Opomena pred otkaz

Podrška psihologinji koja je upozorila na curicu s autizmom: Ako njoj prijeti otkaz, prijeti nam svima!

Kolege uputili pismo Ministarstvu zbog mjera prema Valeriji Kanđeri. Radnici je izabrali u Upravno vijeće Zavoda za socijalnu skrb

Psihologinja Valerija Kanđera dobila je podršku cijelog sustava

 Screenshot N1/

Zaposlenici nekadašnjeg centra za socijalnu skrb Novi Zagreb uputili su Hrvatskom zavodu za socijalni rad te Ministarstvu socijalne skrbi pismo podrške kolegici, psihologinji Valeriji Kanđeri, koja je prije desetak dana dobila upozorenje pred otkaz.

Podsjetimo, riječ je o psihologinji koja je u rujnu javno, putem Facebooka, upozorila da joj u uredu sjedi djevojčica s autizmom bez roditeljske skrbi, čiji prijem je zbog prekapacitiranosti odbilo više od 30 ustanova i svi timovi za udomiteljstvo. Upozorenje pred otkaz dobila je i socijalna radnica koja je također radila na djevojčičinu predmetu.

"Dajemo punu podršku kolegicama i izražavamo jednaku bespomoćnost i razočaranost kao da je i nama dano isto upozorenje. S obzirom na uvjete rada, nepovjerenje poslodavca, prebacivanje odgovornosti isključivo na zaposlenike i nepoduzimanje konkretnih radnji za unapređenje sustava koji brine o najranjivijim skupinama, zaposlenici, na žalost, nemaju drugih očekivanja od poslodavca - osim upozorenja. Potpisnici ovog pisma podrške ujedno traže da se uspostavi neki drugi način rada na unapređenju sustava, pored opomena i javnog blaćenja radnika", stoji, među ostalim, u pismu podrške.

Psihologinji Kanđeri i socijalnoj radnici je, doznajemo u Sindikatu zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, osigurana pravna pomoć te su u zakonskom roku uputile prigovor na upozorenje pred otkaz, odnosno zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa.

- Iscrpit ćemo sva pravna sredstva jer smatramo da naše kolegice ni u kojem dijelu nisu prekršile zakon ni najviše profesionalne standarde - potvrđuje Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata.

Nadmoćni broj glasova

A sama Valerija Kanđera dobila je ovih dana dodatno priznanje: kolege su je nadmoćnim brojem glasova izabrali da bude predstavnica radnika u Upravnom vijeću Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb.

Prema Zapisniku koji je jučer upućen Hrvatskom zavodu za socijalni rad, a koji smo imali priliku vidjeti, izbori za predstavnika radnika održani su 17. studenoga putem maila, a glasalo je 1040 radnika. Za kandidatkinju Kanđeru glasalo je njih 927.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za socijalni rad (HZSR) tijelo je koje je s radom počelo 1. siječnja ove godine, sukladno novom Zakonu o socijalnoj skrbi, propisu koji je struka unisono - od sindikata, preko komora do sveučilišnih profesora - ocijenila katastrofalnim pokušajem reforme posrnulog sustava.

image

Ravnateljica Zavoda za socijalnu skrb Tatjana Štritof morat će polagati račune tijelu u koje su radnici izrabrali Valeriju Kanđeru

Screenshot N1

Najkritiziranija odredba bila je upravo ona prema kojoj se ukidaju svi dotadašnji centri za socijalnu skrb te postaju podružnice novog, centralnog Hrvatskog zavoda za socijalni rad, čime centri gube svaku pravnu osobnost i mogućnost odlučivanja.

Na čelo tog novoosnovanog tijela tek je u listopadu imenovana ravnateljica Tatjana Štritof, koja je prije toga bila v.d. ravnateljice.

Upravo je Štritof u rujnu, par sati nakon objave Kanđerina statusa o djevojčici s autizmom, na konferenciji za novinare zaključila da "sustav nema problema sa smještajem djece, već je jedini problem komunikacija pojedinih kolegica". Zaposlenici u sustavu socijalne skrbi nakon toga su odlučili da će joj upravo ta kolegica biti članica Upravnog vijeća, tijela kojem, prema Zakonu, mora polagati sve račune.

Bez Stručnog vijeća

Zamjenik ravnatelja i petero pomoćnika ravnatelja HZSR-a, koliko ih propisuje Statut te ustanove, još nisu imenovani.

- Što se tiče upita o zamjeniku ravnatelja i pomoćnika, isti nisu imenovani, iz kojega razloga nisu niti objavljeni njihovi podaci na našoj web-stranici, ali je naveden propisani način njihova izbora - odgovorili su nam iz HZSR-a kad smo pitali što se događa. Naime, ako nisu imenovani zamjenik ravnatelja i pomoćnici, znači da ne postoji ni Stručno vijeće, centralno "stručno i savjetodavno tijelo koje čine ravnatelj Zavoda, zamjenik ravnatelja i pomoćnici ravnatelja", a zaduženo je za sva stručna rješenja, organizaciju rada i osiguravanje uvjeta za razvoj djelatnosti.

Treba ih imenovati Vlada na prijedlog ministra Marina Piletića. Je li Piletić predložio kandidate, pa ih Vlada nije imenovala ili ih Piletić nije ni predložio, iz inače uvijek ažurnog Ministarstva socijalne skrbi nisu odgovorili ni gotovo tjedan dana od upućenog pitanja. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 05:32