MINISTAR BOŽINOVIĆ

‘Policija je učinkovita u otkrivanju lažnih dojava o bombama, za počinitelje će se tražiti maksimalna kazna‘

Svi koji se time bave moraju biti svjesni da je to ozbiljno kazneno djelo, upozorio je ministar unutarnjih poslova

Davor Božinović

 Damjan Tadic/CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u petak kako je policija učinkovita u otkrivanju lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, dodajući da će policija zatražiti maksimalne kazne za počinitelje takvih kaznenih djela.

Božinović je precizirao da je učinkovitost policije u otkrivanju lažnih dojava iznosila oko 88 posto, odnosno da je od 42 zabilježena takva kaznena djela riješeno njih 37.

Istaknuo je da je riječ o složenim istraživanjima koja uključuju informatičku struku i međunarodnu suradnju, ali i da se radi o postupcima koji se "ne zamrzavaju". Naglasio je kako je siguran da će policija riješiti slučaj od četvrtka kad je istovremeno zaprimljeno pet lažnih dojava.

‘‘Kad otkrijemo počinitelje, bit ćemo maksimalno rigorozni u smislu da ćemo tražiti maksimalnu predviđenu kaznu koja iznosi tri godine zatvora. Svi koji se time bave moraju biti svjesni da je to ozbiljno kazneno djelo‘‘, poručio je tijekom obilježavanja 3. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Upitan jesu li počinitelji lažnih dojava mlađe osobe, odgovorio je kako to nije pravilo, ali da na to ukazuju dosadašnja policijska iskustva.

‘‘Bilo bi dobro da se mlađim osobama upućuju ovakve poruke dok su još mlade. Za one starije koji se time bave, rekao bih da je to malo složeniji problem‘‘, izjavio je.

Govoreći o nedavnim akcijama razbijanja kriminalnih skupina, Božinović je istaknuo da se radi o jednim od najvećih akcija u povijesti hrvatske policije.

‘‘Nije slučajno da je Europol kao glavna europska policijska agencija odredila hrvatsku policiju kao svojevrsni koordinacijski centar za borbu protiv kriminalnih skupina u ovom dijelu Europe. To znači da smo mi u vrhu i da radimo konstantno‘‘, rekao je.

Komentirajući gužve pri izradi osobnih dokumenata, Božinović je izjavio da u tome mogu pomoći i aplikacije koje građanima omogućuju da iz "svojih dnevnih soba i s plaža" rješavaju administrativna pitanja.

‘‘Upravo smo, zajedno s AKD-om, krenuli po svim policijskim upravama u još jedan proces edukacije kako bismo osvijestili građane da nove osobne iskaznice pružaju brojne mogućnosti", rekao je.

Nadodao je da Hrvatska u ovom trenutku ima jednu od najmodernijih osobnih iskaznica u EU kojih je dosad izdano oko milijun, a izdano je i oko 30.000 osobnih iskaznica koje se mogu koristiti i kao zdravstvene iskaznice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:51