NAGRAĐENA TRI GRADA

Pobjednici projekta Od izvora do mora: U 28 gradova gotovo 5000 volontera skupilo više od 152 tone otpada

Lipiku je prvo mjesto pripalo u kategoriji malih gradova. Stotinjak vrijednih volontera (slika gore) čistilo je gradska i prigradska područja

Od izvora do mora

 /Davor Pongračić/cropix

Gradovi Lipik, Varaždin i Vinkovci pobjednici su ovogodišnjeg izdanja velikog natječaja Od izvora do mora u organizaciji Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova. Povjerenstvo za bodovanje, sastavljeno od predstavnika organizatora projekta, odlučilo je kako su ta tri grada prikupila najveću količinu otpada i okupila najveći broj volontera te su time zasluženo odnijela titulu najuspješnijeg grada u svojoj kategoriji. Lipiku je prvo mjesto pripalo u kategoriji malih gradova s manje od 10.000 stanovnika, Vinkovci su prikupili najviše bodova među srednjim gradovima, dok je Varaždinu pobjeda pripala u kategoriji velikih gradova s više od 35.000 stanovnika. Gradovi pobjednici u ravnopravnim će iznosima podijeliti nagradu u iznosu od 42 tisuće eura, a novac će biti utrošen na sadnju stabala na mjestima koja su sami odabrali.

image

Od izvora do mora

/Davor Pongračić/cropix

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj istaknuo je kako će nagradu iskoristiti za ozelenjavanje gradskog prostora. "Varaždinci su i inače vrlo skloni takvim akcijama i osjetljivi na probleme očuvanja okoliša. Nagradu ćemo iskoristiti za uređenje prostora pokraj Ulice Ive Režeka, točnije zelenu površinu između Kapucinskog samostana i Autobusnog kolodvora. Ideju za to dali su nam učenici Prve gimnazije Varaždin, a mi smo u gradu prihvatili tu inicijativu. Kako nalažu stručnjaci, u studenome ove godine tamo ćemo posaditi drvored vrste Gleditsia triacanthos ‘Sunburst‘, u čijoj hladovini će učenici moći čekati autobuse", kazao je Bosilj.

image

Od izvora do mora

/Davor Pongračić/cropix

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana poručio je da će nagradu iskoristiti za završetak kapitalnih projekata, poput uređenja perivoja, nakon čega će uslijediti opsežno uređenje grada, koje uključuje ozelenjivanje i sadnju cvijeća. "Ova pobjeda ima veliko značenje za nas u Lipiku, jer osigurava sredstva namijenjena za sadnju stabala. Grad Lipik teži da postane zeleni i zdravi grad, prepoznat kao zdravstvena i rehabilitacijska oaza", istaknuo je gradonačelnik Kasana.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić poručio je da će Vinkovčani stabla u dijelovima grada gdje je to najpotrebnije saditi već ove jeseni. "Vinkovci su u kategoriji srednjih gradova osvojili prvo mjesto zahvaljujući građanima koji su nesebično izdvojili svoje vrijeme kada smo u svibnju čistili okoliš jezera na najpoznatijem gradskom kupalištu Banji. Okupilo se tada preko 140 volontera koji su skupljali otpad te smo tako poslali poruku o potrebi smanjenja onečišćenja i buđenju svijesti o važnosti zaštite okoliša i pravilnog zbrinjavanja otpada", rekao je gradonačelnik Bosančić.

image

Od izvora do mora

/Davor Pongračić/cropix

Ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora započelo je natječajem na koji su se mogli prijaviti svi zainteresirani gradovi. Od sredine travnja do kraja svibnja odabrani gradovi održali su jednodnevne akcije čišćenja. U ovogodišnjim akcijama čišćenja u 28 gradova sudjelovalo je gotovo pet tisuća volontera, koji su prikupili više od 152 tone ambalažnog otpada.

"Iznimno smo zadovoljni velikim brojem gradova koji su odlučili sudjelovati u ovogodišnjemu izdanju projekta Od izvora do mora, i velikim brojem volontera koji su diljem Hrvatske marljivo skupljali ambalažni otpad. Naša nastojanja u području brige za okoliš i nastojanja partnera u ovome projektu naišla su na veliki odaziv građana koji su nam se pridružili. Također, ove je godine sudjelovalo čak 113 udruga, od organizacija Crvenoga križa, do vatrogasnih i kulturno-umjetničkih društava. Dodatno nas raduje i činjenica da su nam se, uz same gradove, u projektu priključila i brojna tijela mjesne uprave. Čestitamo svim gradovima i građanima koji su sudjelovali u projektu, a pobjednicima želimo uspješno pošumljavanje", izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost tvrtke Coca-Cola HBC Adria. U dogovoru s pobjednicima akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, od rujna do studenoga, nakon čega će gradovima biti dodijeljene i posebne plakete.

image

Od izvora do mora

/Davor Pongračić/cropix

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine, u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije dvije godine kao partner se pridružio i Jutarnji list, a 2022. godine i Konzum. Cilj projekta je smanjenje onečišćenja, uz rast svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenoga odlaganja ambalažnoga otpada. Jedan je od ciljeva ovogodišnjega izdanja projekta i potpora urbanomu pošumljavanju - sadnji drveća u gradovima s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida (CO2) i snižavanja temperature zraka u urbanim sredinama.

"U Konzumu velik naglasak stavljamo na aktivnosti kojima pridonosimo kvaliteti života svih nas - potičemo na korištenje višekratnih vrećica, educiramo o tome kako maksimalno iskoristiti hranu, a manje bacati, doniramo potrebitima, a nedavno smo našim kupcima korisnicima MultiPlusCarda omogućili i korištenje e-računa, bez tiskanja papirnatoga. Veliko nam je zadovoljstvo što smo dio ovog projekta koji iz godine u godinu raste, kako opsegom aktivnosti, tako i rezultatima koji su nadmašili sva očekivanja", istaknula je Sandra Đolo, rukovoditeljica Službe korporativnih komunikacija u Konzumu. Partner je ovogodišnjega izdanja projekta i Udruga gradova, a podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba. "Ovogodišnja iznimno uspješna akcija postigla je dosad neviđene rezultate u količini prikupljenog otpada te broju gradova i volontera koji su se odazvali na akciju. To je dobar pokazatelj da u našem društvu raste svijest o zaštiti okoliša te kako je akcija odlično pogođena. Čestitam najuspješnijim gradovima i volonterima na uloženom trudu za stvaranje čišćih i zelenijih gradova za buduće generacije", izjavio je Željko Turk, predsjednik Udruge gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:08