SUKOB S MOL-om

POČINJE MEĐUNARODNA ARBITRAŽA U PARIZU Bitka za Inu mogla bi potrajati i do dvije godine

U Francusku je otputovao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a hrvatsku vladu zastupa odvjetnička tvrtka Patton Boggs
Cakovec, 140114.Cetiri ugovora vrijedna oko 240 milijuna kuna potisana su za projekt Medjimurje, ciji je cilj privodjenje proizvodnji dosad otkrivenih plinskih polja u Medjimurju. Ugovor su potpisali Zoltan Aldott predsjednik Uprave Ine, te predstavnici konzorcija koji ce izvoditi radove. Potpisivanju ugovora bio je nazocan i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.Na fotografiji: ministar Ivan Vrdoljak i Zoltan Adoltt predsjednik Uprave Ine.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / Cropix

Pred arbitražnim vijećem Međunarodne gospodarske komore u Parizu sutra u 9 sati počinje arbitražni postupak između hrvatske Vlade i MOL-a na osnovi tužbe koju je hrvatska strana podigla još u siječnju ove godine. Hrvatska Vlada tvrdi kako je trenutačni važeći dioničarski ugovor između Vlade i MOL-a nastao kao plod korupcije te traži da se on proglasi ništetnim. Riječ je o ugovoru iz 2009. godine kojim su regulirana upravljačka prava u Ini te plinsko poslovanje. Kao glavni dokaz navodi se pravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu koji je osuđen da je primio mito od prdsjednika Uprave MOL-a.

Osim toga, hrvatska Vlada od MOL-a traži naknadu štete, koju je prema mišljenju hrvatske strane mađarska kompanija počinila u posljednjih pet godina upravljanja tvrtkom, u iznosu od 6,2 milijarde dolara. S druge strane, MOL smatra da ni hrvatska Vlada nije ispoštovala dio ugovora iz 2009. godine u kojem je odredba o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine.

Hrvatsku Vladu u Parizu će zastupati američka odvjetnička tvrtka Patton Boggs, koja je kao savjetnika angažirala odvjetnika Luku Mišetića, nekadašnjeg odvjetnika Ante Gotovine. Kako bi pojačao hrvatske argumente, na pripremno ročište u Pariz je jučer otputovao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Na današnjem pripremnom ročištu obje će se strane izjasniti o predmetu te predložiti svoje dokaze i svjedoke. Prema neslužbenim informacijama, hrvatska strana će zatražiti od Vijeća da MOL-u privremeno oduzme neka od upravljačkih prava za vrijeme trajanja arbitraže za koje hrvatska strana smatra da su sporni.

Ako vijeće to odobri, mađarska strana mogla bi ostati bez dijela upravljačkih prava. Ministarstvo gospodarstva već je odobrilo 2 milijuna kuna za financiranje pravnog tima u ovom postupku.

Sam proces arbitraže mogao bi trajati dvije godine, a odluku će donijeti Vijeće kojem predsjeda Britanac Neil Kaplan, dok hrvatsku stranu zastupa profesor Jakša Barbić, a mađarsku stranu profesor Jan Paulsson.

Početak arbitražnog postupka uslijedio je nakon pet neuspješnih rundi pregovora predstavnika hrvatske Vlade i MOL-a o budućnosti Ine. Na posljednjem sastanku prije nekoliko tjedana došlo je do potpunog razmimoilaženja stavova, što je nakon sastanka dovelo do međusobnih optuživanja o prezentaciji izrečenog na stanku. Ministar gospodarstva Vrdoljak tako je izjavio da je MOL potpuno neistinito izvijestio o sadražaju sastanka te zaprijetio da će objaviti transkript sastanka ako MOL ne povuče to priopćenje. MOL to do danas nije učinio.

Na posljednjem sastanku predstavnika Vlade i MOL-a u Zagrebu mađarski pregovarači u potpunosti su odbacili bilo kakvu vezu između presude Sanaderu i njihove kupnje INE. Oni tvrde kako presuda bivšem premijeru nema veze sa kupnjom tvrtke i i kasnijom kupnjom dionica. Prema nekim tumačenjima ukoliko bi se dioničarski ugovor u Parizu proglasi ništavnim u Ini bi se stvari vratile na 2003.godinu kada su i uprava i NO imali po sedam članova, od kojih su samo dva bila iz MOL-a. U Vladi su još ranije tvrdili kako je država spremna odustati od arbitraže ukoliko MOL odustane od potraživanja putem arbitraže zbog neizdvajanja plinskog biznisa.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:36