DRAMA NA JADRANU

Poljaci isplovili po valovima i buri: ‘Ovo je bila jedna od najtežih akcija spašavanja‘

Skiper nije više mogao upravljati jedrilicom, valovi su u tom trenutku bili 3 do 4 metra visoki, a bilo je i vjetra 6-7 bofora
 Screenshot/YouTube/Morski.hr

Sedmero Poljaka u petak navečer spasila je posada Lučke kapetanije Šibenik. Visoki valovi i jak vjetar odnijeli su njihov katamaran više od 10 nautičkih milja na pučinu, prema sredini Jadrana.

Posada katamarana krenula je po jakoj buri iz Visa za Pirovac. U visini Rogoznice ugasio im se motor, pa je skiper odlučio dignuti jedro i ići za Opat, otok u Kornatima.

- Ovo je sigurno bila jedna od najtežih akcija u ovom poslu, a radim ga već 18 godina - rekao je za Morski.hr zapovjednik m/b Šibenik Saša Jurat i ispričao što se dogodilo.

Ni glavno jedro nije bilo u finkciji, već samo genova, a sve se događalo 7 Nm jugozapadno od otoka Žirja. Skiper nije više mogao upravljati jedrilicom, valovi su u tom trenutku bili 3 do 4 metra visoki, a bilo je i vjetra 6-7 bofora.

Dva puta je pokušao upaliti neispravan motor, ali palio se alarm, vjerojatno zbog neispravnog hlađenja motora. Nije bilo druge i posada je s te pozicije uputila poziv za pogibelj: "Mayday, mayday, mayday!".

- Na plovilu je bilo 7 osoba poljske nacionalnosti i u 19.04 sati došla je obavijest o brodici u pogibelji. Pet minuta nakon poziva, isplovio je brod Šibenik prema poziciji unesrećenih. Pronađeni su u 21 sat, a 20 minuta smo ih pokušali uhvatiti te nam je to napokon i uspjelo, pa smo ih oko 21.30 sati uhvatili u tegalj prema marini Piškera na Kornatima, gdje smo ih uspješno i privezali - govori Jurat i naglašava da su svi članovi posade katamarana dobro, ali uz psihičke traume koje je događaj ostavio na poljskoj posadi.

Brod će uz pomoć charter kompanije i Lučke kapetanije biti prepraćen na kopno, jer je zadobio manje ogrebotine, ali srećom, bez većih oštećenja, piše Morski.hr.

Kad su stigli na čvrsto tlo, Poljaci su bili presretni. Ostalo je za kraj samo - fotografirati se sa svojim junacima.

Samo dan prije, ova ista posada broda Šibenik spašavala je jedrilicu s tri mađarska državljanina ispod Žirja, a jednu teško ozlijeđenu osobu sigurno su doveli do kopna, gdje su je preuzela kola hitne medicinske pomoći.

I Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske oglasilo se o ovom spašavanju:

"Dana 8. listopada od 18:20 do 00:17 trajala je akcija spašavanja sedmero državljana Poljske s katamarana Valeria, koji su imali problem s motorom. Pozicija katamarana bila je 10-ak nautičkih milja južno od Piškere (ispod Kornata). Uslijed jake bure nošeni su prema otvorenom moru. U akciju spašavanja isplovio je SAR brod Šibenik, koji je pronašao katamaran oko 21 sat. Budući da komercijalne službe nisu htjele isploviti i obaviti tegljenje zbog jake bure, m/b Šibenik oteglio je katamaran do marine Piškera", napisali su u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:29