MOŠĆENIČKA DRAGA

Pobjednica regate SIPAR International američko-talijanska ženska posada

Jedriličarki klub Orion iz Mošćenička Drage još je jednom stavio Kvarner na svjetsku mapu jedrenja

SIPAR International regata u organizaciji JL Orion

 Jedriličarski klub Orion

Jedriličarki klub Orion iz Mošćenička Drage još je jednom stavio Kvarner na svjetsku mapu jedrenja organizacijom 12. izdanja tradicionalne SIPAR International regate na kojoj se okupilo 15 posada iz Australije, Hrvatske, Italije i SAD-a.

U idealnim uvjetima jedrenja uz maestral od 10-15 čvorova održana su dva plova u subotu, dok u nedjelju zbog jake bure od 25-30 čvorova jedrenje nije bilo moguće za klasu koja jedri na vjetru do 23 čvora.

U dvije regate pobjedu je odnijela američko-talijanska ženska posada Kathleen Tocke i Arianna Buzzetti. Druga je talijanska posada Gioele Toffolo i Stefano Longhi, a treća australsko-talijanska Anneke Meyer & Pietro Fantoni.

image

SIPAR International regata u organizaciji JL Orion

Jedriličarski klub Orion

Kathleen Tocke, koja je prvi puta jedrila u Mošćeničkoj Dragi je pri preuzimanju pobjedničkog pehara izjavila:

- Dolazim u Hrvatsku već više od dvadeset godina i mogu reći da se uvijek s veseljem vraćam. Uvjeti jedrenja su bili izvrsni, a natjecatelji dostojni konkurenti s kojima smo ogledavale na terenu i morale izboriti pobjedu što pozitivno doprinosi natjecanju i zabavi na moru. Ranije sam jedrila u Splitu i Opatiji, a ovo mi je prvi puta u Mošćeničkoj Dragi kojoj se svakako planiram vratiti.

Organizator natjecanja, Nikola Dešković iz JK Orion kaže:

- Mošćenička Draga ima dugu tradiciju organiziranja velikih jedriličarskih događaja, europskih i svjetskih prvenstava u raznim klasama još od 60-tih, 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća. Kroz zadnjih nekoliko godine se vraćamo toj tradiciji, sada i u klasi Šljuka koja se u Hrvatskoj ponovno krenula okupljati od 2006. godine. Imamo sve više jedriličara koji prepoznaju prednosti ove tehnički zahtjevne, a ujedno i zabavne klase u kojoj jedre sve dobne skupine.

Tome u prilog govori i jedriličarski dvojac Mladen i Viktor Peharda, otac i sin koji su ostvarili najbolji plasman među hrvatskim posadama. Viktor (11 godina) koji inače jedri u klasi optimist prvi se prvi natjecao s tatom u klasi šljuka te je izjavio: “

- Trenirali smo zadnja dva tjedna i dobro nam ide. Volim jedrenje jer se osjećam oslobođeno dok smo na moru.

Ova regata u Mošćeničkoj Dragi dio je Alpe Adria Region Snipe Series – Kaiser Franz Joseph Cup – Kaiserin Sissi Cup koji je pokrenula SCIRA svjetska organizacija klase Šljuka te talijanski i hrvatski savez klase Šljuka s ciljem promocije klase na području Alpe Adria regije. Pietro Fantoni, nekadašnji Commodore međunarodne organizacije SCIRA jedan od organizatora kupa kaže:

- Važno je da tri susjedne zemlje surađuju i zajedno jedre, tako prenosimo znanje, bolje se poznajemo te razmjenjujemo kulturalne sličnosti i razlike. Uz dobro jedrenje uvijek se i dobro zabavljamo, što je i moto ovo klase Serios Sailing – Serious Fun.

Regata u Mošćeničkoj Dragi koju JK Orion organizira uz podršku Općine Mošćenička Draga, Zajednice Talijana Mošćenička Draga i Turističke zajednice Mošćenička Draga, predstavlja značajan sportski i turistički događaj za mjesto i regiju jer osim sportske komponente nudi i bogat prateći program za sve posjetitelje.

image

SIPAR International regata u organizaciji JL Orion

Jedriličarski klub Orion
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 10:36