METEO ANALIZA

Po čemu je poseban ovaj toplinski val u Hrvatskoj i što nam slijedi: ‘Pljuskovi će kod nas ubuduće biti kao u tropima‘

"Ovaj val je zahvatio cijelo područje. Inače imamo one točkaste uzorke. Ako pogledamo toplinsku kartu Balkana, vidjet ćemo kako se taj toplinski val premješta"

Građani traže spas od vrućina u Zagrebu

 Nera Simic/Cropix

Meteorolog Bojan Lipovšćak objasnio je u Novom danu televizije N1 zbog čega je poseban toplinski val čiji smo vrhunac doživjeli u subotu, ali i što nas očekuje u narednim danima.

- Ovaj toplinski val je iz nas. Val koji je krenuo iz Španjolske, Portugala i Britanije lagano se premještao prema istoku i došao do naših krajeva, kaže meteorolog objašnjavajući da je ciklona vukla topli zrak iz same Sahare pa su zapadni krajevi, koji su joj bliže, zabilježili i ozbiljne temperaturne rekorde.

- Imamo registrirane i temperature iznad 40 stupnjeva i u Hrvatskoj, samo te postaje nisu baždarene u DHMZ-u pa to nisu službene vrijednosti, kaže.

Hrvatski rekord je i dalje onaj iz 80-ih, od 42 stupnja.

- Ovaj val je zahvatio cijelo područje. Inače imamo one točkaste uzorke. Ako pogledamo toplinsku kartu Balkana, vidjet ćemo kako se taj toplinski val premješta, govori.

Na pitanje što nam sada slijedi, Lipovšćak kaže: - Palo je oko pet litara kiše na četvorni metar. To je povezano s hladnom frontom, s nestabilnim zrakom sjeverno od Alpa. Taj se zrak brzo premještao preko naših krajeva, praćen jakom grmljavinom i pljuskovima. Pad tempereature je osam, devet stupnjeva u području koje je zahvaćeno. Interesantno je da nije išla južnije od Karlovca. Ova naša suša traje od prošle godine. Jesen i zima su bile suhe, bez kiše i snijega. Sad imamo tri mjeseca bez oborina. Ako ih imamo, onda padne jak pljusak, što je karakteristika promjene klime. Pljuskovi kod nas poprimaju karakteristike tropskih pljuskova, ali to je voda koju tlo ne uspije apsorbirati, ona otiče pa se javljaju poplave u gradovima...

Što se tiče temperature mora, on kaže kako se Jadran zagrijao više nego što je uobičajeno.

- Problem je što se zagrijao kompletan sredozemni bazen, kaže.

Sutra će biti opet vruće, a u utorak će doći do kratkog rashlađenja, govori Lipovšćak dodajući da rast temperatura treba očekivati već u srijedu.

- Idući toplinski val je već na putu, zaključuje i kaže kako se moramo naviknuti na klimatološko “novo normalno”, a to znači da će temperature biti sve više.

- Mi ćemo doći u toplu klimu i imati povremene prodore osvježenja, kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 21:43