KAKO ŠTEDE LIJEČNICI

POBUNA DOKTORA PROTIV VELIKE FARMACEUTSKE OBMANE Za bolesti oka propisuju lijek za rak

Hrvatski oftalmolozi: Oba lijeka proizvodi ista tvrtka i oba imaju isti sastav, ali su različito registrirani, pa time Roche sasvim neopravdano pumpa svoj profit

Da bi uštedjeli novac zdravstvenog sustava, okulisti, pa i oni hrvatski, već dugo za liječenje vlažne senilne makularne degeneracije i dijabetičkog makularnog edema upotrebljavaju Avastin lijek za liječenje raka debelog crijeva, umjesto puno skupljeg Lucentisa istog proizvođača premda za bolesti očiju nije registriran nigdje u svijetu.

Primjerice, malo više od 15.000 hrvatskih pacijenata koji godišnje trebaju Avastin za liječenje oka bilo bi uskraćeno za terapiju da se mora korisiti Lucentis. Naime, doza Lucentisa za jednog pacijenta u hrvatskim bolnicama košta 8000 kuna, a Avastina samo stotinjak kuna ili čak osamdesetak puta manje.

Drugim riječima, HZZO Avastin za te pacijente plaća godišnje oko 1,5 milijuna kuna, a da se koristi Lucentis ili neki sličan lijek, to bi stajalo 120 milijuna kuna. To, dakako, znači da lijek do njih ne bi ni došao jer za sve skupe lijekove godišnje se u Hrvatskoj izdvaja oko 600 milijuna kuna.

No, da bi se mogao prodavati skuplji lijek, Roche nije nikad želio registrirati Avastin za liječenje očnih bolesti premda se radi o lijekovima s istim djelatnim tvarima. Upravo ta činjenica izaziva sve veće rasprave na svjetskoj razini. Bune se zdravstveni fondovi jer za jednako učinkovito liječenje trebaju potrošiti nekoliko puta veće iznose.

Kazna u Italiji

Talijani su nedavno kaznili Roche sa 251 milijunom dolara, a traže još 1,6 milijardi jer, kako kažu, liječnici su liječili pacijente skupim Lucentisom, čime je oštećen zdravstveni proračun. U isti postupak krenuli su ovog ljeta i Francuzi koji su promijenili i zakon čime su omogućili liječncima da bez straha od sankcija upotrebaljavaju jeftiniji lijek.

Inače, problem je podignut na razinu cijelog EU. Amerikaci su već izračunali da bi liječenje Avastinom umjesto Lucentisom moglo uštedjeti milijarde dolara u zdravstvenim proračunima diljem svijeta.

Dakako, to je istodobno veliki gubitak za Roche, koji tvrdi da je Lucentis sigurniji za pacijente, da Avastin nije predviđen za liječenje očnih bolesti...premda oba imaju identičnu funkciju- sprećavanje rasta novih krvnih žila. Oftalmolog KB-a Sveti duh dr. Borna Šarić kaže da je liječenje Avastinom, ne samo senilne makularne degeneracije ili dijabetičkog edema te nekih drugih bolesti oka u kojima treba spriječiti stvarenje novih krvnih žila (vaskularizacija), vrlo učinkovito i sigurno. Zbog toga što nije registriran za tu vrstu liječenja, ističe dr. Šarić, lijek se mora odobravati za svakog pacijenta posebno. “Svaki zahtjev za liječenje Avastinom odobrava bolničko povjerenstvo za lijekove.

Pri uzimanju malih količina lijeka iz većeg pakiranja primjenjuju se svi sigurnosni kriteriji na isti način kao primjerice kod antibiotika koji također dolaze u velikim pakiranjima ”, kaže dr. Šarić. Od, očito, sada već svjetskih kritika da želi bezočno zarađivati na bolesnima, Roche se brani, ali ne previše uvjerljivo. “Lucentis smo osmislili posebno za liječenje oka kako bi se što brže izlučio i potencijalno smo smanjili nuspojave”, kaže glasnogovrnica Rochea Allison Neves i dodaje da ta dva lijeka mogu imati različite sigurnosne profile te da i liječnici i pacijenti trebaju znati opasnosti od korištenja off- lijekova ( neregistrirani za određenu bolest) . No, kritike na račun Rochea i Novartisa koji marketira Lucentis po svijetu se ne stišavaju. I Amerikanci su ovih dana izračunali da njihovo osiguravajuće društvo Medicare godišnje može uštedjeti uporabom Avastina umjesto Lucentisa čak tri milijarde dolara. Naravno, dvije se farmaceutske tvrtke protive zamjeni lijeka jer će tako njihov profit biti bitno manji. Samo u prošloj godini prodaja Lucentisa izvan SAD-a iznosila je 2,38 milijardi dolara.

Da se umjesto Lucetisa koristio Avastina ta bi brojka bila višestruko manja. No, s druge strane ni Roche ni Novartise ne šetede riječi kritike na račun onih koji žele potrošiti manje za istu vrstu liječenja.

Prepakiravanje lijeka

“Mi smo zabrinuti naporima zemalja EU-a koje nastoje potkopati potkopati regulatorne okvire unije kad je riječ o lijekovima čime dovode u opasanot pacijente”, kaže Richard Bergstroem, direktor Europske federacije farmaceutske industrije braneći Roche i Novartis.

No, svi ti pokušaju da se opravda ‘prepakiravanje’ jeftinijeg u skuplji lijek i prodaja po višoj cijeni očito nisu previše uvjerljivi.

Znatno je više onih koji žele prisiliti Roche da registrira Avastina i za liječenje očnih bolesti. Sve tanje zdravstvene blagajne diktiraju uštede pa je sve više onih koji ne žele skuplje plaćati isti proizvod i učiniti lijek zbog toga manje dostupnim pacijentima odnosno uskratiti im učinkovito liječenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:20