PRIPREME ZA DERBI

Policija u punoj spremi: Objavljeni ključni detalji za navijače, ali i odmorišta koja Torcida smije koristiti

Prema ugovoru koji su potpisala dva kluba, navijačima Hajduka određeno je 2500 ulaznica i bit će smješteni na tribini jug

ilustrativna fotografija

 Marko Todorov/CROPIX

Subotnji derbi između Dinama i Hajduka, koji će se odigrati na maksimirskom stadionu, bit će sigurnosno najrizičnija utakmica u novom prvenstvenom ciklusu, čije su osiguranje oba kluba, ali i policija, pripremali prema 20. srpnja potpisanom Protokolu o sigurnosti na utakmicama visokog rizika.

Povod za protokol bili su teški incidenti nakon utakmice ta dva kluba 21. svibnja, kad su prilikom uporabe vatrenog oružja od policije ranjena četvorica navijača Hajduka i kad je došlo do sukoba navijača i policije na autocesti Zagreb - Karlovac na odmorištu Desinec.

Podsjećamo, uhićena su 42 navijača Hajduka, a protiv četvorice su odbačene kaznene prijave i obustavljen je postupak, dok su ostali pušteni iz istražnog zatvora, koji im je zamijenjen mjerama opreza. Iz istražnog zatvora pušteno je i posljednjih devet navijača Hajduka koji su pritvoreni prije mjesec dana, nakon navijačkog divljanja na A1.

Prema podacima MUP-a, za utakmice GNK Dinamo 32 osobe imaju pravomoćno izrečene zaštitne mjere zabrane prisustvovanja utakmicama, dok za utakmice HNK Hajduk 26 osoba ima pravomoćno izrečene zaštitne mjere zabrane prisustvovanja utakmicama. Pravomoćno izrečenu zabranu prisustvovanja sportskim natjecanjima ima ukupno 105 osoba.

Policija otvorila mail

Cijeli slučaj još nije dobio ni istražni epilog, jer kako nam je u petak odgovorilo velikogoričko državno odvjetništvo, još nisu završeni izvidi jesu li policajci zakonito uporabili vatreno oružje. Naime, zamjenik županijskog državnog odvjetnika Dražen Diklić dan nakon utakmice najavio je kako će se preispitivati postupanje svih nadležnih, pa tako i policije, ali je policija već ustanovila da je uporaba oružja bila opravdana te kako su policajci pucali u samoobrani jer im je bio ugrožen život, iako neke izjave govore suprotno.

I u subotu navečer se na maksimirskom stadionu, kao i oko njega te na rutama kretanja navijača, mogu očekivati "jake snage MUP-a" i redarska služba. Ovaj derbi ujedno je i dosad najveći ispit za policiju, ali i za to kako u praksi funkcionira protokol za utakmice visokog rizika koji su potpisali MUP i HNS.

On, primjerice, obvezuje klubove da svu svoju međusobnu komunikaciju koja se odnosi na organizaciju putovanja navijača, prodaju ulaznica i sve relevantne sigurnosne informacije dostavljaju na posebno otvoren mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Osim te vruće linije, Hajduk je morao odrediti osobu za kontakt s Dinamom i policijom i ta je osoba dužna znati kako će putovati navijači njihova kluba, njihov broj, moraju znati sve o koreografiji koju planiraju na tribinama, gdje misle stajati na putu.

"Časnik za vezu" Hajduka s Dinamom mora u Zagrebu stalno biti u kontaktu sa svojim navijačima, prije polaska na stadion i prenijeti im sve relevantne informacije koje se tiču osiguranja, unosa transparenata i slično.

Sastanci u HNS-u

Predstavnik Hajduka mora obavijestiti predstavnika Dinama o transparentima, Dinamo, ako nema dovoljno parkirališnih mjesta za gostujuće navijače, mora sudjelovati u troškovima lokalnog prijevoza od mjesta organiziranog okupljanja do stadiona.

Prema ugovoru koji su potpisali predstavnici dvaju klubova, navijačima Hajduka određeno je 2500 ulaznica i bit će smješteni na tribini jug. Na prostoru poligona za obuku vozača i tržnice Borongaj bit će postavljeno ukupno 10 kemijskih WC-a, dok će na stadionu Maksimir ispod južne tribine biti dostupni hrana, bezalkoholna pića i sanitarni prostor.

Za stajališta su određene sljedeće lokacije: odmorište Nadin, odmorište Janjče i odmorište Dobra. Po dolasku na NP Lučko bit će formirane kolone te će se navijače organizirano prepratiti do stadiona. Gostujući navijači koji organizirano putuju vlakom imaju organiziran vagon - restoran u kojem se prodaje jelo i piće.

Ravnateljstvo policije preuzelo je koordinativnu ulogu kod osiguranja ove utakmice visokog rizika te je za provedbu mjera osiguranja ove, ali i budućih utakmica, uspostavilo Stožer na čijem je čelu zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Inače, hrvatska policija s portugalskom razmjenjuje saznanja o zbivanjima na utakmici SC Vitoria Guimaraes - HNK Hajduk i sudjelovanju hrvatskim državljana u tim događajima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:06