NAJTUŽNIJA SUDBINA

Po curicu (6,5) nitko nije došao u vrtić: Satima je vozili po Zagrebu, nitko je ne može primiti trajno

Stručni radnici s djetetom doslovno su proteklih sati lutali od ustanove do ustanove

Ilustracija

 Deborah Lee Rossiter/Alamy/Profimedia

Vozač jedne zagrebačke podružnice centra za socijalnu skrb, socijalna radnica, psihologinja i djevojčica od 6,5 godina s poremećajima iz spektra autizma i bez roditeljske skrbi doslovno su proteklih sati lutali od ustanove do ustanove za skrb o djeci ne bi li netko primio djevojčicu. Naime, u proteklih pet dana 31 ustanova i svi timovi za udomiteljstvo odbili su primiti djevojčicu, prije svega jer su puni preko svake mjere, a specijalizirana ustanova za smještaj djece s autizmom u Hrvatskoj, čini se, više ne postoji.

U Domu za djecu Zagreb uputili su ih u obližnji Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj, koji se bavi pružanjem usluga korisnicima oštećena sluha te korisnicima s komunikacijskim teškoćama iz spektra autizma, no tamo više nisu zatekli nikoga od vodstva i stručnih radnika koji bi mogli odobriti prijem djeteta: osim toga, kako doznajemo, Slava Raškaj djecu prima na smještaj samo tijekom radnih dana, ne i vikendom, pa to ne može biti trajnija solucija.

Stručni radnici s djetetom uputili su se prema ustanovi na zagrebačkom Prekrižju, koja je pak specijalizirana za brigu o osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj populaciji učenika s teškoćama u razvoju - ne i o predškolcima.

Na putu do Prekrižja presreo ih je poziv da se ipak vrate u Slavu Raškaj te da će oni primiti djevojčicu, a da će se za vikend, ako djevojčica ostane tamo, smjenjivati njihovi stručni radnici kako bi brinuli o djevojčici koja će tamo, čini se - biti jedino dijete.

Podsjetimo, psihologinja s višedesetljetnim iskustvom rada u centru za socijalnu skrb Valerija Kanđera objavila je prije oko sat vremena na Facebooku dramatičan apel: u njezinu uredu nalazi se djevojčica od 6,5 godina s teškoćama u razvoju, bez roditeljske skrbi, koju nadležni centar nema gdje smjestiti jer su njezin primitak odbile sve ustanove i svi timovi za udomiteljstvo u državi!

- Djevojčica 6 i pol godina. Lice porculanski glatko, okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svijetu, kike omotane ružičastim gumicama i osmijeh koji ne silazi s lica. Ministre, trebamo žurni, žurni smještaj ove prekrasne djevojčice! Tridesetijedna ustanova u Republici Hrvatskoj ne želi je primiti na smještaj. Nijedan tim za udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smještaju. Ravnateljica jedine ustanove u Zagrebu koja je dužna primiti dijete kroz smještaj u kriznim situacijama, izrijekom odbija prihvatiti djevojčicu. Najradosnijih očiju.

Kada smo je preuzeli iz dječjeg vrtića specijaliziranog za djecu s razvojnim teškoćama, odgojiteljica je plakala u nemoći, a moja socka i ja suze smo gurale nazad da se vrate tamo odakle su krenule. Ta meni je to već tkoznakoje izdvajanje, spašavanje! Trebalo bi biti spašavanje djeteta iz nezdrave i disfunkcionalne obitelji, a briga o djetetovoj dobrobiti i opet je samo floskula.

Naša prekrasnica ima autizam. I najljepši osmijeh na svijetu! Odgojiteljica i rehabilitatorica u vrtiću kažu da je najbolje dijete s autizmom kojim se bave, neagresivna je, vedra, dostupna vođenju. I ima najnježniji pogled na svijetu!

Evo, sada se nalazi u mojem uredu Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb. Koji je promijenio ime pa više nije Centar. Ali koji je centralizirao sve što se dalo centralizirati bez smisla i logike. To nam je dala reforma. I povećane koeficijente onima koji sjede u središnjoj službi, a ne rade izravno s korisnicima.

Evo, to je reformirano.

Ali nema smještaja za djevojčicu koja se upravo glasno smije u mojem uredu koji dijelim s još dva psihologa. Naša curka igra se svojim prstićima, razgledava okolo i glasno se smije negdje u svom svijetu u kojem je sigurno ljepše nego u našem - napisala je Kanđera.

Ustanove i udomiteljske obitelji za djecu pune su preko svake mjere, na to upozoravaju mjesecima, pa i godinama, a resorno Ministarstvo rada i socijalne skrbi - koje je, kako saznajemo, o svemu obaviješteno još prošlu srijedu - očigledno i dalje nema rješenje.

