SKANDAL U OSIJEKU

Policajac priznao da je plaćao za seks djevojkama iz doma

Istraga je potvrdila da su u slučaj maloljetničke prostitucije bili umiješani i policijski službenici

OSIJEK - Najmanje dvojica policajca iz Policijske uprave osječko-baranjske bila su uključena u maloljetničku prostituciju u kojoj su sudjelovale štićenice Doma za odgoj djece i mladeži. Jedan od njih to je čak i priznao svojim nadređenima. Iz visokog izvora u Zagrebu, Jutarnjem je neslužbeno potvrđeno da je jedan viši policijski dužnosnik zbog toga smijenjen.

Ured za odnose s javnošću Policijske uprave osječko-baranjske, na naš izravan upit o toj šokantnoj informaciji, tu činjenicu nije potvrdio, ali ni demantirao.

Pokažu li se te informacije točnima, one će baciti posve novo svjetlo na razloge zbog kojih je osječka policija u lipnju prošle godine - nakon što je Jutarnji list opširno izvijestio o šokantnim činjenicama prostituiranja nekoliko štićenica Doma - poslije samo 60 sati istrage, zanijekala bilo kakvo seksualno iskorištavanje maloljetnica.

Nova istraga

Podsjetimo, neke od štićenica tada su govorile kako su među osobama koje su maloljetnicama plaćale za seks, bili i neki poznati Osječani. Policija je sve to opovrgla. Međutim, krajem studenoga ove godine, nakon nove istrage koja je trajala više od dva mjeseca, PU osječko-baranjska potvrdila je postojanje maloljetničke prostitucije u Domu za odgoj djece i mladeži . Iako se tvrdilo da četiri maloljetnice, za koje se pokazalo da su sudjelovale u prostituiranju (jedna od njih čak je označena i kao svodnica) nisu povezane s istragama provedenim lani u lipnju, to nije točno. Jutarnji raspolaže dokumentima iz kojih je nedvojbeno da je još lani u lipnju, u vrijeme kada smo o tome prvi pisali, PU osječko-baranjska u svom operativnom radu raspolagala imenima istih maloljetnica koje su krajem prošlog mjeseca označene kao sudionice lanca maloljetničke prostitucije.

Razlog zataškavanja

Razlog zbog kojeg je sve gurnuto pod tepih sredinom prošle godine, kada se znalo isto ono što je policija potvrdila godinu i pol dana kasnije, krajem studenoga 2010., svakako može biti u činjenici da je prošlogodišnja istraga došla do podataka kako su i neki iz policije bili klijenti štićenica Doma.

Danas punoljetnu, a tada stariju maloljetnicu A. Š. (čije se ime ne spominje među osobama za koje je policija sada utvrdila da su sudjelovale u prostituciji, ali je lani bila pod operativnom obradom), neke od štićenica Doma spominjale su kao osobu koja je u vezi s jednim od osječkih policajaca. Tvrdile su kako je ona imala fotografiju tog policijskog službenika i često se njome hvalila pred prijateljicama. Izvori Jutarnjeg tvrde da je taj policajac (ime poznato redakciji) vezu i priznao.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 11:50