POLICIJA ISTRAŽUJE JESU LI GA TROVALI

Policija: Ozbiljno istražujemo! Smiona optužba može upućivati da Sudac sumnjiči ljude iz Crkve

Kontroverzni svećenik opet je u središtu medijske pozornosti zbog tvrdnje da ima dokaze kako je sustavno trovan
 Damir Glibušić/CROPIX

ZAGREB - Trovali su me deset godina - rekao je velečasni Zlatko Sudac analitičaru crkvenih zbivanja u Hrvatskoj Darku Pavičiću u intervjuu objavljenom u Večernjem listu.

Taj za mnoge kontroverzni karizmatik kojeg neki nazivaju i vjerskim mistikom, tvrdi i da ima dokaze za svoje tvrdnje.

Zapečaćena dokumentacija

- Rezultati koje smo dobili iz europskih centara nepobitno potvrđuju da sam u razdoblju od jednog desetljeća bio po život i zdravlje ozbiljno izlagan i ugrožavan. Dokumentacija je zapečaćena i čuva se u arhivu - rekao je Večernjem listu velečasni Sudac.

Na slučaju je angažirao i svog odvjetnika Bosiljka Mišetića. Sudac navodi da su njegov biskup Valter Župan i “drugi bitni ljudi” upoznati sa svim relevantnim činjenicama vezanim uz taj predmet.

S obzirom da je Sudac dulje vrijeme službovao u Betaniji, domu za duhovne susrete u Ćunskom na Lošinju, može se pretpostaviti da su se navodni pokušaji trovanja koje spominje u intervjuu morali događati za njegova boravka na otoku.

Bez detalja

No, u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, nadležnoj i za kvarnerske otoke, o tome nemaju nikakvih saznanja.

- Ni Zlatko Sudac ni bilo koja druga osoba nije postaji u Malom Lošinju ni Policijskoj upravi primorsko-goranskoj prijavila trovanje ili pokušaj ubojstva - rekao je nakon provjere Tomislav Veršić iz riječke policije. Unatoč tome, ističe Veršić, policija će Sudčevim izjavama u intervjuu pristupiti krajnje ozbiljno.

- Policija provjerava sve informacije do kojih dođe na ovaj ili onaj način, a u to ulaze i novinski napisi. Tako ćemo provjeriti i taj dio da je bio sustavno trovan deset godina. No, o detaljima još ne mogu govoriti - istaknuo je Veršić.

Izvan konteksta

Ugledni teolog Adalbert Rebić kaže da je cijeli Sučev intervju Večernjem listu vrlo trijezan i smiren, odiše optimizmom i nadom te dio o “trovanju” nekako ispada poput kakva uljeza i izvan je konteksta ostalog izuzetnog dijela razgovora.

Život u demokraciji

- Velečasni Sudac iznio je teške optužbe. To jest uznemirujuće, ali upućujem ga na nadležne institucije - kaže Rebić i dodaje kako poziva vlč. Suca da to što prije, ako ima svu tu dokumentaciju i moguće osumnjičene, preda institucijama zaduženima za rasvjetljavanje takvih kaznenih djela.

- Zaboga, živimo u demokraciji i bez straha može sa svojim saznanjima i sumnjama upoznati policiju i sudstvo - kaže prof. Rebić.

I don Ivan Grubišić, sociolog religije, kaže da cijela stvar ne smije ostati samo na pukoj izjavi u novinama, koja tada može izgledati kao da je plasirana kako bi se uzburkale strasti, već se to sada mora do kraja sudski rasvijetiliti da se vidi što je istina i zbog njega samog, i zbog Crkve, ali i funkcioniranja pravne države. Prema Rebićevu mišljenju, optužba je smiona i može upućivati na to da velečasni Sudac sumnjiči ljude iz crkvenih krugova, iako to nije izrijekom rekao.

Betanija zatvorena

No, prema Rebićevim riječima, trovanja se uvijek teško dokazuju. Don Ivan Grubišić naglašava da je zavist, o čemu i sam Sudac govori u Večernjem listu, prilično jaka baš u kleričkim krugovima. Grubišić kaže da su napadi na Suca slični onima kojima je i sam bio izložen, ali s drugih ideoloških pozicija. No, i jedni i drugi dolaze iz crkvenih krugova u sprezi s političkim klanovima jedne ili druge struje.

