IMAMO DETALJE

Počeo je upis u srednje škole: Donosimo sve ključne datume u tom procesu

U srednjim školama po odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja ima mjesta za ukupno 46.377 učenika

Ilustracija

 Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Ovog je tjedna počeo proces upisa u srednje škole u kojima je, po odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, mjesta za ukupno 46.377 učenika. Prijava obrazovnih programa počinje 25. lipnja, a po prvotnom prijedlogu Ministarstva škole, koje su se odlučile za prijemne ispite, imale su samo tri radna dana za njihovo provođenje. U prijedlogu odluke o upisu navedeno je, naime, da se provjere dodatnih znanja organiziraju od 30. lipnja (četvrtak) do 4. srpnja (ponedjeljak), a kako navedeni raspon dana obuhvaća vikend, škole su se obratile Ministarstvu zbog manjka barem jednoga dana za organizaciju prijemnih ispita. U konačnoj odluci ono je promijenilo rokove i udovoljilo zahtjevu pa će sedam zagrebačkih srednjih škola prijemne moći organizirati od 29. lipnja do 4. srpnja.

Podsjetimo, Ministarstvo je odlučilo dati veću težinu prijemnim ispitima pa od ove godine učenici na njima mogu profitirati s više bodova, maksimalno deset. Tako pojedinci imaju priliku 'preskočiti' superodlikaše. Upravo zbog te novosti povećao se broj gimnazija s prijemnim ispitima u odnosu na lani. Organizirat će ih sedam škola u Zagrebu: pet prirodoslovno-matematičkih gimnazija - Gimnazija Lucijana Vranjanina, X. gimnazija "Ivan Supek", XV. gimnazija, I. i V., kao i Prirodoslovna škola Vladimira Preloga (program prirodoslovne gimnazije) te Gimnazija Tituša Brezovačkog, opća gimnazija.

Na koji će način biti raspoređena satnica pisanja prijemnih ispita trebalo bi biti poznato nakon sastanka ravnatelja gimnazija u Gradskom uredu za obrazovanje u utorak. Iako se spominjala mogućnost jedinstvenog prijemnog ispita za sve programe, ravnatelji smatraju da je prekasno za realizaciju te ideje. S obzirom na to da će se najvjerojatnije sedam prijemnih ispita pisati u sedam škola u terminu od četiri dana, neizbježno je da će neki učenici polagati dva prijemna u istome danu. No, kako doznajemo u Ministarstvu, moguć je i peti dan - subota.

- U konačnoj odluci, koja je objavljena u Narodnim novinama, provođenje dodatnih ispita i provjera te unos rezultata održava se od 29. lipnja (srijeda) do 4. srpnja (ponedjeljak). Dakle, za provedbu prijamnih ispita planirana su četiri radna dana, s mogućnošću provođenja i subotom, što je ukupno pet dana - kažu u MZO-u.

Dodaju da će se škole, kao i tijekom prijašnjih godina, koordinirati i uskladiti termine provedbe ispita kako ne bi bilo preklapanja.

- Ako pojedine škole odluče organizirati zajednički prijamni ispit, o čemu odlučuju same uz koordinaciju s Gradskim uredom za obrazovanje, za to nema nikakve zapreke - kažu u Ministarstvu.

ROKOVI

23. svibnja - početak prijava redovitih učenika u sustav

25. lipnja - početak prijava obrazovnih programa

28. lipnja - završetak prijave obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere

29. lipnja - 4. srpnja - provođenje prijemnih ispita

1. srpnja - rok za dostavu dokumentacije redovitih učenika kojim se ostvaruju dodatna prava na upis

7. srpnja - završetak prijava obrazovnih programa

9. srpnja - objava konačnih ljestvica poretka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:52