VREMEPLOV

Pogledajte kako se 70-ih uživalo na ovom elafitskom otoku koji je nekad imao čak četiri hotela!

Iz današnje perspektive čini se skoro nevjerojatnim da je Lopud u neko, ne baš tako davno doba, imao ovakvu turističku ponudu
 Turistički Prospekt Lopuda/

Novinari Dubrovačkog vjesnika došli do starog turističkog prospekta otoka Lopuda. Na prospektu se ne vidi datum tiskanja, ali po pečatima koji su na prospektu, može se iščitati početak 1970-ih godina, točnije 1971. i 1972.

- Lopud je ugodno i mirno ljetovalište na istoimenom otoku, udaljen svega 7 morskih milja od Dubrovnik. (...) Lopud ima više puta svaki dan vezu s Dubrovnikom, a lopudski brodari svojim motornim čamcima često organiziraju izlete u dalju i bližu okolicu te posjete svjetskim poznatim Dubrovačkim ljetnim igrama. Za informacije obratite se: direktno hotelima na Lopudu, Turističkom društvu "Pracat" - Lopud, navodi se u prospektu koji donosi informacije na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku.

image
Turistički Prospekt Lopuda/

Iz prospekta se jasno vidi da je ovaj elafitski otok tad imao čak četiri hotela. Tako je navedeno da je danas svima poznati Hotel Lafodia tad bio hotel ‘B‘ kategorije ‘smješten u krasnoj šumi tik uz morsku obalu‘.

- Taj vrlo udoban hotel raspolaže vlastitom plažom i pristaništem, zatim noćnim klubom, kavanom, salonom i terasom za sunčanje i razonodu. Hotel također posjeduje frizerski salon, mjenjačnicu i prodavaonicu suvenira. Sve sobe imaju tuš, WC, telefon i balkon s pogledom na more, stoji u prospektu.

U to vrijeme je gostima na raspolaganju bio i Hotel Grand, hotel ‘C‘ kategorije koji je raspolagao s, kako se navodi, ‘83 vrlo udobne sobe‘.

image
Turistički Prospekt Lopuda/

- Svaka soba ima balkon te toplu i hladnu tekuću vodu, a na svim katovima nalazi se kupatilo i WC. Između hotela i pješčane plaže (ispred hotela) pruža se divan park, obrastao bogatom suptropskom vegetacijom, koji taj hotel čini privlačnim gostima svih ukusa i zahtjeva.

Treći lopudski hotel u to je vrijeme bio Hotel Dubrava s depandansom Lopud. Bio je to hotel ‘C‘ kategorije.

- Smješten je uz samu pješčanu plažu, omogućava gostima ugodno kupanje, a hotelski vrt pun bujne mediteranske vegetacije i terasa uz more savršen odmor i osvježenje. U svim sobama ima tekuću vodu, a na svakom katu su kupatila s hladnom i toplom vodom te WC.

image
Turistički Prospekt Lopuda/

Četvrti hotel bio je Hotel Pracat (s depandansom) koji je isto bio hotel C kategorije.

- Osim lijepoga parka, zasađena narančama, posjeduje i vlastitu pješčanu plažu, a neposredno uz plažu nalazi se i prostrana hotelska terasa koja gostima pruža ugodan odmor i razonodu. Sve sobe imaju tekuću vodu, a većina i pogled na more, stoji u prospektu.

Iz današnje perspektive čini se skoro nevjerojatnim da je Lopud u neko, ne baš tako davno doba, imao ovakvu turističku ponudu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:50