- Čim izronite na društvenu i javnu scenu, budete posebni, odmah uslijede udarci - kaže Grubišić.

Na opasku da vlč. Sudac možda traži poveznicu s kardinalom Stepincem, koji je, navodno, također trovan tijekom komunističke vladavine u Hrvatskoj, Rebić kaže da se trovanje ne može sa sigurnošću dokazati ni u slučaju Stepinca, a on pogotovo nije mučenik zbog toga, nego zbog cijelog svog djelovanja i odnosa prema njemu u komunizmu.

- Ne bih davala nikakve izjave. To su njegove stvari i mi u to ne ulazimo - jedino je što nam je željela reći Ljubica Sudac, majka velečasnog Zlatka Sudca, o navodnom trovanju kojemu je njezin sin bio izvrgnut. Zlatkovi roditelji Slaven i Ljubica žive u Vrbniku na Krku, gdje je velečasni i rođen 1971. godine.

Bez komentara su i u Biskupskom ordinarijatu Krčke biskupije kojoj, formalno, velečasni Sudac još uvijek pripada. Generalni vikar Anton Valković ističe da se radi o teškim optužbama u koje ne može ulaziti. Do samog biskupa Valtera Župana nismo uspjeli doći, uz opravdanje da je na putu. U Betaniji, koja je svojevremeno bila vrlo popularna te su joj hodočastile tisuće Sudčevih poklonika, velečasni Sudac više ne održava seminare. No, to ne znači da Zlatko Sudac nije aktivan, jer danas je medijski prisutniji možda više nego prije.

Odvjetnik i prokurist

Nakon što je osnovao vlastitu tvrtku Joshua d.o.o. te izdao knjigu i glazbeni CD, Zlatko Sudac je u lipnju ove godine pokrenuo vlastiti informativni portal i najavio osnivanje katoličke televizije, kao i međunarodnog interdisciplinarnog duhovnog pastoralnog centra. Pravnik Bosiljko Mišetić, bivši Tuđmanov ministar pravosuđa, kojeg je Sudac među ostalim angažirao i zbog slučaja trovanja, prokurist je Sudčeve tvrtke.

Zabranjene tvari mogu se nabaviti putem interneta

Potencijalno opasna sredstva za ljude nastoje se izbaciti iz upotrebe u Europi i u Hrvatskoj, a ona koja su nužna i dostupna u prodaji svedena su na najmanju moguću mjeru - kaže toksikolog, prof. dr. Franjo Plavšić. No, ističe da dostupnosti otrovnih sredstava pridonosi internet preko kojeg se na razne načine mogu nabaviti potencijalno opasna, čak i zabranjena sredstva. Plavšić naglašava da se nekad popularni otrov arsen više ne može nabaviti. Isto se odnosi na tzv. azo boje koje su se koristile u kozmetičkoj industriji kao bojila za kosu te u prehrambenoj industriji. Razlog zbbog kojeg su povučene leži u otkriću da je riječ o kancerogenoj tvari koja kroz duže razdoblje kod korisnika može izazvati rak. ( G. Jureško)

Potencijalni otrovi

1. Razni pesticidi koji štite biljke

Osim na jetru mogu djelovati na mozak odnsono neurološki sustav u cjelini

2. Amonijev sulfid

Industrijska sirovina - izaziva probleme s jetrom, bolove u trbuhu, mučnine, glavobolje i iznemoglost

3. Olovo

Utječe na prijenos živčanih impulsa i na protok iona natrija, kalija i kalcija. Također utječe na funkcioniranje jetre.

Simptomi kroničnog trovanja olovom su slabost, jaki grčevi u želucu , anemija, psihičke promjene i paraliza.

4. Razni lijekovi

Mogu utjecati prije svega na jetru, a potom i na sve ostale organe u tijelu ovisno o kojem se lijeku radi.

5. Kalijev bromid

U većim količinama i kroz duže vrijeme može izazvati epilepsiju i općenito djelovati na moždani i živčani sustav

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:22