VELIKA ANTIREKLAMA

Policija Čehinjama u kafiću u Dućama: 'Sjedite i šutite ili ćemo vas privesti!'

- Policajci su nas legitimirali, htjeli su nas i u postaju privesti, a da riječ nismo rekle. Dobro, jesmo, sjedile smo u kafiću, pile pivku i razgovarale, a na to su nam policajci rekli da sjedimo i šutimo. A nisu bila niti 22 sata! Uistinu nam nije jasno što se događa, ali ćemo dobro razmisliti kad iduće godine budemo birali destinaciju za godišnji odmor - jadaju se Ana L. i Jana K., Čehinje kojima je dućki plažni bistro ‘Bova’ do jučer bio omiljena večernja štacija, piše Slobodna Dalmacija.

Policajci, nadovezuje se posjednica lokala, Anka Laco, nisu krivi. Pozvao ih je, objašnjava nam, susjed koji im već godinama stvara probleme. - Stalno nam zove policiju izmišljajući razloge. Prošlog ljeta mu je smetao bend koji je zabavljao naše goste, a sada mu, eto, smeta i kada naši gosti samo razgovaraju - tvrdi Anka Laco. Obitelj Laco ugostiteljskim se biznisom duže vremena bavila u Francuskoj. Problema, vele, nikad nisu imali. U Hrvatskoj, međutim, nikako da im svane povratnička zora.

- Ne znam više što nam je činiti. Pošteno zarađujemo za kruh, borimo se, kao i većina ljudi, u ovim teškim vremenima za svaku kunu, a prvi susjed, iz ne znam kojih razloga, želi nas uništiti. Kad je zadnji put dolazila policija, rekao mi je da goste ušutkam ja ili će ih on ušutkati - ogorčena je Anka Laco.

Susjed je, ističe naša sugovornica, zaštićen zakonom, odnosno uredbom o javnom redu i miru koja propisuje maksimalnu buku od 65 decibela.

- Ta je uredba donesena 2003. godine i sasvim je deplasirana jer je 65 decibela jačina običnog ljudskog razgovora. Nije mi jasno kako je, sukladno tome, moguće da nam je Općina izdala dozvolu za “živu muziku” od 21 sat do ponoći, kad nam, eto, gosti ne smiju niti progovoriti. Pa se onda mi u Dućama čudimo što nam gosti, u potrazi za zabavom, odlaze u Omiš i Makarsku. Glumimo da smo turističko mjesto, a nismo u stanju niti dva mjeseca godišnje gostima pružiti najosnovniju ponudu - zaključuje Anka Laco.

Ana i Jana su, slušajući je, u nevjerici odmahivale glavom. Ipak, sretne su, kažu nam, što su ‘sporne’ večeri samo razgovarale. Strah ih je, naime, i pomisliti što bi bilo da su, recimo, zapjevale. - Malo je nedostajalo da jednu noć našega dragocjenog godišnjeg odmora provedemo u pritvoru. U domovini nam nitko ne bi vjerovao da smo nevine, a i ovako nam nitko neće vjerovati kad im ispričamo da smo legitimirane zbog običnoga razgovora - tvrde ‘Bovine’ Čehinje.

Problem, naravno, nije u njima, baš kao ni u drugim gostima koji se na hrvatsku obalu Jadrana, privučeni antistres reklamama i ljubaznim domaćinima, dolaze odmoriti. Po mogućnosti i zabaviti. Pa makar im, kao u Dućama, jedina ponuđena zabava bila kriška miješane pizze i čaša točenoga piva. Apsurdni zakoni, a Jani i Ani nismo imali srca to objašnjavati jer su obje, vele, zaljubljene u Hrvatsku, složeni su na način da su gosti, od trenutka kad uplate željeni aranžman i postanu dio turističke statistike, zapravo nepoželjni.

Najbolje bi ih bilo odmah s granice, čim se uslikaju za televizijski dnevnik, vraćati natrag. A one koji namjeravaju prigovoriti treba samo uputiti na slučaj dućkih Čehinja koje su se usudile progovoriti, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 21:28