tušekov muzej je inače vrlo bogat odorama, ima i onih iz oba svjetska rata kao i iz Domovinskog. Posjeduje i odore i eksponate koji su pripadali neprijateljskoj Jugoslavenskoj narodnoj armiji i paravojnim formacijama koje su ovdje ratovale 1991. godine.

image

Mario Tušek s puškom MAS-39 koju je koristio francuski pokret otpora

Mario Barać

Zastave, odlikovanja, oružje...

- Zanimljivo je da puno djece kada vide uniforme JNA, odmah kažu četnici jer tu odoru gledaju u kontekstu 1991. i agresorske vojske. U stvari, njima je uglavnom nepoznat period od 1945. do 1991. pa ni ne znaju da je to prije Domovinskog rata bila regularna vojska i da su svi muškarci išli u tu vojsku - objašnjava Tušek koji u Muzeju ima i zavidnu zbirku zastava.

Uz povijesne odore stoji zastava iz ureda predsjednika Tuđmana s Brijuna, te zastava koja se vijorila na kninskoj tvrđavi. Posebno vrijedne i interesantne su dvije originalne japanske zastave iz Drugog svjetskog rata, s pripadajućom zaštitnom vrećicom u kojoj su se nosile, a zanimljivo je da je vrećica naslovljena na ime Nagase Kuniyoshi. Tušekova želja je da japanski kutak muzeja u budućnosti obogati i Yoroi, japanski samurajski oklop.

image

Među eksponatima su i brojni osobni predmeti koji su pripadali vojnicima

Mario Barać

Među eksponatima ima puno privatnih predmeta i osobnih stvari koje su pripadale vojnicima kao što su vojne iskaznice ili promidžbene cigarete Trommler koje su imali pripadnici nacističkog SS odreda. Uz razne vojne karte i zemljovide tu su i odlikovanja. Među njima i ono bivšeg Pakračanina, prvoborca Ilije Uzura Lakog, koji je nakon NOB-a, kao pripadnik partizanskog pokreta odlikovan Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom za hrabrost i Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom.

Muška soba

Ušli smo u prostoriju koju Tušek zove Muška soba, a u kojoj se nalazi bogata i impresivna zbirka naoružanja. Razni pištolji, puške, mitraljezi, ali i protuoklopna sredstva, raketni bacači i rakete. Dominira raketa višecjevnog lansera raketa M-77 Oganj.

Od brojnih pušaka Tušek mi posebno pokazuje pušku MAS-39 iz 1939. godine, a ovu pušku na rasklapanje su u Drugom svjetskom ratu koristili pripadnici francuskog pokreta otpora.

image

Odore bivše JNA

Mario Barać

Uz oružje tu su i razna minsko-eksplozivna sredstva, kao i uređaji za radioveze, Tušek ima bogatu i vrijednu zbirku maketa raznih vojnih vozila, a svoje mjesto u vitrinama pronašli su i legendarni plastični vojnici s kojima smo se svi igrali kada smo bili djeca, te makete vozila koje je s Lego kockicama napravio Mariov 10-godišnji sin Tvrtko.

- U planu mi je u dvorištu urediti i vanjski postav muzeja, a do sada sam nabavio dva vozila - dodaje Mario koji već više od četiri godine piše za časopis Vojna povijest u kojem iz broja u broj kroz priče predstavlja eksponate iz Muzeja.

Bogata knjižnica

Muzej ima interaktivnu učionicu za predavanje, ali i multimedijalne segmente pa se tijekom posjeta na ekranima vrte video materijali. Tušek ima i impresivnu knjižnicu s nekoliko tisuća primjeraka knjiga i časopisa, ali i dokumenata i fotografija. Kaže da puno ulaže u stručnu literaturu, a među vrjednijim eksponatima ističe i originalne letke iz vremena Nezavisne Države Hrvatske.

image

Odore pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Mario Barać

- Jako mi je teško reći koji je eksponat u Muzeju najvrjedniji. Cijela zbirka je materijalno vrlo vrijedna i u nju je uloženo i puno novca, ali i vremena i truda. Mnogi su eksponati kupljeni na aukcijama, ali sam mnoge dobio na dar. Takvi eksponati za mene imaju veliku vrijednost, posebno ako su pripadali hrvatskim braniteljima. Tako mi je nedavno naš sugrađanin i moj prijatelj Zlatko Kubalek Kuba poklonio beretku koju je nosio u Domovinskom ratu. Kuba je 1991. teško ranjen, a zanimljivo je da je tu njegovu beretku 30 godina čuvao njegov suborac Predrag Culić i nedavno mu je vratio, a on ju je na kraju poklonio Muzeju - prepričava Mario.

