GLASAJTE U ANKETI!

Pogledajte kakav neboder niče u srcu Zagorja, stručnjake je žestoko posvađao: ‘Ovo je kao u SSSR-u!‘

U novom, stambeno-poslovnom kompleksu s jednim neboderom i drugom, velikom kaskadnom zgradom, bit će 99 stanova
 Privatni arhiv

Jedan je građevinski zahvat u Zaboku, dok još iznad zemlje nije izgrađen ni centimetar, uspio izazvati žestoka međusobna neslaganja arhitekata i javnosti, koja još to nije, ali opasno je blizu pretvoriti se u pravu svađu.

Zabok, naime, dobiva novi stambeno-poslovni kompleks s jednim neboderom i drugom, velikom kaskadnom zgradom, ukupno ogromnih dimenzija koji jedni smatraju "nemoralnim projektom", a drugi "budućnosti grada". Jedna će zgrada biti stambena, duga poslovno-stambena".

U njima će biti 99 stanova, od onih veličine 50-ak kvadrata, do penthausa većih od stotinu četvornih metara. Svaki će stan imati svoje spremište i parkirno mjesto, štoviše gradi se 87 garažnih mjesta i 92 parkirna mjesta uokolo zgrade. Navodno su, no to nije provjerena informacija, već svi stanovi i prodani.

Zašto "nemoralnim" – Bilo bi dobro da svaki stan koji projektiraš ili izgradiš, bude stan u kojemu bi sam živio – kaže arhitekt i urbanist Adrijan Karlo Gashi. Grad Zabok, investitor Kamgrad i projektant AMG Studio, nikako se ne slažu s takvim mišljenjem. Za ono što Gashi naziva "nemoralnim", direktor AMG Studija, projektanta kompleksa, Božidar Gorički, naziva "odličnom komocijom".

Idemo redom, što, dakle, zamjera Gashi?

- Nije problem samo veličine zgrade, nego je stručno i moralno upitno staviti dvije tako velike zgrade na, recimo šest metara razmaka, osobito u manjem gradu koji, vjerujem, ima prostora. Što se radi oblikovanja samog, vjerujem da je to pritisak investitora da se ide na najjednostavnije i pritom ničime ne pridonosi gradu, a radi se o sigurno velikoj investiciji, koja bi trebala biti poticaj daljnjeg razvoja grada, a ne samo pumpanje kvadrata.

Problem je što Grad nije tražio raspisivanje arhitektonskog natječaja jer je investicija ogromna. Propuštena je prilika napraviti nešto pozitivno – uvjeren je arhitekt Gashi. Također smatra da je položaj zgrade, okružene shoping centrima, u bivšoj industrijskoj zoni, stanovnici se smještaju u prostor gdje neće biti sadržaja javnog tipa poput dječjih igrališta i drugih javnih institucija.

Problem je što Grad nije imao viziju kako iskoristiti investiciju i dobiti nešto što će brendirati grad. Zabok se natječem s Krapinom tko će biti središte Zagorja, a zbog manjka su vizije sad propustili veliku priliku – kaže arhitekt. Kompleks uspoređuje s onima kakve je u svoje vrijeme dao graditi Nikita Hruščov u SSSR-u - Hrvatska približava "maksimumu stambenog fonda pa je šteta da se za ovo malo što se još može izgraditi ne koristi maksimalni potencijal, nego se gradi tek tako" – zaključuje.

Projektant Božidar Gorički s tim se nimalo ne slaže, štoviše.

- Plan prema kojemu smo projektirali kompleks postoji već duže vrijeme i, štoviše, omogućavao je još dvije do tri etaže više. Mi se nebodera ne sramimo i ne bojimo i napravili smo ih. Više je parkirališnih mjesta, bilo garažnih ili vanjskih, nego stanara, što je, zahvaljujući veličini parcele, prvi put da imamo uopće takvu mogućnost. Zelene površine su nedirnute.

Baš je velika komocija. Zabok već ima tri visoke zgrade, ovo će biti još dvije i uklopiti će se u viziju suvremene arhitekture – rekao je za Jutarnji. Kaže da su "stanovi krasni" i da će ova zgrada biti dio osi budućeg "Novog Zaboka", koji će se graditi preko auto ceste, a s ostalim će dijelom grada biti povezan mostom iznad prometnice.

Iz Grada Zaboka poslali su nam mail u kojemu kažu da za "to područje nije donesen GUP, nego već postoji UPU Centar 3 - Zabok, u kojemu je predmetna parcela previđena za mješovitu namjenu.

- Na toj se parceli može graditi više stambenih zgrada, maksimalne visine 12 katova. Do zaključenja ovog broja iz Kamgrada nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 20:47