EU IZBORI

POBJEDNIČKO OZRAČJE U HDZ-u Karamarko: 'Osvojit ćemo i šesti mandat. Ali nije vrijeme za euforiju'

Zagreb, 250514.Trg Zrtava fasizma.Izbori za Europski parlament 2014. na kojima se bira jedanaest hrvatskih zastupnika.?Pracenje rezultata izbora u izbornom stozeru HDZ-a.Na fotografiji: Dubravka Suica, Andrej Plenkovic. Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

>>> NOVO 23.30 Nositelj HDZ-ove koalicijske liste Andrej Plenković izjavio je večeras kako su izbori za Europski parlament prekretnička poruka te da očekuje prijevremene parlamentarne izbore.

Zadovoljni smo rezultatima i nadamo se na kraju i šestom mandatu, rekao je dodavši kako je HDZ imao jako dobre koalicijske partnere.

Na upit imaju li Hrvati iz BiH sadašnjim izbornim rezultatima svoju prigodu, Plenković je odgovorio kako su i do sad u provedbi programa iznimno zauzeto radili na pravima Hrvata iz BiH.

To ćemo i dalje nastaviti, rekao je dodavši kako žele da se osigura njihova konstitutivnost i jednakopravnost.

Istaknuo je kako će raditi na tom da ustavne reforme budu takvoga karaktera da se poštuje načelo da jedan narod drugome ne bira člana predsjedništva te da Hrvati budu onaj kohezivni čimbenik u BiH koji će omogućiti njezin ubrzani put.

Karamarko: Ovo je veliki uspjeh. Čvrsto grabimo prema šestom mandatu

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko prezadovoljan je rezultatima euroizbora, a očekuje i nakon što se prebroje svi glasovi da će HDZ osvojiti i šesti mandat.

- Hvala što ste se okupili u ovako velikom broju da označimo ovako veliku pobjedu. Vjerujem da čvrsto grabimo prema šestom mandatu. To je veliki uspjeh, mislim da ćemo kroz kratko vrijeme potvrditi šesti mandat, uvjeren je predsjednik HDZ-a te nastavio.

- Ovo nije vrijeme za euforiju, jer sjetimo se večeras prijatelja, sugrađana koji su pogođeni poplavama i danas žive u uvjetima u kojima ne bi trebali. Ova naša pobjeda je poticaj svima nama da se još bolje brinemo o njima. Volio bih da Vlada još čvršće krene u rješavanje njihovih problema i da se što prije vrate u normalni život. To je prioritet, istaknuo je Karamarko.

- Drugi razlog zašto nije vrijeme za euforiju jeste taj što se Hrvatska nalazi u lošoj situaciji, zahvaljujući neradu i nesposobnosti koji su danas trebali kreirati činjenicu u kojoj bi u Hrvatskoj rastao BDP. 30.000 mladih je napustilo Hrvatsku. Nema razloga za euforiju, zaključio je Karamarko te nasavio govoriti o jačanju HDZ-a.

- S pobjedničkim mentalitetom smo u dvije godine iz rastrojene vojske došli u poziciju najače stranke, jedine koja u ovom momentu ima gospodarski program koji će Hrvatsku izvući iz gospodarskih problema. Ovo povjerenje naših građana nama je poruka oponentima: dosta je bilo nerada, improvizacije. Idemo dalje!

Karamarko je dalje istaknuo da HZD želi pobjedu na predsjedničkim izborima, a onda kreću pripreme i za parlamentarne izbore.

- Želimo preuzeti odgovornost za svoju domovinu jer ju volimo i želimo da se u njoj kvalitetno živi. Želimo preuzeti vođenje države da bi se u Hrvatskoj bolje živjelo. Mi smo ovdje da služimo hrvatskom narodu, rekao je Karamarko.

Šuica: Dobili smo točno ono što smo predviđali

ZAGREB - Zastupnica u EU parlamentu Dubravka Šuica izjavila je kako je HDZ-ova koalicija dobila šest mandata, odnosno točno onoliko koliko je i predviđala.

"Dobili smo točno ono što smo predviđali", rekla je Šuica dodavši kako je to bilo ponavljanje lanjskoga rezultata.

Ocijenila je kako je ovo bilo puno bolje jer su prošle godine dobili 6 od 12 mandata, a sada 6 od 11 mandata.

Najveći broj mandata je osvojila naša lista i HDZ, rekla je Šuica dodavši kako nose najveći broj mandata u Europsku pučku stranku za izbor predsjednika Europske komisije Jeana Clodea Junckera.

Ruža Tomašić je pak u kratkoj izjavi istaknula kako je osvojila najviše preferencijalnih glasova na listi HDZ-ove koalicije.

Iza 22 sata u stranačke prostorije je stigao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji nije htio davati izjavu.

U prepunim prostorijama stranke vlada pobjedničko ozračje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:57