KOMPLETNA VERZIJA

Pojavila se cijela snimka razgovora Zadravec i Beroša: ‘Ugasi zvuk, molim te… Jedan‘

U tom uvodnom dijelu, po svemu sudeći, jedna osoba ženskog glasa priprema snimanje, a onda slijedi početak razgovora
Dijana Zadravec i Vili Beroš
 Ronald Goršić/Cropix

Na YouTube kanalu Spectator jučer je objavljena audiosnimka razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša i zamjenice ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Dijane Zadravec, koja je podignula priličnu buru u medijima.

Tema snimljenog telefonskog razgovora bio je natječaj za ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, na koji se prijavila i Dijana Zadravec. Tijekom snimke Zadravec ministru Berošu govori da je taj natječaj koruptivan jer, kako tvrdi, pogoduje kandidatu Mariju Zovaku, te navodi da Beroš treba nešto učiniti povodom toga jer će inače 'imati skandal pred izbore'. Beroš je odgovorio da je 'vrh stranke poslao jasnu poruku', a u razgovoru se spominje i Andrej (premijer Plenković op. a.).

Zadravec je spominjala i navodne nejasnoće u ministrovoj imovinskoj kartici, na što je on rekao da "ne zna o čemu priča".

Autentičnost razgovora Zadravec je potvrdila i najavila moguću tužbu jer smatra da je razgovor snimio Vili Beroš. Ministar također nije demantirao sadržaj razgovora, a što se tiče snimanja rekao je sljedeće:

- Ja nisam snimao, uključio sam razglas da prisutni čuju o čemu je riječ, o pritiscima i insinuacijama… Niti sam razgovor snimio, a još manje da sam ga pustio u medije. Na sastanku je bilo petero, šestero ljudi. Teoretski je moguće da je netko snimao, međutim, ja za to ne mogu odgovarati.

U međuvremenu je portal Net.hr izvijestio da je s anonimne adrese dobio na mail audiosnimku koja ima nešto duži uvod od onog objavljenog u filmu na YouTube kanalu. U tom uvodnom dijelu, po svemu sudeći, jedna osoba ženskog glasa priprema snimanje, a onda slijedi početak razgovora Beroš-Zadravec.

Na početku te snimke prvo se čuje ženski glas koji šapuće: “Ugasi zvuk, molim te”. Nakon toga, znatno glasnije govori: “jedan”, naizgled testirajući da li radi snimanje.

Podsjetimo, što se tiče samih prigovora Dijane Zadravec u tom razgovoru, Beroš je opovrgnuo njene tvrdnje da je natječaj za izbor ravnatelja u toj bolnici bio nelegitiman te da su on ili premijer imali bilo kakav utjecaj na taj izbor.

Objasnio je da je snimka razgovora njega i Zadravec, objavljena u ponedjeljak na YouTubeu, zapravo poziv koji je on stavio na razglas na sastanku s pet do šest najbližih suradnika, kako bi se oni upoznali s, kako navodi, pritiscima, insinuacijama, pa čak i ucjenama kojima je bio izložen.

Beroš kaže da je sa Zadravec ranije profesionalno surađivao u Vinogradskoj bolnici bez ikakvih nesuglasica, no problemi su počeli nakon njezinog sukoba s jednom djelatnicom kada je ukazao da se taj problem ne treba rješavati medijski, nego unutar bolnice.

Eskalirali su prilikom izbora ravnatelja Vinogradske bolnice koji je, ističe, proveden potpuno sukladno zakonskoj proceduri.

Beroš smatra kako je "legitimno da se svako bori za svoje osobne probitke, no u ovom trenutku granica je prijeđena", ali se nije osjećao ugrožen, pa se nije obraćao institucijama za zaštitu.

- Bilo je predizborno vrijeme i računao sam na to da će, kada se smiri situacija, svatko sukladno svojoj ulozi i funkciji biti zadovoljan - napomenuo je.

Ministar je opovrgnuo i bilo kakve nejasnoće oko njegove imovinske kartice, koju Zadravec spominje u razgovoru, rekavši da je ona objavljena i sve je u njoj egzaktno navedeno.

Ponovio je da premijer nije imao nikakav utjecaj na izbor ravnatelja u Vinogradskoj bolnici, te da je, kao što je rekao u razgovoru, vrh stranke odlučio put i smjer kretanja, što je po njegovim riječima zakonito rješavanje te tematike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:00