STUDENTI OGORČENI

Pogledajte vozni park ispred studentskog doma u Splitu: ‘Neshvatljivo! A znate li zašto su uopće dobili smještaj?!‘

Skupe verzije BMW-a, Audi, Mercedes, Nissan marke Infiniti...

Vozni park ispred studentskog doma u Splitu

 /Jakov Prkić/ Cropix

Studenti su se uselili u sobe u splitskom Kampusu, a neki iz BiH, koji su ostvarili pravo na subvencionirano stanovanje u akademskoj godini 2023./24., po starom dobrom običaju stigli su na studij u Split u bijesnim automobilima. Skupe verzije BMW-a, Mercedesa, Audija, Golfa ili luksuzne Nissanove marke Infiniti s tablicama BiH, parkirane oko Studentskog doma u Kampusu, i ove jeseni svjedoče o onome nad čim se mnogi studenti već godinama zgražaju pitajući se kako netko tko sjeda za volan takvih vozila ima obraza tražiti subvencionirani smještaj. I kako ga uopće i dobije?!

Mnogi studenti iz BiH, poznato je, ostvaruju pravo na smještaj u studentskim domovima umnogome zahvaljujući bodovima dobivenima na osnovi potvrda o lošem socio-ekonomskom statusu, a Studentski centar Split nema "alate" kojima bi provjerio dokumentaciju koju izdaju ovlaštene državne institucije u BiH.

image
/Jakov Prkić/ Cropix
image
/Jakov Prkić/ Cropix

– Sva uvažena dokumentacija koja donosi bodove uredno je potpisana i ovjerena – nedavno nam je ovu temu komentirao Ivan Žižić, ravnatelj splitskog Studentskog centra. Naravno, i sam vidi ono što vidi – tijekom akademske godine na parkiralištima u blizini domova primjećuje povećan broj novijih i skupljih vozila – ali se kao institucija ne bave procjenom voznog parka i nemaju mogućnost direktnog povezivanja vozila sa stanarima doma.

Osigurajte mi parking!

Kako su svojedobno neki studenti prijavili dolazak u dom automobilom i izrazili želju za osiguranim parkirnim mjestima u blizini doma, u Studentskom centru odlučili su im omogućiti parkiralište, koje će zaživjeti uskoro, možda već do Božića i Nove godine. Neće biti uključeno u cijenu domskog smještaja i dodatno će se naplaćivati...

– Intenzivno radimo na tome, u suradnji s Ekonomskim fakultetom tražimo rješenje, koje će, nadam se, biti realizirano za mjesec dana. Gledamo kako urediti ulaske i izlaske jer ćemo morati staviti rampu prema cesti na skretanju prema Ekonomskom fakultetu – kazao nam je ravnatelj Žižić, navodeći kako je u ovom trenutku pola parkirališta pred ulazom u dom još i zatvoreno zbog sigurnosnih razloga zbog ugradnje solarnih panela na krovu.

image
/Jakov Prkić/ Cropix
image
/Jakov Prkić/ Cropix

– Studenti će parking plaćati mjesečno. Još provjeravamo sve mogućnosti... Nismo definirali cijenu, ali okvirno će biti istovjetna onoj koju mjesečno naplaćuje Split Parking u garažama u zoni Splita 3 – najavljuje Žižić. A to bi značilo četrdesetak eura mjesečno, koliko trenutno plaćaju korisnici spomenutih garaža.

Počinje naplata

Žižić smatra kako će se i ovim potezom s naplatom parkinga, pa makar simboličnim, odaslati nekakva poruka. I njemu je, naime, neshvatljivo kako, s obzirom na to da dobar dio bodova za upis u dom studenti ostvaruju na račun socijalnog statusa, studenti takvog ekonomskog stanja raspolažu skupim voznim parkom. Svjestan je, kaže, da samo promjena Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava studenata u redovitom statusu na subvencionirano stanovanje može dovesti priču s domskim smještajem na pravedniju razinu.

– Neka se dio soba u domu dijeli po socijalnim uvjetima, a dio po izvrsnosti. Ali onda ovi s bijesnim vozilima neće ni htjeti boraviti u domu jer je u njemu smješteno 80 posto socijalno ugroženih. Osnovni je problem u percepciji studenata, jer studentski dom nitko ne doživljava kao objekt koji je, u prvom redu, namijenjen studentima iz socijalno ugroženih obitelji – kaže ravnatelj Studentskog centra Split. Kad bi se tako postavila priča, onda bi se, primjerice, izvrsnima mogli ponuditi bolji smještajni kapaciteti, koji su ujedno i nešto skuplji.

image
/Jakov Prkić/ Cropix

– A onda neka za socijalno ugrožene bude i socijalna cijena, naravno za potpuni komfor u možda nešto lošijem smještaju s obzirom na to da nam svi kapaciteti nisu na istoj razini. Trebalo bi ići u tom smjeru... – smatra Ivan Žižić.

No, dok se ne promijeni Pravilnik studentima, u splitskom Kampusu svakodnevno će "zapinjati za oko" prizori poput onih s tamošnjeg parkirališta. Gledat će domskog kolegu iz BiH koji na fakultet dolazi u Audiju A6 nakon što je zamijenio njegova prethodnika – BMW X4. Nažalost, čak se više neće ni čuditi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 08:58