IDILA TRAJALA TRI DANA

Poljoprivredni proizvođači: Ministar Jakovina odlučio je suprotno zakonu, prekršio Ustav i izigrao nas!

 Srđan Vrančić / Cropix

Idilični odnosi između predstavnika poljoprivrednih proizvođača okupljenih u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) i Tihomira Jakovine, novog ministra poljoprivrede, potrajali su samo tri dana.

Tek što su u petak završili prvi sastanak pun uzajamnog uvažavanja, u ponedjeljak su predstavnici HPK zaključili da ih je ministar prevario i izigrao njihovo povjerenje.

- Ministar Jakovina izigrao je seljake. U petak je na sastanku obećao da će se konzultirati o svim važnim pitanjima, a dan prije je poslao naputak svim općinama i gradovima kojim im nalaže da obustave sve započete aktivnosti koje se odnose na raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem - rekao je Vladimir Novotny, glasnogovornik HPK.

- To vam je kao da ministar prometa naredi da se danas vozi kroz crveno. Taj Jakovinin čin je i protuustavan jer izvan snage stavlja Zakon o poljoprivrednom zemljištu - tvrdi Novotny.

Vodstvo HPK još razmišlja koji će im biti sljedeći potezi, razočarani u ministra koji je, kažu, još u petak izjavio da HPK treba “imati svoju pravu vrijednost te postati središnja institucija svih proizvođača i udruga” te da će se uskoro razgovarati i o važnim temama, poput legalizacije poljoprivrednih objekata, zaostalim obvezama te osmišljavanju modela kojima bi se više novca povlačilo iz europskih fondova.

U Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja iznenađeni su tim reakcijama HPK. U priopćenju navode kako su poslali “naputak koji se ne odnosi na Programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem koje su u već fazi davanja suglasnosti ministarstva, nego na slanje novih programa i raspisivanje natječaja”. Cilj tog naputka je da se do ustrojavanja Agencije za poljoprivredno zemljište obustave moguće malverzacije.

Ovaj je naputak mjera koja je isključivo u interesu poljoprivrednih proizvođača koji će ubuduće zemlju dobivati u dugogodišnji zakup, a protiv malobrojne skupine koja u razdoblju ustrojavanja Ministarstva i Agencije za poljoprivredno zemljište nastoji hitnom procedurom progurati “sumnjive” dodjele ili prodaje zemlje, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 12:36