NOVA KAZNENA PRIJAVA

Polančec tražio da lažiraju papire za reflektore

Nakon uhićenja menađera Podravke, Polančec je, kako ga se sumnjiči, pokušao prikriti sporni posao te je sam još jednom platio radove na stadionu NK Osvit
Koprivnica, 210110.Uskok je pokrenuo istragu protiv Damira Polanceca. Zvonko Beljo vlasnik krizevacke tvrtke Gradec preko koje je Podravka oprala deset milijuna kuna izravno tereti Damira Polanceca za krivicno djelo.Na slici: Damir Polancec daje izjavu za novinare ispred obiteljske kuce u Oruzanskoj ulici u Koprivnici.Foto: Nikola Wolf / Cropix
 Nikola Wolf / CROPIX

Postavljanje reflektora 2008. godine na stadionu NK Osvita iz Đelekovca, kluba tadašnjeg potpredsjendika Vlade RH Damira Polančeca, službeno je u poslovnim knjigama umiješanih tvrtki prezentirano kao izvođenje radova na jednom gradilištu u Zagrebu.

Toj ilegalnoj transakciji kumovao je, kako proizlazi iz današnjeg priopćenja ravnateljstva policije, osobno Damir Polančec. Usto, nakon uhićenja menadžera Podravke okrivljenih u aferi Spice, kada su se počeli spominjati i reflektori, Polančec je, kako ga se sumnjiči, pokušao prikriti sporni posao te je organizirao i sam još jednom platio radove postavljanja reflektora izvođaču. Policija je stoga protiv njega i još dvije odgovorne osobe najavila podnošenje kaznene prijave USKOK-u.

U policijskom priopćenju se, doduše, ne spominje identitet osumnjičenika, ali je potpuno jasno, a potvrđeno nam je i iz neslužbenih izvora, da je jedan od njih Polančec.

U prijavi se Polančeca tereti da je 2008. godine s poduzećem iz Koprivnice dogovorio postavljanje reflektora na stadionu NK Osvita. Istovremeno je s odgovornim osobama jedne zagrebačke građevinske tvrtke postigao dogovor da će oni platiti troškove radova. Nije se radilo o nikakvom sponzorstvu, već je Polančecov klub dobio rasvijetu “na lijepe oči”. Odnosno, po Polačecovoj uputi koprivnička firma je ispostavila račun na oko 350.000 kuna poduzeću u Zagrebu navodeći da se radi o računu za radove izvedene na njihovom gradilištu u Zagrebu. No, te dvije tvrtke nikada nisu stvarno poslovale.

Kada je prošle jeseni buknula afera oko Podravke, postavljanje reflektora nastojalo se “legalizirati” izradom dodatne poslovne dokumentacije. Na koncu je Polančec, prema prijavi, iskorištavajući svoj položaj, a nastojeći prikriti izvršene protuzakonite radnje, tražio vlasnika korpivničke tvrtke, stvarnog izvođača radova, da ponovno ispostavi dvije fakture za postavljanje reflektora, ali ovoga puta “njegovu” nogometnom klubu. Vlasnik tvrtke je to i učinio. Potom je Polančec početkom ove godine “donirao” NK Osvitu 385.000 kuna vlastitog novca, kojim sredstvima je klub platio izvođaču radove, a očito i kamate.

Tako su reflektori na koncu plaćeni dva puta.

Uz Polančeca, kojega se sumnjiči za poticanje na zloupotrebu i protuzakonito posredovanje, osumnjičeni su direktor i još jedan zaposlenik građevinske tvrtke iz Zagreba zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno lažnog prikazivanja poslovnog odnosa u poslovnim knjigama.

Famozni "Polančecovi reflektori" prvi su put osvijetlili igralište NK Osvita u srpnju 2008., a proslavu je uveličala utakmica veterana Dinama i NK Osvita. Otada se govorilo da je Polančec reflektore postavio kako bi se nogomet mogao igrati i navečer, jer on za dana nije stizao iz Vlade. Sada će se zbog istih tih reflektora vrlo vjerojatno naći pod novom istragom USKOK-a.

Platio 50.000 eura da unaprijed sanira štetu

Zašto je Damir Polančec sada još jednom osobno dao oko 50.000 eura za već plaćene, doduše pod sumnjivim okolnostima, reflektore, zna samo on. S obzirom da je “posao” iz 2008. uredno proveden s fiktivnim obrazloženjem u poslovnim knjigama dvaju poduzeća, to se sada teško moglo potpuno prikriti.

Moguće je da je Polančec računao da istražitelji neće biti temeljiti, ali je isto tako moguće da je unaprijed odlučio sanirati štetu, dajući vlastiti novac za troškove postavljanja reflektora. Međutim, ukoliko se potvrde sumnje iz kaznene prijave, podmirenje štete iz vlastitog džepa nikako ne znači da je “nestalo” i počinjenje kaznenog djela. Upravo suprotno. Zašto bi netko “pokrivao” štetu, ako nije odgovoran za njezin nastanak. ( Željko Petrušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 20:05