DRSKI KRADLJIVCI NE MIRUJU

POLICIJA UPOZORAVA NA VELIK BROJ DŽEPNIH KRAĐA Dobro proučite njihove upute kako se zaštititi, koriste i žilete, jednu stvar treba svakako izbjegavati

 
Ilustracija
 Robert Fajt / HANZA MEDIA

Tijekom prošle godine policija je u Hrvatskoj zabilježila 974 džepnih krađa, 17 lopova je uhvaćeno na djelu, a 954 bilo ih je nepoznato. Ukupno je otkriveno džepara tek u 132 slučaja, što je tek nešto više od 13 posto.

- Ponekad vaša nepažnja i nesmotrenost omogućuje lopovu da ukrade „plijen“ i pobjegne prije nego shvatite da ste okradeni. Džepari se ne razlikuju od drugih ljudi oko vas. Izuzetno su vješti za krađe iz džepova i torbica. Rade u skupinama ili samostalno. Teško ih je prepoznati, no možete se zaštititi, poduzeti mjere opreza i izbjeći štetu. Ne dozvolite da vaš novčanik završi u tuđem džepu - upozorava Kata Nujić, glasnogovornica PU brodsko-posavske, piše Glas Slavonije.

Kao mjere opreza navode da u gužvama treba dobro paziti na novčanik, držati ga u džepu koji se zatvara, a svakako treba izbjegavati nošenje novčanika u zadnjim džepovima.

- Ako novčanik držite u torbici, provjerite je li zatvorena te torbicu držite ispred sebe, poklopcem uz tijelo. Ne dopustite da vam u gužvi netko nameće razgovor, da vas gura. Događa se, ako držite torbicu ispod ruke, da ju lopov rasiječe žiletom i izvuče novčanik. Odvojite novac od dokumenata te ne držite papiriće s PIN brojevima zajedno s bankovnim karticama - savjetuje glasnogovornica.

Ne napadajte prvu osobu do sebe

Iz policije savjetuju građanima i da, ako su pokradeni, ne "napadaju" prvu osobu do sebe jer je kradljivac već sigurno daleko.

- Osobe oko sebe pitajte jesu li nešto vidjeli i nazovite policiju. Pretražite bližu okolicu i možda pronađete svoj novčanik, spremite ga u vrećicu što manje ga dotičući zbog očuvanja tragova i predajte policiji, također odmah kontaktirajte banke ako su vam ukradene bankovne kartice da spriječite još veću štetu. Zvono mobitela podesite na najjače i ako vam bude ukraden, zamolite nekoga da nazove vaš broj – možda se oglasi u džeparovoj torbici - kaže Glasu Slavonije glasnogovornica Kata Nujić iz PU brodsko-posavske. Kako dalje dodaje, ako već nosite vrijedne predmete, zapišite njihov serijski broj jer će to olakšati posao policiji, a torbicu, vrećicu ili kutijicu u kojoj su bili ukradeni predmeti pažljivo predajte policiji, kako bi se očuvali tragovi i otisci prstiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:53