NAPETA SITUACIJA

Pobuna pulskih ribara: Brodogradilište Tehnomot želi iz lučice maknuti ribarske brodice koje su tamo desetljećima

Ribari ogorčeni i traže od gradonačelnika Pule Filipa Zoričića pomoć

Brodogradilište Tehnomont, koje plaća koncesiju na prostor lučice Vargarola, želi izbaciti ribare 

 Goran Šebelić/Cropix

U pulskoj lučici Vargarola danas ujutro okupilo se dvadesetak ribara čije je brodice iz lučice htjelo ukloniti pulsko brodogradilište Tehnomont.

Ribari, koji koriste lučicu desetljećima, stali su u obranu svojih brodica. Naime, prošli su tjedan iz brodogradilišta dobili dopis u kojim traže da napuste područje budući da je lučica pod njihovom koncesijom do današnjeg dana.

A Tehnomont je navodno ribarima naložio uklanjanje brodica na temelju prošlomjesečne naredbe Grada Pule da se cijelo područje očisti. Ribari su zatražili da se čišćenje odgodi do sudske odluke u predmetu u kojem ribari traže poništenje Tehnomontove koncesije.

Gradonačelnik Filip Zoričić primio je dopis ribara ribarske lučice Vargarola u kojim mole Grad za poduzimanje mjera u okviru ovlasti. Gradonačelnik je odmah nakon zaprimanja dopisa poslao zahtjev za zajednički sastanak predsjednici Uprave Tehnomonta Gordani Deranja, ribarima kao i svim drugim uključenim stranama, poručuju u gradskoj upravi.

- U skladu s dobrom i dugom ribarskom tradicijom, a sa željom da i brodogradnja i ribarstvo ostanu i opstanu u Puli, na području lučice Vargarola, zamolio bih Vas da svi opet sjednemo za stol i da se dogovorite s ribarima, stoji u pozivu gradonačelnika Filipa Zoričića upućenom predsjednici Uprave. Gradonačelnik je naglasio da će Grad pomoći gdje god može i koliko god je potrebno kako bi se problem riješio te je zamolio da se odgode bilo kakve aktivnosti do postizanja dogovora.

- Mislim da je danas je to išlo u smjeru dogovora. Mi nismo naložili da se očisti pomorsko dobro već da se očisti dio Tehnomontovog zemljišta. Mislimo da se može sačuvati i industriju i ribarstvo, izjavio je gradonačelnik danas i još jednom dodao kako će Grad pozvati na sastanak sve uključe strane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:49