DOPUŠTENA SVINJOKOLJA

Počelo je novo doba hrvatskog svinjogojstva, ali scenarij koji nas je koštao 35 milijuna eura mogli smo izbjeći

Na snagu je stupila provedbena uredba Europske komisije, ali to ne znači da je opasnost prošla
 Vlado Kos/Cropix

U Slavoniji su napokon dočekali dan kad slobodno mogu početi sa svinjokoljom. Jučer je, naime, stupila na snagu provedbena uredba Europske komisije kojom su u dosadašnjim zonama ograničenja zbog afričke svinjske kuge skinute zabrane prometa svinjama i svinjskim mesom, odnosno zabrana svinjokolja.

- Dosadašnje zone ograničenja postale su nove vrste zona ograničenja, jer i dalje imamo mjere koje moramo provoditi i u tim zonama pratiti bolest. Od danas je dopušteno prometovati svježim mesom i obavljati tradicionalnu svinjokolju uz veterinarski nadzor - rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Tako je i službeno počelo novo doba hrvatskog svinjogojstva, ali s minimalno četiri godine zakašnjenja. Što zbog komocije svinjogojaca, što zbog neodlučne države, prvo se morala dogoditi opaka bolest svinja da bi se uzgoj doveo u red.

Skup scenarij

Hrvatska je zbog kuge ostala bez više od 110.000 svinja koje su uginule, eutanazirane ili predane na termičku obradu, i to ponajprije zato što je velik broj objekata bio bez ikakve biosigurnosne zaštite. Tek nakon pomora svinja Vlada i Ministarstvo prisilili su svinjogojce da poboljšaju uvjete na objektima.

Da je država to učinila 2019., kad je kod nas stidljivo krenula kategorizacija objekata, danas bismo izbjegli ovako crni i skupi scenarij koji ćemo platiti više od 35 milijuna eura. Uglavnom, šest mjeseci od pojave bolesti ukinute su rigorozne mjere, ali to ne znači da je opasnost prošla.

- Rezultati su dobri, bolest je u zahtjevnim uvjetima relativno brzo stavljena pod kontrolu, mjere su dobile podršku svih zemalja EU, a naš način nošenja s ekonomskim i socijalnim posljedicama bio je cjelovit, s nizom mjera pomoći. Želimo održati male i velike proizvođače, našu tradiciju, ali svi koji se time misle baviti trebaju poštovati biosigurnost - poručila je ministrica zahvalivši svim dionicima u sustavu određivanja i provedbe mjera borbe protiv ASK.

No, u nekim selima u Slavoniji i dalje se odvoze zdrave svinje na eutanaziju. Njihovi vlasnici tvrde da su još u kolovozu predali zahtjev za rekategorizaciju, ali im nitko nije pregledao objekte.

- Nemamo takve podatke. Svinje koje su bile na neuvjetnim gospodarstvima u zoni ograničenja su se trebale odvesti s objekata do kraja listopada, odnosno do kraja studenoga u ostalim dijelovima Hrvatske. Dakle, u ovom trenutku svinje mogu držati samo gospodarstva koja imaju biosigurnosne uvjete i uredne papire o prometu i sljedivosti - kazala je Vučković, a Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, istaknula je kako su "kategorizacija i rekategorizacija u Hrvatskoj završili."

Manjak inspektora

- Pregledi su obavljeni na svim objektima koji su tražili rekategorizaciju. Sad imamo samo objekte koji su sukladni i koji nisu. S objekata koji nisu kategorizirani svinje mogu ići samo na termičku obradu - rekla je Karačić. Za svinjokolju odobrenje izdaje ovlašteni veterinar nakon kliničkog pregleda svih svinja na gospodarstvu, bez obzira na to jesu li predviđene za svinjokolju ili ne.

Ako su sve zdrave, izdaje se dozvola koja vrijedi 24 sata, u kojem roku se moraju zaklati predviđene svinje. Trošak pregleda plaća država. Neki su nam se svinjogojci, pak, javili zbog problema u prodaji svinja za svinjokolju.

Rekli su da to treba odobriti veterinarski inspektor, a da se svinjokolja mora obaviti u ovlaštenim klaonicama pa se stvara usko grlo zbog manjka inspektora i prijevoznika.

- Prema našim informacijama, stanje na terenu je bez većih problema - rekao je Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:05