GLASAJTE U ANKETI!

Pokušali smo pobrojati sve uvrede kojima su se častili Milanović i Banožić. Kome više vjerujete?

Današnja i jučerašnja runda međusobnih uvreda između Milanovića i Banožića nije ni prva, ni deseta, a ni najgora

Mario Banožić i Zoran Milanović
 

 Nikša Stipaničev/robert Fajt/cropix

Rat između predsjednika države Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića nastavlja izazivati susramlje onog dijela građana koji još imaju volje slušati i čitati njihove međusobne prepirke i uvrede. Posljednji koji se osramotio je ministar Banožić koji je danas morao priznati da je Milanovića neargumentirano napao javnim pozivom da se predsjednik Republike očituje o adaptaciji i ulaganju u državnu rezidenciju na Hvaru - vilu u kojoj Milanović nekad odmara. O trošku koji je, kaže, iznosio nekoliko stotina tisuća kuna.

U obranu svog lapsusa ministar obrane rekao je i kako je Milanović njega lažno optužio: "Optužio me javno da sam maznuo stan, a nisam". I prije nego se Banožić stigao posuti pepelom, njegov najdraži neprijatelj s Pantovčaka nazvao ga je "ponavljačem i dokazanim zlostavljačem hrvatskih časnika i vojnika", koji nas je sve skupa, tvrdi se iz Ureda predsjednika, još jednom podsjetio kako je bio neuspješan još kao ministar državne imovine, "prije nego što ga je, na lovačkom sijelu u spačvanskoj šumi, dopala dužnost ministra obrane". Banožiću je poručeno da mu je dopis neinteligentan, da je "svima poznato da se ministar osobno bavio kupovinom ukrasa i jastuka za državni stan koji je uzeo na korištenje mimo pravila", te da Banožiću "očito nije poznato da Predsjednik Republike ni najmanje ne dijeli njegov smisao za neukus". Ministru obrane za kraj je poručeno da je notorni lažljivac koji ne poznaje i ne poštuje zakone.

Tek jedna u nizu svađi

Današnja i jučerašnja runda međusobnih uvreda između Milanovića i Banožića nije ni prva, ni deseta, a ni najgora.

U jednoj od njihovih izmjena teških riječi, u studenome prošle godine Banožić je mrtav-hladan predsjednika RH optužio za dezerterstvo na početku Domovinskog rata: "Zoran Milanović je bio vojni obveznik. Vi znate kako se '91. izbjegavalo vojnu obvezu". Istom prilikom Milanovića je proglasio psihički nestabilnom osobom jer sve salve uvreda koje mu upućuje predsjednik "proizlaze iz borbe njegovih demona u glavi".

Mjesec dana kasnije Banožićeva odokativna procjena bila je da se Milanoviću stanje u glavi još više pogoršalo, pa je zavapio za liječničkim konzilijem: "Dat ću topao savjet njegovim najbližim savjetnicima da naprave dobar konzilij na kojem će mu prepisati dobru terapiju kako bi se sustav obrane nastavio razvijati kao što je bilo prije svih njegovih ispada".

- Ja možda jesam za psihijatriju, ali za šefa klinike - uzvratio mu je Milanović, a na ministrove konstatacije da je sazrelo vrijeme za njegov opoziv, Milanović mu je ironično poručio: "Idem kod Svetog oca za dva tjedna, strahujem da Banožić i njegovu ostavku ne zatraži, kako je krenulo".

Milanović: 'On je opušak'

U jednoj od prepirci zbog neslaganja s kadroviranjem vojsci Milanović je Banožića išao diskvalificirati tvrdnjom da je "džepni ministar" i tip koji je "skupljao Pokemone dok su časnici ratovali". E da, jednom je Banožića nazvao i opuškom: "Nema tu vatre, Banožić nije vatra, on je opušak".

Nije to bilo dosta, očito, pa ga je predsjednik nastavio vrijeđati: "Banožić je pao sa zrele kruške. Došao je u Zagreb, uzeo stan i naknadu. Svjestan je kad ovo završi, da se mora vratiti doma - ali ne na Pantovčak, nego u kuruzu, u šor. Banožić je pao s kruške s bocom rakije."

Ministar obrane vratio mu je ekspresno preko društvenih mreža. Okačio je fotografiju iz šora i predsjedniku poručio da se ljudi iz provincije ne srame svojeg porijekla, ali i da ih ne impresionira "glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica".

Tko je 'diler'?

Predsjednik je Banožića jednom prilikom nazvao i dilerom na kratkoj Plenkovićevoj uzici: "Čim se dočepao upravljanja državnom imovinom, sredio si je korištenje jednog od najvećih stanova u državnom portfelju, iako nije imao pravo na njega. Lovac u mutnom nije tu stao, pa se iz ministra državne imovine brzo prometnuo u dilera državne imovine kojim bi se pozabavio i DORH, da nije na kratkoj Plenkovićevoj uzici. Umjesto da državi osigura naplatu za korištenje državnih prostora, zahvaljujući ministru država je izgubila milijune zbog neplaćene najamnine. Samo takav valjda mogao je biti nagrađen mjestom ministra obrane s kojega je nastavio lukrativno tumačenje i korištenje zakona. Ne znajući što je zadaća i uloga Hrvatske vojske, posuđivao je besplatno raketnu topovnjaču HRM-a, koristio vojne avione kao osobnu taxi službu, a vojnu mehanizaciju za osobnu promidžbu po svojoj izbornoj jedinici".

Korištenje termina diler, ministar obrane iskoristio je za novi napad na Milanovića, aludiravši da predsjedniku droga nije strana.

"U ovom trenutku ministar obrane ne bi komentirao znakoviti izričaj kojim se Predsjednik koristi nazivajući ga 'dilerom'. Ostavljamo javnosti da prosudi zašto je termin dilera tako blizak našem Predsjedniku.", napisano je u službenom priopćenju nastalom u Ministarstvu obrane.

Čitateljima se unaprijed ispričavamo jer smo sigurni da smo zaboravili na još neke od gospodskih poruka koje već mjesecima razmjenjuju ministar obrane i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 21:44