MODERAN DOKUMENT

Počelo izdavanje nove vozačke dozvole, evo kako izgleda

Najveće promjene nastale su na hardverskoj komponenti, beskontaktnom čipu, koji ima najnoviji operativni sustav
 Mup/

Ministarstvo unutarnjih poslova RH i AKD su započeli od ponedjeljka s izdavanjem novog dokumenta elektroničke vozačke dozvole Gen2.

Deset godina od izdanja prve elektroničke vozačke dozvole s beskontaktnim čipom, građani Republike Hrvatske ponovno imaju moderan dokument. Grafički elementi zaštite osuvremenjeni su i dodatno osnaženi novim, modernim DOVID elementom čime je značajno umanjena mogućnost krivotvorenja. Najveće promjene nastale su na hardverskoj komponenti, beskontaktnom čipu, koji ima najnoviji operativni sustav i kriptografski mehanizam, certificiran prema najvišim standardima sigurnosti.

image
Mup/
image
Mup/

Promjena čipa uvjetovala je nadogradnju cjelokupnog ICT sustava, a dokument je podvrgnut zahtjevnim testiranjima u međunarodnim akreditiranim laboratorijima koji su potvrdili sigurnost i interoperabilnost nove vozačke dozvole - rekao je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a, i istaknuo kako Republika Hrvatska zauzima visoko mjesto kada je riječ o kvaliteti izrade i isporuke dokumenata.

- Vozačka dozvola RH je visokotehnološki proizvod, elektronički čitljiv u svim državama članicama EU, a svojom tehnologijom će moći odgovoriti na sigurnosne izazove u narednim godinama - izjavio je potpredsjednik vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, zahvalivši stručnjacima iz MUP-a i AKD-a na izvrsnoj suradnji.

Cijena vozačke dozvole ostaje nepromijenjena, a građani ju mogu zatražiti elektronički koristeći elektroničku ili digitalnu osobnu iskaznicu ili fizički u svim policijskim upravama i postajama koje obavljaju upravne poslove.

image
Mup/

Podsjetimo, 1. srpnja 2013. Republika Hrvatska je kao jedna od prvih država članica EU započela s izdavanjem elektroničke vozačke dozvole, dokumenta s beskontaktnim čipom, potpuno usklađenog s relevantnim međunarodnim normama. Uz softverske komponente na čipu, razvijen je i uspostavljen kompleksan ICT sustav koji se sastoji od sustava prikupljanja, provjere i dostavljanja podataka za personalizaciju, te sustava za personalizaciju, praćenje proizvodnje i završnu kontrolu. Čip sadrži sve osobne podatke vozača, kao i sve ostale podatke ispisane na dokumentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:02