ALARMANTNA PROCJENA

‘Pola stanovnika Hrvatske u idućih pet godina moglo bi ostati bez obiteljskog liječnika. Stanje je katastrofalno‘

Dr. Nataša Ban Toskić nazvala je stanje u obiteljskoj medicini ‘katastrofalnim‘.

Dr. Nataša Ban Toskić

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

U idućih pet godina pola stanovnika Hrvatske moglo bi ostati bez obiteljskog liječnika. Alarmantna je to procjena dr. Nataše Ban Toskić, predsjednice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, koju je iznijela za HRT u razgovoru vođenom povodom održavanja 13. kongresa KoHOM-a u Šibeniku pod nazivom ''Obiteljski doktori - Eksperti potpuno drugačiji od drugih.''

- Stanje u obiteljskoj medicini je katastrofalno. Od 2200 ordinacija - njih više od stotinu je prazno, dakle nema liječnika, a više od 700 liječnika je starije od 60 godina, s time da 190 ih ima više od 65 godina i odavno su mogli aktivirati svoje mirovine. Naše projekcije su da će u idućih 5 godina pola stanovnika Hrvatske ostati bez obiteljskog liječnika. U ovom trenutku ne vidimo da se išta događa što bi nam ulijevalo optimizam – istaknula je Ban Toskić.

Teme kongresa su zdravlje žene, seksualnost, svakodnevni posao liječnika obiteljske medicine, komunikacija kao osnovni alat u radu, zaštita pacijenata od nepotrebnih dijagnostičkih i terapijskih postupaka te algoritmi – KoHOM-a, odnosno postupnici u rješavanju najvećih problema u ordinacijama. Naziv kongresa u kojem se ističe kako su obiteljski liječnici ''potpuno drugačiji od drugih'', objasnila je time da je njihova uloga "često neprepoznata, ali smo jedini liječnici u sustavu koji kontinuirano pratimo naše pacijente od rođenja do smrti. Starimo zajedno s našim pacijentima i duboko poznajemo njihove obitelji, zajednicu u kojoj žive i okruženje." Ban Toskić progovorila je i o reformi zdravstva s kojom su, kako je rekla, upoznati samo iz medija, iako bi zapravo trebali biti njeni aktivni sudionici.

- Nismo zadovoljni načinom na koji 'ide' najavljena reforma zdravstva. Radna skupina za izradu novog zakona održala je samo četiri kratka online sastanka. Sve je zastalo prije dva mjeseca i odvija se bez našeg znanja i sudjelovanja. Ne možemo biti zadovoljni s nečime o čemu svakodnevno slušamo putem medija, a zapravo uopće ne znamo što nam se sprema, niti se naši prijedlozi i primjedbe uvažavaju – kazala je predsjednica KoHOM-a, dodavši kako se i komunikacija s ministrom zdravstva Vilijem Berošem odvija uglavnom putem medija.

- Službenim putem uputili smo mnoge dopise i prijedloge, ali odgovor nismo dobili, a naše primjedbe u e-savjetovanju nisu uvažene. Naravno spremni smo na suradnju i nadamo joj se, ali to ovisi isključivo o institucijama – poručila je Ban Toskić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:43