Majka djevojčice je navodno u ustanovi zatvorenog tipa, otac na nepoznatoj adresi, a šira rodbina je poručila da ne može brinuti o djevojčici. Nitko nije došao po nju u 12 sati u vrtić koji pohađa četiri sata na dan. Od tada je bila u prostorijama centra za socijalnu skrb.

- Imamo kapacitet za 61 dijete, a trenutačno ih imamo na smještaju 76. Nemamo stručne kapacitete za prijem djeteta s autizmom, osobito u situaciji ovakve prekapacitiranosti, kad se ionako suočavamo s ozbiljnim manjkom stručnjaka. Činjenica je da ustanova za manju djecu s autizmom, koliko mi je poznato ne postoji. Posljedica je to i tzv. transformacije ustanova, zbog čega je dio ustanova za djecu s teškoćama prestao pružati usluge smještaja, a da nije pronađena alternativa - kaže Jasna Kelava Ćurković, ravnateljica Doma za djecu Zagreb, koja na problem nemogućnosti smještaja djece, ogroman pritisak iz cijele države, pa čak i "liste čekanja" upozorava već jako dugo.

U tijeku je, kaže, priprema za otvaranje još jedne ustanove kapaciteta 25 djece na Jarunu, no to ne treba očekivati prije Nove godine: prostor treba urediti te treba naći stručne radnike, medicinske sestre i predškolske odgajatelje kojih na tržištu - nema.

U Ministarstvu kojem je na čelu Marin Piletić, kako doznajemo, užarili su se telefoni tražeći smještaj za dijete. O svemu se još uvijek nisu očitovali.

Ministarstvo: Djevojčica s poremećajima iz spektra autizma privremeno smještena

Šestogodišnja djevojčica s poremećajima iz spektra autizma za koju se zbog privremenog nedostatka odgovarajuće roditeljske skrbi tražio privremeni smještaj u ponedjeljak je zbrinuta u Centru Slave Raškaj i dobro je, rečeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu rada.

Voditelj stručne cjeline psihosocijalne pomoći iz Centra Slave Raškaj Zdenko Bodrožić rekao je da je u ponedjeljak nešto prije 17 sati djevojčica zbrinuta i dobivat će skrb kao i sva ostala djeca u centru.

Privremena ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof rekla je da je riječ o djevojčici koja je do sada bila zbrinuta u široj obitelji te je opovrgnula medijske napise da se za djevojčicu smještaj tražio zadnjih pet dana.

Ustvrdila je da je smještaj djevojčici pronađen danas nakon što je iz vrtića javljeno da dijete nije više u mogućnosti biti u primarnoj obitelji.

"Riječ je o privremenom nedostatku odgovarajuće roditeljske skrbi iz kojeg razloga se ukazala potreba za privremenim smještajem. Ovdje je riječ o socijalnoj usluzi smještaja u kriznim situacijama gdje smo u zajedničkoj suradnji s ustanovom Slava Raškaj uspjeli i realizirati taj smještaj", rekla je Štritof.

Istaknula je da će stručnjaci utvrditi koje su daljnje potrebe djevojčice, a intencija je da se vrati u svoju primarnu obitelj.

Upitana kako je moguće da je 31 ustanova odbila primiti djevojčicu, Štritof je potvrdila da su zaprimljeni negativni odgovori ali je, kaže, činjenica da je riječ o djetetu s teškoćama u razvoju. Štritof kaže i da joj je žao da se preko društvenih mreža i portala objavljuju "ovakve stvari".

Državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je da je danas došla obavijest iz dječjeg vrtića temeljem čega je zatražen žurni smještaj. Stručni radnici su odmah krenuli u pronalazak žurnog smještaja za dijete", istaknula je Mađerić.

Napomenula da svakodnevno postupaju u takvim i sličnim predmetima, poručivši da je interes djece uvijek na prvom mjestu.

Mađerić je rekla da rade na povećanju broja smještajnih kapaciteta djece bez adekvatne roditeljske skrbi. Ove godine imaju u planu realizaciju preko 100 mjesta od kojih su već realizirali 70-ak. Paralelno razvijaju udomiteljstvo te kontinuirano prate svu djecu koja su smještena kod udomitelja i u ustanovama.

"Danas ima oko 2800 takve djece. Oko 900 je smješteno u ustanovama a sva ostala su u nekom drugom obliku smještaja", rekla je, dodavši da je intencija stvoriti adekvatne uvjete da se dijete, ako je to moguće vrati u obitelj. (Hina).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:07