NOVA PRAVILA

POBUNA MEĐU ČUVARIMA PRIRODE ZBOG NOVE SLUŽBENE ODORE Zbog jednog 'detalja' mnogi sa skepsom čekaju promjenu: 'Jedva čekam da je isprobam...'

 
Branko Štivić (lijevo)
 CROPIX

Čuvari prirode, osobe koje se brinu o nacionalnim i regionalnim parkovima te parkovima prirode, u sklopu svoje službene odore više neće imati šilt-kapu. Jedna je to od glavnih novosti izmijenjenog Pravilnika o službenoj odori čuvara prirode, koji je resorno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uputilo u javnu raspravu.

Razlog tome je, objašnjavaju u Ministarstvu, procjena da je šešir, koji ostaje dio službene odore, dovoljan, no sami čuvari prirode nisu oduševljeni promjenama.

- Nisam detaljno analizirao izmjene koje se predlažu, vidio sam da se mijenja nekoliko članaka, a primijetio sam i da se mijenja stavka koja se odnosi na šilt-kapu. Iskreno, ne znam zašto se to mijenja, mogu samo reći da je to stvar dizajnera, ali ostaje pitanje kako će to biti u praksi na terenu.

Specifično je kod nas u Hrvatskoj što imate različite karaktere parkova, od morskih pa do onih planinskih, a imate i čuvara koji rade u čamcu, tako da se šilterica pokazala praktičnom za čovjeka koji radi u outdoor opremi. U nekim prilikama je praktičniji i šešir, no šilterica se zaista nije pokazala lošom - ističe Branko Štivić, predsjednik Hrvatske udruge nadzornika i čuvara prirode, skraćeno Hrvatski rendžer.

Radna grupa

Sadašnji Pravilnik o službenoj odori datira iz 2017. godine, a Štivić je bio član jedne od ranijih radnih grupa koje su radile na Pravilniku o službenoj odori čuvara prirode prije ovog sadašnjeg.

- Pravilnik koji je donesen 2017. produkt je višegodišnjeg rada na njemu i, prema meni, on je dobar. Prati standard današnje izrade outdoor opreme jer se radi o novim tehnologijama, a i lako je doći do kvalitetnih materijala - kaže. No, apsurd je da odoru koja je propisana pravilnikom iz 2017. godine još nije ni vidio niti probao.

- Ja nosim odoru već 15 godina koja nije u skladu s novim pravilnikom. On je donesen, ali on je još uvijek mrtvo slovo na papiru. Znam da pojedini kolege čuvari traže da vide izrađenu opremu kako bi je isprobali i vidjeli ima li ona karakteristike koje su navedene u pravilniku. Ja jedva čekam vidjeti, opipati i odjenuti tu odoru da vidim je li prikladna i mogu li je koristiti na terenu - govori nam Štivić.

Iz Ministarstva poručuju da se ovim izmjenama postojeći pravilnik pojednostavljuje i dorađuje s ciljem što kvalitetnijeg provođenja postupka javne nabave službenih odora čuvara prirode.

- Postupak javne nabave odora slijedi po donošenju navedenih izmjena pravilnika - poručuju.

Specifikacije za javnu nabavu krajnje su detaljne. Naime, sastavni dio pravilnika je i poseban prilog u kojem je opisan i skiciran svaki komad predviđene odore. Tako, na primjer, košulja mora biti svjetlosiva, prošivena koncem u boji materijala. Forma košulje mora biti klasična, ali blago strukirana na bočnim šavovima jer takav “kroj košulje funkcionalno zadovoljava nesmetano kretanje i rad u njima; ima dovoljnu komociju, koja je postignuta dodavanjem dvaju malih leđnih nabora, koji idu iz vodoravnog šava leđne satle”.

Košulja će se kopčati jednoredno sa sedam gumbiju, a na gornjoj strani će biti letvica podvinuta i prošivena na 3 cm. Kragna će biti klasična, prošivena dvoiglenim šavom na 0,2 i 0,7 cm. Opis košulje prostire se na gotovo čitavoj A4 stranici.

Precizna uputstva

Opis “majice T-shirt” nešto je kraći, uz precizne karakteristike materijala od kojeg mora biti izrađena: 82% poliester, 14% pamuk, 4% elastan (poliester/pamuk +/- 3%, elastan +/- 1%); pletivo: single jersey; težina: 195 g/m2 +/- 5%; boja: svjetlosiva (Pantone 16-3802). Slijede podrobni opisi ostatka odore: hlača, bermuda, flis-podjakne, vjetronepropusne jakne, šešira, remena.

Stilizirani znakovi

U izmjenama pravilnika predlažu se i promjene u nekoliko članaka koji se odnose na izgled znakova, naziva i natpisa kao i odnosa među znakovima na službenoj odori te na dijelovima službene odore. Znakovi će, prema novom pravilniku, biti ujednačeni u svim parkovima, a što to znači objasnio nam je Marin Ćorluka, čuvar prirode u Parku prirode Papuk.

- Svaki park prirode ima svoje oznake. Čuvari prirode u mediteranski zaštićenim područjima imat će plave stilizirane znakove, a oni u kontinentalno zaštićenim područjima zelene. Ovim izmjenama pravilnika ti znakovi bi trebali biti usklađeni - govori Ćorluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:38