NOVA SNAGA

POČINJU LI PRIPREME ZA POLITIČKU KARIJERU PREDSJEDNIKAVLADE? Premijer Orešković kreće na turneju, prvo će u Vukovar

U javnosti bi se ovaj Oreškovićev plan mogao shvatiti kao da se želi što više odmaknuti od HDZ-a
 Boris Kovačev/CROPIX

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković, nakon uskrsnih blagdana i inozemnih putovanja, želi obići neka mjesta u Hrvatskoj izvan Zagreba kako bi bolje upoznao zemlju i neformalnije se družio s građanima, doznajemo neslužbeno od jednog suradnika iz premijerova kabineta.

Premijer je za svoje prvo putovanje po Hrvatskoj izabrao Slavoniju, i to Vukovarsko-srijemsku županiju i Grad Vukovar. Kako doznajemo, premijer želi na terenu prvo razgovarati s poljoprivrednicima da čuje koji su njihovi problemi, te da ih upozna s mogućnošću korištenja fondova EU. Posjetit će i neke od OPG-ova, kažu nam u Banskim dvorima.

- Načelna ideja postoji, ali nemamo još konkretan plan. Uobičajeno je da premijeri i predsjednici putuju po potrebi po zemlji kako bi se upoznali s građanima i čuli njihove probleme. Nije riječ ni o kakvoj turneji. Premijer će ići tamo gdje ga zovu i onda kada on procijeni da mu obveze dopuštaju, a već sada ima brojne pozive - kažu nam neslužbeno premijerovi suradnici.

Sa suprugom na Trg

Predsjednik Vlade na svojim putovanjima želi izravno komunicirati s građanima te im predstaviti planove. Želi, kažu u kabinetu, vidjeti kako se živi i radi u ostatku Hrvatske. Osim toga, kao i svaki drugi državnik, pojašnjavaju, premijer će sudjelovati na nekim događanjima na koja ga se pozove. Tako će već danas u 13 sati na Trgu bana Jelačića u pratnji supruge Sanje Orešković, s kojom će se očito više pojavljivati u javnosti, premijer obilježiti Dan borbe protiv raka dojke. U srijedu je Orešković na Trgu svetog Marka susreo učenike osnovnih škola iz Zagreba i okolice, fotografirao se i s turistima, čime je htio poslati poruku da je samo jedan od građana, a ne nedodirljivi političar.

“Bio mi je to vrlo opuštajući odmak od svakodnevnih obveza i od politike i zanimljivo iskustvo poziranja za brojne selfije naših mališana. Uz njih sam se uspio za samo desetak minuta sasvim opustiti, ali i uvjeriti se zašto Hrvatsku moramo napraviti boljom. Ta silna energija koju imaju naši učenici ne smije ostati neiskorištena. Moramo im omogućiti da je jednog dana usmjere na razvoj našeg društva. Nakon susreta s učenicima proveo sam nekoliko minuta u zanimljivom susretu s grupom američkih turista. Ugodno sam iznenađen njihovim lijepim dojmovima o Zagrebu i Hrvatskoj”, napisao je Orešković na svom Facebook profilu.

Odmak od HDZ-a?

U javnosti bi se ovaj Oreškovićev plan mogao shvatiti kao da se želi što više odmaknuti od HDZ-a, a sve više se spominje, doduše vrlo neslužbeno, ideja da bi premijer u situaciji mogućih prijevremenih izbora mogao osnovati neku svoju političku platformu ili se priključiti Mostu, pa na taj način izaći na izbore. No, na te spekulacije krugovi bliski premijeru odmahuju rukom i poručuju da je riječ o konstrukcijama koje nemaju veze sa stvarnošću. Premijeru, naime, sada ne odgovara daljnja konfrontacija s Karamarkom, nakon što su se strasti malo smirile, pa ne želi svojim potezima potencirati nove sukobe. Zato se iz njegova kabineta mogu čuti pomirljivi tonovi, a njegova putovanja po Hrvatskoj, kažu, nemaju veze s političkim trzavicama među koalicijskim partnerima.

S druge strane, premijerov obilazak terena, u vrijeme dok to u unutarstranačkim kampanjama rade Tomislav Karamarko i Zoran Milanović, može biti i poruka HDZ-u da bi se u slučaju rušenja Vlade kojoj je na čelu Orešković on mogao politički aktivirati na budućim izborima kao nezavisni, ili pak u kvoti Mosta, pa sada obilazi teren i diže si rejting.

- Priča se svašta, ali to je sve na razini tračeva. Premijer mora putovati po zemlji i ne mora se svaki njegov takav potez shvaćati kao neki tajni plan - kažu izvori iz HDZ-a bliski Karamarku.

Orešković što prije želi i u BiH

Predsjednik Vlade, nakon nekoliko sastanaka na vrhu Europskog vijeća gdje je održao niz bilateralnih susreta s europskim čelnicima, posjeta Londonu gdje se susreo s premijerima iz regije, te prvog državničkog putovanja u Njemačku i kancelarki Angeli Merkel, planira posjetiti susjednu Bosnu i Hercegovinu, što je i rekao na nedavnom susretu u Zagrebu članovima Predsjedništva BiH. Iako taj susret nije dogovoren, Orešković je izrazio želju da se on što prije dogodi, i najvjerojatnije bi se trebao uskoro održati, što naravno ovisi i o protokolu susjedne države. Orešković je veliki zagovornik što skorijeg približavanja BiH Europskoj uniji, što je istaknuo i u nedavnom razgovoru s britanskim premijerom Davidom Cameronom. ( G.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:52