ZABUNA U NABAVCI

POGREŠNO NAMJESTILI NATJEČAJ ‘Zar smo dali specifikacije za Audi A4?! Ali ja želim Passat!’

Šef ličke podružnice HZJZ-a Dražen Jurković misli da favoriziranje na natječaju nije problem

Minimalna dužina je 4,7 metara, a maksimalna 4,75 metara. Mjenjač je 6-stupanjski ili automatski, a obujam prtljažnika od 480 do maksimalno 500 litara. Motor je dizelski, a od obavezne opreme mora imati zaštitu pri naletu vozila straga, servo upravljač reguliran ovisno o brzini vožnje, parking sistem straga...

Velika zabuna

Ne, to nisu tehničke specifikacije za automobil Audi A4, nego tekst javnog natječaja za nabavu osobnog automobila putem operativnog leasinga koji je Hrvatski zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije raspisao u četvrtak.

Procijenjena vrijednost nabave je 268 tisuća kuna.

Zbog čega u toj podružnici HZJZ-a nabavljaju novi automobil i zašto se favorizira jedan proizvođač, pokušali smo doznati od ravnatelja Dražena Jurkovića, inače HDZ-ovca iz Like i bivšeg tajnika u Ministarstvu zdravstva u mandatu njegova stranačkog kolege Darka Milinovića.

No uskoro smo doznali da je riječ o velikoj zabuni.

Jurković nije želio Audi, nego Passat.

- Zašto kupujete novi automobil - pitali smo na početku razgovora.

- Ne kupujemo samo jedan, već još tri osobna vozila. Razlog je jednostavan. Prodajemo 6 starih vozila jer nas je samo njihovo održavanje lani stajalo više od 150 tisuća kuna. Prodajemo dva Citroëna C3, dvije Škode Fabije, jedan Passat i jedan Audi A4. Već smo kupili jedan WV Polo, još dva će biti u toj klasi, a jedan će biti viša klasa. Sve u svemu, uštedjet ćemo - raspričao se Jurković.

- No prema tehničkim specifikacijama, za koje smo se raspitali kod stručnjaka iz auto-industrije, ispada da ste raspisali natječaj za Audi A4 - kažemo.

Iskreni ravnatelj

- Ne razumijem?! - pita nas Jurković.

- Pa recimo prema specifikacijama oko dužine, širine, obujma prtljažnika. Ima i drugih ‘sitnica’ - objašnjavamo.

- Ako je tako kako vi kažete, onda ćemo morati promijeniti natječaj - pravda se Jurković.

- Zašto - interesira nas.

- Jer mi, da vam budem iskren, želimo Passat - kaže nam otvoreno.

Favoriziranje modela

Slušamo i ne vjerujemo.

- Kako to točno mislite Passat?! - pitamo u čudu.

- Pa zadovoljni smo tim automobilom. Naša županija je velika. Ne tražimo, šta ja znam, kožne volane i sjedala s masažerom - kaže mirno.

- Da, ali vi ne kupujete privatno taj automobil nego ste raspisali javni natječaj. Javno favorizirate jednog proizvođača, što je protivno Zakonu o javnoj nabavi - kažemo.

- Ali ja želim Passat, zašto bih želio neki drugi automobil?! - pita nas.

Tumačenje zakona

- Upravo diskriminirate ostale marke automobila jer ste javno izrazili želju za kupnjom Passata. Zašto se na taj natječaj ne bi mogli javiti trgovci nekih drugih marki automobila - zanima nas.

- Zašto ako mi želimo određeni automobil? Mislim da to zakon dopušta - kaže neumorno Jurković.

Evo što o njegovoj konstataciji kaže Zakon o javnoj nabavi.

U članku 3 Zakona stoji, među ostalim, kako su “naručitelji obvezni u odnosu na sve gospodarske subjekte poštovati načelo tržišnog natjecanja, načelo jednakog tretmana, načelo zabrane diskriminacije, načelo uzajamnog priznavanja, načelo razmjernosti i načelo transparentnosti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:53