Muzej se samofinancira i to od prodaje ulaznica koje koštaju 15 kuna, a sav prihod Tušek ulaže u kupnju eksponata i proširivanje muzejske zbirke.

image

Polica s raznim vrstama pištolja

Mario Barać

- Nikad ne mogu skupiti dovoljno novaca da kupim neki jako skupi eksponat. Uštedim, na primjer, 1500 kuna, ali onda naletim na nešto što mi se svidi i to kupim za Muzej - kroz smijeh priča Mario koji, uz to što nudi mnogo toga zanimljivog za vidjeti, posjetitelje i educira.

Edukacija djece

- Prije svega, djecu učim neka zlatna pravila vezana za oružje, da se nikada prst ne drži na okidaču ili da se cijev oružja nikada ne usmjerava u nekoga. Nažalost, oružja još uvijek ima posvuda i zato je jako važno, prije svega djeci ukazati na sve potencijalne opasnosti i uputiti ih, a ne prepustiti im da sami istražuju - tvrdi Mario.

Posebno mjesto u njegovom Muzeju posvećeno je Gordanu Ledereru, legendarnom snimatelju HTV-a koji je kao ratni reporter poginuo 10. kolovoza 1991. godine na Baniji, na brdu Čukur.

image

Tušek je poseban dio Muzeja posvetio pokojnom ratnom snimatelju Gordanu Ledereru

Mario Barać

- Manje je poznata činjenica da je Lederer snimao kadrove početka Domovinskog rata u Pakracu 2. ožujka 1991. godine. Na mjestu njegove pogibije je 2015. napravljen spomenik s velikim propucanim staklom koje predstavlja leću objektiva. Moj prijatelj, puškar Miroslav Kavur iz Velike Gorice, radio je probna opaljenja različitih kalibara naoružanja kako bi odredili koji će kalibar biti korišten na spomeniku. Ovdje je staklo u koje je pucano kalibrom Winchester 308, a rupa istog tog kalibra je i na originalnom spomeniku. Na to sam vrlo ponosan i kada mi dolaze školske grupe posebnu pažnju posvećujem tome da ih upoznam s Ledererovim likom i djelom - pojašnjava Tušek.

image

Povijesne odore

Mario Barać

Uz kupljene i poklonjene stvari, među eksponatima ima i trajno posuđenih stvari kao što je odora bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Ona je jedna od brojnih osoba koja je u Knjigu dojmova napisala pohvale Muzeju i Tušekovom osobnom angažmanu, a Mario pak izdvaja komentar putopisca i Youtubera Branimira Kambera koji je napisao: "Prvi put nakon teme Domovinski rat da se osjećam ponosno i veliko!"

image

Tušek (prvi s desna) s posjetiteljima iz Bjelovara

Mario Barać

Pozitivne reakcije posjetitelja

- Jako mi je drago što sam uspio napraviti muzej vojne i ratne povijesti iz kojeg ljudi ne izlaze zatrovani, tužni, potreseni, iz kojeg ne odlaze s lošom emocijom iako su neke teme mučne i potresne. Većina ljudi je nakon posjeta puna dojmova, zadovoljna i ispunjena i većina ih se ponovno vrati. To je posebna vrijednost ovog muzeja - naglašava za mojportal.hr Tušek o čijem Muzeju detaljnije možete saznati na Facebooku, Instagramu i Twitteru.

image

U Muzeju su i eksponati koji su pripadali neprijateljskim paravojnim formacijama u Domovinskom ratu

Mario Barać

Međutim, obzirom da vam ni jedna društvena mreža ne može dovoljno dobro približiti taj osjećaj zadovoljstva, ne preostaje vam drugo nego posjetiti Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu.

image

Raketa višecjevnog lansera raketa M-77 zvnog Oganj

Mario Barać
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:00