sukob interesa

Pokrenut postupak protiv Andrije Mikulića i Mate Čička, skupo ih je koštao besplatan lov na divlje svinje

Mikulić i Čičak su 21. prosinca 2019. sudjelovali na besplatnom lovu na lovištu Podravlje u Baranji za koje koncesiju ima privatna tvrtka Fermopromet d.o.o.
Andrija Mikulić
 Davor Pongracic/Cropix

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo je danas postupak protiv Glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića i saborskog zastupnika HDZ-a i načelnika općine Rugvica, Mate Čička zbog sumnje da su sudjelovanjem u besplatnom lovu na divlje svinje povrijedili Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Naime, Mikulić i Čičak su 21. prosinca 2019. sudjelovali na besplatnom lovu na lovištu Podravlje u Baranji za koje koncesiju ima privatna tvrtka Fermopromet d.o.o.

Prema izjavama navedene tvrtke, lov nije bio komercijalni već je uprava Fermoprometa na njega pozvala četrdesetak sudionika među kojima su bili i Mikulić i Čičak. Uprava Fermoprometa je obrazložila da je lov na divlje svinje organizirala nakon odluke Ministarstva poljoprivrede o pojačanom odstrelu divljih svinja zbog sprječavanja virusne bolesti svinjske kuge.

Međutim, Povjerenstvo je konstatiralo da lov uz rekreativnu ima i gospodarsku funkciju, a sudjelovanje u lovu se sudionicama lova naplaćuje. Iako su Mikulić i Čičak u lovu na divlje svinje sudjelovali besplatno zahvaljujući diskrecijskom pozivu uprave tvrtke Fermopromet, prema mišljenju Povjerenstva, takav poziv može se smatrati uslugom.

S obzirom da je državni inspektorat već provodio, a i ubuduće će provoditi inspekcijske nadzore nad raznim djelatnostima Fermoprometa, postoji sumnja da se odlaskom na besplatan lov Glavni državno inspektor, Mikulić doveo u odnos ovisnosti što ga može dovesti u sukob interesa. Mikulić kao glavni državni inspektor nadzire rad svih inspektora i odlučuje o njihovu imenovanju i razrješenju.

Mato Čičak kao načelnik općine Rugvica zbog sudjelovanja u besplatnom lovu, ističe Povjerenstvo, može biti doveden u odnos ovisnosti prema Fermoprometu u slučaju da općina Rugvica sklapa ugovore s tom tvrtkom. U sukobu interesa Čičak može biti i kao i kao saborski zastupnik jer je u poziciji da sudjeluje u donošenju odluka i propisa koje na Fermopromet izravno utječu.

Čičak je na ovim lokalnim izborima ponovo izabran za načelnika Rugvice u to u prvom izbornom krugu.

Povjerenstvo je proširilo već ranije pokrenuti postupak protiv bivšeg predsjednika Uprave Janafa jer se ispostavilo da i u trećoj tvrtki, Centar ekonomskog razvoja ima više od 0,5 posto vlasništva, a nije upravljačka prava prenio na treću osobu što je kao dužnosnik morao učiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:28