ZDRAV RAZUM

Pogubna posljedica korone sve je manje empatije. Gdje je nestao čovjek, gdje je nestao Hipokrat?

KB Dubrava nije ovih dana jedini kamen spoticanja u kojoj se ‘revolucionari‘ bore protiv otvaranja vrata korona-pacijentima
 Goran Mehkek/Cropix
Objavljeno: 06. studeni 2020. 18:22

'Teoretičari' bez problema objašnjavaju da oboljelima od koronavirusa treba osigurati maksimalnu zdravstvenu zaštitu, ali su u realizaciji manje učinkoviti i nerijetko nude nemušta rješenja sve ne bi li imali izliku za sebičnost. Točnije, nitko ne bi covid-bolesnike 'u svojoj kući' jer to 'remeti svakodnevnu rutinu' u kojoj korona nije poželjna i bez problema traže da neki drugi podmetnu leđa. Pritom, da se ne bi činilo da su bešćutni, kao argument izvlače 'neprimjerene tehničke uvjete' za skrb za teško bolesne pacijente i 'nude' alternativu koja ne samo da je upitna u svakom pogledu, već je potpuno neprimjerena za spas života u 21. stoljeću.

Sve je nekako išlo dok je broj oboljelih i hospitaliziranih bio relativno mali i dok se nije počeo tražiti 'krevet više'. Najprije su u KB-u Dubrava odlučili pokazati palac dolje povećanom prijemu pacijenata s covidom, jer se 'želi raditi i druga vrsta medicine i liječiti pacijente od drugih bolesti'. Danima iz te bolnice dolaze samo negativne vijesti o nestanku struje, o ugroženim životima oboljelih od korone, o upitnoj ventilaciji, o tome da nema hrane, pa ni lijekova, o štakorima i žoharima... Kad je situacija kulminirala, smijenjena je uprava koja je, pokazalo se, smatrala bolnički covid-dio neželjenim djetetom koje bi najradije ostavila u kutiji za cipele ispred neke druge ustanove. Srećom, dok traje 'rat' za i protiv covid-bolnice u Dubravi, većina liječnika i sestara danonoćno se brine o teško oboljelima. Za neke je Hipokrat ipak veći autoritet od nekog većeg ili manjeg šefa bolnice koji se umjesto o pacijentima radije brine o kafiću, privatnoj ordinaciji, dvojbeno opravdanoj nabavi...

No, KB Dubrava nije ovih dana jedini kamen spoticanja u korona-revoluciji u kojoj se 'revolucionari' bore protiv otvaranja vrata korona-pacijentima. I u Krapinsko-zagorskoj županiji ne bi koronu u 'svojoj bolnici'. Naime, kako je u Zagorju korona 'lupila' jače, tako su se otvorile rasprave o mogućem pretvaranju Specijalne bolnice za rehabilitaciju Stubičke toplice u sekundarni centar za covid-bolesnike. Stigla je ekspresna odbijenica i od ravnatelja ustanove i od krapinsko-zagorskog župana.

Ne daju Stubake, ali imaju ingeniozan prijedlog, hotel u Krapinskim Toplicama koji je toliko super da bi to bilo odlično mjesto za 'koronaše'. Istina, nema struje, plina, vode, a još bi uz covid smješteni dobili i legionelu zbog koje je inspekcija zatvorila hotel pa se valja pitati 'gdje je nestao čovjek' i to baš u koronakrizi.

Kaže ravnatelj 'imamo mi svoje bolesnike koji onda neće dobiti skrb', ali je zaboravio napomenuti da u Hrvatskoj, pa i u Zagorju, ima toliko specijalnih bolnica da bi i u slučaju da se polovica njih pretvori u covid-centre ostalo još dovoljno mjesta za one kojima rehabilitacija te vrste zaista treba. No, znamo da u tom grmu ne leži zec, već samo u onom stubičkom interesu.

Jedino, ovih dana otvoreno, mjesto za lakše pacijente s covidom za koje, zasad, nisu stigle 'nove ideje' jest Arena centar, ali i to treba uzeti s rezervom. Naime, potraje li korona još neko vrijeme prije negoli obožavatelji Mariah Carey ili neke druge jet-set zvijezde uzmu stvar u svoje ruke zbog 'važnosti nekog koncerta', onda će i ti 'koronaši' morati pokupiti svoje krpice. Riječju, količina nedostatka empatije raste s brojem oboljelih od covida-19, što bi na duge staze mogla biti i najgora posljedica ove nesretne pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:39