ČIŠĆENJE

Počelo izmuljivanje Trakošćanskog jezera: projekt je vrijedan gotovo 15 milijuna kuna

Kako bi se otklonio mulj i očistilo dno Trakošćanskog jezera, u ponedjeljak je počelo njegovo pražnjenje
 Željko Hajdinjak/Cropix

Nakon 61 godinu započelo je izmuljivanje Trakošćanskog jezera, projekt vrijedan gotovo 15 milijuna kuna, kojim bi se jezero trebalo očistiti i vratiti mu stari sjaj, priopćili su u ponedjeljak iz Varaždinske županije.

Kako bi se otklonio mulj i očistilo dno Trakošćanskog jezera, u ponedjeljak je počelo njegovo pražnjenje, a uskoro će početi i izlov ribe, koja će se tijekom radova premjestiti iz jezera.

Jezero su danas obišli direktor Vodnogospodarskog odjel za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, pročelnik županijskog Upravnog Odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek i predstavnici Sportsko ribolovnog društva Trakošćan.

image

Danijel Bunić

Željko Hajdinjak/Cropix

Kako je pojasnio direktor Bunić, razina vode spuštena je za jedan metar, a kroz sljedeća dva dana bit će spuštena za još pola metra, nakon čega slijedi izlov ribe i pražnjenje Trakošćanskog jezera do kraja.

Izlov će krenuti krajem tekućeg tjedna, sukladno dogovoru na posljednjoj koordinaciji, a vrijednost tih radova iznosi 180 tisuća kuna što po pola financiraju Varaždinska županija i općina Bednja.

Cijeli projekt je vrijedan oko 15 milijuna kuna, a u koji ulaze dva ugovora – ugovor za radove vrijednosti 14,6 milijuna kuna na bazi procjene od 200 000 kubika sedimenta i ugovor za uslugu stručnog nadzora u vrijednosti 117 500 kuna. Planirani završetak projekta je do sljedeće zime.

Načelnik Poljak rekao je da je riječ o izuzetno važnom projektu koji se provodi s ciljem očuvanja jezera, ekološkog sustava, bednjanskog kraja, ali i poboljšanja turističke ponude same Općine.

Pročelnik Vincek istaknuo je biološku raznolikost i zaštitu okoliša kao blagodati Varaždinske županije, dodavši da je očuvanje flore, faune i ribljeg fonda od velikog interesa za Županiju.

Trakošćansko jezero umjetno je jezero smješteno uz istoimeni dvorac obitelji Drašković. Dvorac je jedan od najatraktivnijih u Hrvatskoj, a prvi se put spominje u pisanim dokumentima još u 14. stoljeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 08:39