BIT ĆE SANKCIONIRAN

Policija pronašla čovjeka koji je dronom nadlijetao opožareno Čiovo i ometao rad kanadera

Ovakva ponašanja ne samo što su zabranjena, već su izuzetno opasna za osobe koje sudjeluju u gašenju, apeliraju iz splitske policije

Požar na Čiovu

 Sasa Buric/CROPIX

Prošlo je 12 dana od stravičnog požara na otoku Čiovu, a trogirska policija nije zaboravila aktivnosti s druge strane zakona koje su se tad događale usporedo s gašenjem.

Nakon nepuna dva tjedna, otkrili su nesavjesnog muškarca koji je nad opožarenim područjem, tijekom intervencije hitnih službi, koristio dron i snimao. U tim su trenucima, naime, iznad požarišta u zračnom prostoru letjeli kanaderi za prelet i gašenje požara na području Žednog, a usput je uočen i nečiji dron.

Stoga su policajci u suradnji s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo krenuli istraživati i uspjeli detektirati osobu koja je upravljala dronom. Riječ je o 25-godišnjaku koji se ogriješio o čl. 13. st. 2 Zakona o zračnom prometu jer je 27. srpnja oko 16.30 sati bez odobrenja nadležnog tijela ili službe upravljao bespilotnom letjelicom, dakle suprotno uvjetima, načinu, pravilima i postupcima letenja zrakoplova utvrđenima propisom Zakona o zračnom prometu i EU propisima.

- Pokretanje prekršajnog postupka za ovaj prekršaj u nadležnosti je Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, radi čega je Policijska postaja Trogir dostavila Obavijest o počinjenom prekršaju, zajedno s prikupljenim dokazima, kako bi se proveo postupak i sankcioniralo počinitelja.

Još jednom koristimo priliku građanima skrenuti pozornost na zabranu korištenja drona i snimanja požarišta za vrijeme dok traje gašenje. Naime, ovakva ponašanja ne samo što su zabranjena, već su izuzetno opasna za osobe koje sudjeluju u gašenju, kako na zemlji, tako i u zraku. Nemojte svojim neodgovornim i lakomislenim ponašanjem dodatno ugroziti pripadnike žurnih službi - apeliraju iz splitske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:01