NOVA AFERA?

Poništava se natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a? Prijeti skandal zbog Zakona o braniteljima

Saznali smo da je Pravna služba zatražila izvan kuće stručno mišljenje o poništenju natječaja
Mladen Čutura (sredina)
 Marko Todorov/Cropix

Hoće li natječaj za glavnog ravnatelja biti poništen i prijeti li HRT-u još jedna afera s obzirom na to da je sve više informacija kako je taj natječaj nezakonit.

Naime, predsjednik Nadzornog odbora HRT-a Mladen Čutura tvrdi da razloga za poništenje nema, no, kako smo doznali, prema mišljenju profesora Viktora Gotovca s Pravnog fakulteta, čije je stručno mišljenje tražila Pravna služba HRT-a, natječaj je nezakonit i trebalo bi raspisati novi…

Da bi se HRT mogao naći u još jednom skandalu, dalo se naslutiti kada je portal teatar.hr prije nekoliko dana objavio kako bi natječaj za glavnog ravnatelja trebao biti poništen jer u njemu nisu poštovane posebne odredbe iz Zakona o hrvatskim braniteljima.

Ista osoba

Riječ je oodredbama prema kojima u natječajima koje raspisuju javne službe i ustanove prednost pri izboru, ako imaju jednake uvjete, imaju nezaposleni branitelji i članovi njihovih obitelji. Portal je objavio i kako je isti propust napravljen i prilikom raspisivanja natječaja za izbor intendanta HNK-a u Zagrebu. Nakon te njihove objave i ukazivanja na nezakonitost natječaja, Kazališno vijeće je potom poništilo taj natječaj, te raspisalo novi u koji su uvrstili i odredbe Zakona o braniteljima.

Sada se ista situacija dogodila i na HRT-u, a portal je naveo kako je posebno zanimljivo to što u oba tijela koja su raspisivala natječaje sjedi ista osoba - Mladen Čutura. On je, naime, predsjednik Nadzornog odbora HRT-a, tijela koje je raspisalo natječaj za glavnog ravnatelja, a i član je Kazališnog vijeća koje je raspisalo natječaj za intendanta HNK.

Čutura je u međuvremenu, kako nam je sam kazao, prije mjesec dana napustio Kazališno vijeće, no činjenica je da je tamo bio u vrijeme raspisivanja natječaja. Kad smo s Čuturom prvi put razgovarali prije par dana, kazao je da se savjetovao s pravnom službom HRT-a, te da natječaj neće biti poništen. Naveo je kako je riječ o mandatnom, a ne klasičnom natječaju, te da ni na prethodnim natječajima nije bilo uvjeta iz Zakona o braniteljima, pa su ipak provedeni.

- Nadzorni odbor raspisuje natječaj za glavnog ravnatelja, ali ga priprema pravna služba HRT-a. Prema mišljenju stručnih službi, nije trebalo poništiti ni natječaj za intendanta - kazao nam je tada Čutura. Treba, međutim, podsjetiti da u vrijeme prijašnjih natječaja na HRT-u, novi Zakon o braniteljima još nije bio na snazi. Također, doznajemo i da je pravna služba HRT-a oko poništenja natječaja zatražila i stručno mišljenje van kuće. Potvrdio nam je to i sam Čutura.

Dokumentacija

- O tome je zatraženo mišljenje profesora s Pravnog fakulteta Viktora Gotovca. Njegov stav je da natječaj treba poništiti, ali obrazloženje nije dovoljno jasno. Ovih dana sve je otišlo u Sabor, pa ćemo vidjeti. Kao što sam rekao, NO samo raspisuje natječaj, a sastavlja ga pravna služba. Unatoč mišljenju koje smo dobili, i dalje smatram da nismo pogriješili te da natječaj ne treba poništiti. Ako netko misli drugačije, neka nas tuži Upravnom sudu - kazao je Čutura. Dodao je kako će se ovih dana o tome konzultirati s ostalim članovima NO-a.

U očitovanju profesora Gotovca, kako smo doznali, stoji kako je u natječaju trebala biti poveznica i uputa na odredbe o pravu na prednost, te je njegov stav da se postupak poništi. Pokušali smo doznati hoće li na ovaj propust u natječaju vezan za branitelje reagirati i Ministarstvo branitelja, no ministar Tomo Medved kazao nam je kako ”nije upućen u slučaj”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:54