SJEDAJU ZA STOL

Počinju pregovori o novom koalicijskom sporazumu Možemo! i SDP-a u Zagrebu

Iako u SDP-u ne žele govoriti o tome što će konkretno biti njihovi zahtjevi, Peđa Grbin poručuje da očekuje brzo sklapanje sporazuma

Tomislav Tomašević i Peđa Grbin

 Darko Tomas/Cropix

Pregovori o novom sporazumu o suradnju u Gradskoj skupštini između Možemo! i SDP-a u Zagrebu počinju u srijedu, no nije poznato koji su točno zahtjevi nekadašnjeg junior partnera čije je staro vodstvo gradske organizacije u rujnu jednostrano raskinulo prijašnji sporazum.

Gradski odbor SDP-a nakon smjene bivšeg predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca još je krajem studenog donio prijedlog novog koalicijskog sporazuma, a večeras će s platformom Možemo! sjesti za stol kako bi predstavili ono što žele.

“Mi smo napravili svoj dio, u kojem smo se izjasnili što želimo“, naglasio je Branko Kolarić, v.d. predsjednik zagrebačkog SDP-a, u izjavi krajem prošlog mjeseca.

Pregovori donedavnih službenih koalicijskih partnera u zagrebačkoj Skupštini, SDP-a i Možemo!, održavaju se nakon što je njihov postizborni sporazum nenadano raskinuo bivši predsjednik gradskog SDP-a Viktor Gotovac, što ga je koštalo te pozicije. Sada je formiran novi pregovarački odbor na čelu s Kolarićem.

Iako iz SDP-a ne žele govoriti o tome što će konkretno biti njihovi zahtjevi, predsjednik SDP-a Peđa Grbin danas je poručio da očekuje brzo sklapanje sporazuma između te dvije strane i naglasio važnost infrastrukturnih projekata.

“Najbitnije je osigurati dinamiku kojom će se ostvariti projekti bitni za podizanje kvalitete života stanovnika Zagreba. Grad Zagreb nije tu zbog sebe, fontana, Adventa, manifestacija, već da osigura rješavanje pitanja prometne, vodovodne infrastrukture, i bitno je da se osigura kvalitetan socijalni program”, rekao je Grbin.

Prema njegovoj izjavi, stavovi dvaju strana su blizu, a Tomislav Tomašević je na jučerašnjoj presici najavio kako je podloga za sadašnje pregovore onaj sporazum koji je raskinut.

“Sad će doći do nekih izmjena, vidjet ćemo na sastanku detalje. Mislim da već sada se vidi iz suradnje u Gradskoj skupštini da je ona bolja i vjerujem da će biti još bolja nakon što se ovaj sporazum redefinira i potpiše", poručio je jučer Tomašević.

Večerašnji pregovori zatvoreni su za javnosti i ne očekuju se nikakve izjave aktera sastanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:16