POSIJALI IH NIJEMCI

Podvodni istraživač kod Paga našao mine iz Drugog svjetskog rata: ‘Bile su na dubini od 4 metra‘

Pronašao je i tzv. kolica, odnosno postolje na kojem brodska mina inače stoji na ratnom brodu - mino polagaču
DCIM\100GOPRO

Velimir Vrzić, 48-godišnji podvodni istraživač iz Rijeke, u blizini otoka Paga pronašao je dvije protubrodske mine. Riječ je o neeksplodiranim minama iz Drugog svjetskog rata, koje se već više od 75 godina nalaze na dubini od svega četiri metra, i postojala je velika opasnost aktiviranja u slučaju da netko na tome mjestu zaustavi gliser i baci sidro.

U razgovoru za Jutarnji list, Vrzić je ispričao kako je prije nekoliko dana njegov prijatelj Petar Smojver, koji je jedan od najpoznatijih hrvatskih jedriličara, primijetio neobičan predmet u manjoj uvali na otoku Pagu.

image
DCIM\100GOPRO

Podvodni skuter

Bio je u blizini i zaronio, a pod morem ga je dočekalo iznenađenje. Nakon prijeđenih dva kilometra ispod mora s podvodnim skuterom prema uvali na dubini od pet metara našao je metalni predmet koji svojim oblikom i izgledom podsjeća na njemačku protubrodsku minu, model EMC.

“Zabilježio sam poziciju i nastavio dalje. Nakon prijeđenog još jednog kilometra ispod mora i ulaskom u uvalu našao sam i drugu minu odnosno metalni predmet koji svojim oblikom podsjeća na njemačku protubrodsku minu model UMB”, ispričao je nekadašnji policajac iz Rijeke, koji se specijalizirao za podvodnu arheologiju.

Njemačke su se snage za vrijeme II. svjetskog rata u nedostatku avijacije i mornarice krajem rata oslanjale na protudesantne operacije polaganjem protiv brodskih mina na prilazima svih važnih luka i prema nekim procjenama, na hrvatskom dijelu Jadrana, “posijali” su oko 6000 morskih mina. Nakon rata puno ih je razminirano, ali ne sve, i jako su opasne.

image
DCIM\100GOPRO

Nekoliko stotina metara dalje Velimir Vrzić je pronašao i tzv. kolica, odnosno postolje na kojem brodska mina inače stoji na ratnom brodu - mino polagaču. Zatim je zabilježio pozicije na kojima se nalaze neeksplodirane mine, snimio foto i videomaterijal, uzeo GPS koordinate te obavijestio Policijsku uprave ličko-senjsku i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Sad su na redu ronioci - specijalci MUP-a, koji moraju deminirati te dvije podvodne mine stare 70 godina koje u sebi sadrže od 70 do 500 kilograma TNT-a.

Ostaci broda

Ovo nije prvo Vrzićevo otkriće, koji obožava ronjenje pa je štedio tri godine kako bi kupio podvodni skuter koji stoji 7500 eur, i omogućuje pretragu puno većeg područja pod morem. U ožujku je u blizini Pećina, najveće plaže u Rijeci, na dubini od 25 metara, također pronašao podvodnu minu koju su položili Nijemci u Drugom svjetskom ratu.

image
Velimir Vrzić

A ovoga lipnja, kod obala Krka, otkrio je ostatke broda koji je pripadao Rimljanima, i, uz ostalo, prevozio visokovrijedne amfore. Kako je znao gdje treba tražiti, pitali smo ga.

“Na Wikipediji sam našao podatak da se u blizini Krka odvijala velika pomorska bitka u kojoj je potopljen veći broj rimskih brodova i odlučio sam krenuti u potragu. Sada imam novi cilj: Mlečani su 1610. ili 1611. velikim pomorskim snagama napali Bakar, a tijekom opsade uskoci su potopili komandni brod mletačke mornarice. Ostaci tog broda su negdje u blizini Bakra, i tome ću se posvetiti”, ispričao je Velimir Vrzić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:29