BURAN DAN U PARLAMENTU

PLJUŠTE REAKCIJE NAKON DRAME U SABORU Bačić: 'Većina nije upitna'; Kovač: 'Tužno i žalosno'; Bernardić: 'Treba odmah raspisati izbore'

 
Dio zastupnika napustio je sabornicu za vrijeme glasanja
 Damjan Tadić / CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je, nakon neuspjelog glasovanja, ustvrdio da vladajuća većina nije upitna, a zastupnik Miro Kovač sve je nazvao "tužnim i žalosnim".

Klubovi HDZ-a i nacionalnih manjina održali su sastanak, a Klub manjina tražio je određeno vrijeme za konzultacije oko izglasavanje zakona o popisu stanovništva, rekao je Bačić novinarima.

Bačić: Svi su popisi provedeni na isti način

Kad je riječ o popisu stanovništva, istaknuo je da su svi dosadašnji, od 1991., provedeni na isti način, "nije se povećao ni smanjio doseg prava pripadnika nacionalnih manjina".

Objasnio je da su se na svim dosadašnjim popisima državljani Republike Hrvatske izjašnjavali o samo jednom materinjem jeziku i mogli su slobodno reći koji je to jezik.

"Može reći da je to hrvatski. Ili neki drugi jezik, u prvom redu jezik pripadnika nacionalnih manjina", rekao je Bačić referirajući se na činjenicu da je odbijen amandman Kluba nacionalnih manjina da se omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika.

Predsjednik Kluba HDZ-a uvjerava da će poštovati zahtjev Kluba da se na prostorima gdje žive pripadnici nacionalnih manjina imenuju popisivači iz njhovih redova.

"Rekli smo da shvaćamo duh amandmana Kluba manjina i da će se svojevrsnim podzakonskim aktom, što su upute Državnog zavoda za statistiku, propisati da se na tim prostorima uistinu imenuju popisivači koji poznaju jezik nacionalne manjine i koji ispunjavaju sve ostale uvjete koje trebaju ispunjavati i drugi popisivači iz reda hrvatskog naroda", rekao je Bačić.

Podsjetio je kako je DZS kod svih dosadašnjih popisa upućivao županijskim popisnim povjerenstvima jasne upute s obzirom na komplicirano provođenje popisa stanovništva. Među tim uputama su i uvjeti o znanjima i školskoj spremi koju mora imati popisivač, naveo je.

Na novinarsku opasku da su manjine time nezadovoljne, Bačić kaže da su zbog toga i zatražili konzultacije. "Vidjet ćemo kad se oni o tome izjasne u idućih nekoliko dana. Onda ćemo nastaviti glasovanje i o točkama koje ćemo raspraviti ovaj tjedan", najavio je, odbacivši tezu da zastupnici manjina ustrajavaju na amandmanima strahujući od manipulacije popisom.

"Ne prihvaćam takvu opasku. Ako se sumnja u vjerodostojnost i poštenje popisivača koji dolaze iz redova većinskog naroda, onda bi se moglo sumnjati i u popisivača koji dolazi iz redova nacionalnih manjina. To je argument za kojeg ne želim da se uopće pojavljuje u političkom i javnom prostoru", poručio je.

Kovač: Tužno i žalosno

"Zastupnici manjina u Hrvatskom saboru pokazali su kako vide suradnju s premijerom Andrejom Plenovićem, ovo je tužno i žalosno", ocijenio je novonastalu situaciju saborski zastupnik i kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač.

Naveo je kako je prije nekoliko dana premijer pozvao kolege iz Opcije za promjene i njega da se izjasne o tome kako vide suradnju s nacionalnim manjinama.

Danas su zastupnici manjina pokazali kako vide tu suradnju s premijerom, ovo je tužno i žalosno, naveo je Kovač na Facebooku.

Bernardić zbog krize u Saboru i DORH-u zatražio raspisivanje izbora

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je sa saborske je govornice ustvrdio da su ključne državne institucije - Hrvatski sabor i Državno odvjetništvo u krizi, zbog čega treba odmah raspisati parlamentarne izbore.

"U zemlji vlada kriza ključnih institucija i nitko više ne može kontrolirati što će se dogoditi, stoga odmah tražimo izbore", poručio je Bernardić iznoseći stajalište SDP-ovih zastupnika na slobodnu temu nakon što je Sabor u petak odgodio glasovanje o 20-ak točaka, a glavni državni odvjetnik ovoga tjedna podnio ostavku.

Zahtjev za raspisivanjem izbora obrazložio je time što drugi petak zaredom vladajući nemaju većinu za glasanje, kao i time što je DORH ostao obezglavljen ostavkom glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

Esih o slučaju Jelenić: Hrvatska je talac interesnih skupina

Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) također se osvrnula na Jelenićevu ostavku, naglasivši da očito nitko neće odgovarati što se zakonodavnom i obavještajnom sustavu potkrala greška kao što je propuštanje sigurnosne provjere glavnog državnog odvjetnika.

"Danima slušamo što u Saboru, što u medijima, analize o tome kako je Jelenićeva masonerija velika opasnost za neovisnost pravosuđe da bi na kraju on bio 'drakonski' kažnjen time što će biti zamjenik glavnog državnog odvjetnika", rekla je Esih.

Napomenuvši kako riskira da ju se opet nazove "ognjištarskom desničarkom" ili "teoretičarkom zavjere", upitala je kakva je razlika između tajnih masonskih loža, tajnih jugoslavenskih službi i udruga civilnoga društva koje financiraju strane vlade i organizacije.

Sve su to, kaže, interesne skupine kojima je jedini cilj postizanje i zadržavanje postignutih pozicija radi stvaranja određene dobiti na račun države.

U njima vidi i ključni uzrok štete koju Hrvatska trpi već desetljećima, pod zajedničkim nazivnikom "balkanskog klijentelizma" - sprege politike, korumpiranog pravosuđa i bogatih skorojevića.

Kako opstati i ostati u državi u kojoj se političari, obavještajni sustav i pravosuđe financiraju od našega novca, a ta sredstva ne alociraju u optimizaciju sustava, upitala je Esih.

Bulj: Izbori će pokazati kako se u Hrvatskoj živi

Miro Bulj (Most) rekao je kako je vladajuća većina u petak napravila igrokaz oko izglasavanja zakona o popisu stanovništva, na kojemu će se 2021. i statistički vidjeti što su napravili od Hrvatske.

Neprirodna koalicija HDZ-a sa SDSS-om Milorada Pupovca, HNS-om, Tomislavom Sauchom i Milanom Bandićem provodila je, kaže Bulj, politiku iseljavanja stanovništva poput one 60-ih godina u Jugoslaviji, samo što sada odlaze cijele obitelji.

Elitama koje vode državu poručio je da će im izbori biti "indigo koji će pokazati kako ljudi u Hrvatskoj katastrofalno žive zbog njihove politike".

Nismo provodili politiku zaštite isključivog gospodarskog pojasa, a od ove godine stranci mogu kupovati poljoprivredno zemljište. Uvozimo hranu za tri milijarde eura dok naši poljoprivrednici odlaze u Irsku saditi krumpir. To je igrokaz političke oligarhije koja je dotukla hrvatski narod, rekao je Bulj poručivši kako tome treba reći - dosta. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:55