NAMETANJE VOLJE

Poljski premijer smatra da se EU postavlja kao ‘naddržava‘, a evo što je o toj temi nedavno govorio Milanović

Milanović je poručio da "europska birokracija, Bruxelles trebaju biti malo fleksibilnija kada lijepe naljepnice raznim državama".
Mateusz Morawiecki i Zoran Milanović
 Cropix, AFP

Poljski premijer Mateusz Morawiecki upozorio je u ponedjeljak, u pismu europskim čelnicima, na rizik da bi Europska unija mogla postati "organizacija kojom na centraliziran način upravljaju institucije bez ikakve demokratske kontrole".

On smatra da je to "opasan fenomen koji prijeti budućnosti Unije", ali isto tako naglašava da će Poljska ostati "lojalna članica" Europske unije.

Pozvao je također europske čelnike da ostanu "otvoreni prema dijalogu" o reformi EU-a.

"Iskreno vjerujem da zajedno, u duhu poštovanja i razumijevanja, ne namećući volju drugima, možemo pronaći rješenje koje će osnažiti našu Europsku uniju", smatra.

Prije mjesec dana hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je kako djelomično podržava stavove Poljaka rekavši da Europsku uniju čine nacionalne države te da ona ne može biti federacija ili naddržava. Istaknuo je tada kako treba prihvatiti različitosti unutar Europske unije.

U prigodi sastanka predsjednika država 'Skupine Arraiolos' u Rimu rekao je da "europska birokracija, Bruxelles i sva ta tijela trebaju biti malo fleksibilnija kada lijepe naljepnice raznim državama".

"Rekao sam i da moje vrijednosti nisu nužno svačije vrijednosti u Europi i da nije zdravo da jedna vrsta, u ovom slučaju baš jako liberalno lijeva, bude ta koja je dominantna. To je moja, ali nije svatko isti. Sutra se stvari mogu promijeniti. U Njemačkoj vjerojatno neće, u Francuskoj mogu. Toga treba biti svjestan, da nismo isti, ali da nas neke stvari vežu i zato možemo biti zajedno", zaključio je Milanović.

Pismo je Morawiecki poslano pred samit EU-a ovaj tjedan i nakon presude poljskog Ustavnog suda koja je dovela u pitanje primat europskog prava, što bi po mnogim analitičarima mogao biti prvi korak prema izlasku Poljske iz Unije.

Poljski sud zaključio je da neke odredbe europskih ugovora "nisu kompatibilne" s poljskim Ustavom i upozorio je Sud EU-a da se ne miješa u reforme pravosuđa u Poljskoj.

Europska unija smatra da te reforme potkopavaju neovisnost pravosuđa i da bi mogle unazaditi demokratski napredak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 18:38