ZAKON O RADU

Počinju pregovori o prvih 39 članaka Zakona o radu. Zasad su svi nezadovoljni

Socijalni su partneri dogovorili da će se pregovori o prijedlogu Zakona koji je izradilo Ministarstvo održavati jednom tjedno
 Ranko Šuvar/Cropix

Nakon što je sindikatima i poslodavcima prošlog tjedna upućen nacrt prijedloga novog Zakona o radu (ZOR), jučer su se socijalni partneri sastali u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i dogovorili da će pregovori o ZOR-u biti održavani jednom tjedno, a počinju 5. studenog raspravom o prvih 39 članaka opsežnog prijedloga Zakona.

Na stolu je cijeli niz promjena, a reguliranje platformskog rada, propisivanje uvjeta rada od kuće i na daljinu te postroživanje uvjeta za sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme je među najvažnijima. Plan nadležnog ministra Josipa Aladrovića, koji nije mogao nazočiti sastanku jer je zaražen koronom, jest da novi ZOR bude usvojen u Saboru sredinom iduće godine.

Sporne otpremnine

Što se tiče nesigurnih ugovora o radu na određeno, po čijem je udjelu Hrvatska u neslavnom vrhu u EU, nacrt prijedloga ZOR-a određuje da ukupno trajanje svih takvih ugovora s radnikom ne smije biti dulje od tri godine, a predviđa da se može sklopiti najviše tri uzastopna ugovora na određeno vrijeme ako za to postoji objektivan razlog. Također, prekid ugovora kraći od tri mjeseca neće se smatrati prekidom razdoblja od tri godine, dok su sindikati do sada tražili da to razdoblje bude i dulje, do šest mjeseci, a tražili su i uvođenje otpremnina.

Poslodavci su već istaknuli kako su nezadovoljni jer ocjenjuju da se u Vladinom prijedlogu ZOR-a odredbe o prestanku ugovora o radu nisu značajnije mijenjale (osim što se ukida odredba o prestanku radnog odnosa po sili zakona, kada radnik navrši šezdeset pet godina života i petnaest godina mirovinskog staža), a ne vide niti tražena pojednostavljenja u vođenju evidencija o radnom vremenu, dok oko rada od kuće i na daljinu smatraju da su predviđeni pretjerani administrativni uvjeti oko sadržaja ugovora o radu na izdvojenom mjestu rada.

Predviđa se, među ostalim, da poslodavac radniku mora podmiriti dio troškova režija za rad od kuće, a poslodavci očekuju da će im taj trošak biti neoporeziv. Oko toga se tek očekuje očitovanje Ministarstva financija.

Dopunski rad

Inače, u aktualnom prijedlogu ZOR-a se navodi i da bi otkazni rok ugovora o radu bio skraćen na sedam dana kod povrede obveza iz radnog odnosa, povećavaju se mogućnosti dopunskog rada, a namjerava se dodatno povećati broj dozvoljenih prekovremenih sati godišnje - sa 180 na 200 sati.

Novim Zakonom o radu se primjenjuju i dvije nove europske direktive, a jedna od njih se odnosi na pravo radnika na nedostupnost nakon radnog vremena.

Očinski dopust za rođenje djeteta trajat će 10 dana

Novi prijedlog ZOR-a smanjuje broj dana plaćenog dopusta za sklapanje braka ili smrt člana obitelji na tri dana, a uvodi se mogućnost korištenja pet dana plaćenog dopusta za pružanje osobne skrbi zbog ozbiljnog zdravstvenog razloga člana uže obitelji ili osobe koja s radnikom živi u istom kućanstvu.

U ZOR-u više nema predviđenih slobodnih dana za rođenje djeteta što je posljedica činjenice da će novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim naknadama najkasnije do 2. kolovoza 2022. uvesti novi, 10-dnevni dopust za očeve neposredno nakon rođenja djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:20