‘PAO‘ SERIJSKI LOPOV

Pljaškaš uhvaćen dok je pokušavao orobiti ljekarnu, a onda je policija shvatila da je kriv za još 28 razbojništava

U trgovine mješovitom robom, ljekarne i benzinske postaje ulazio je uz prijetnju pištolja ili noža i ciljano otuđivao novac

Policija/Ilustracija

 Niksa Stipanicev/CROPIX

Pljačkaš star 41 godinu uhićen je u ponedjeljak prilikom razbojništva u ljekarni u Ulici Dore Pfanove na zagrebačkoj Trešnjevci zahvaljujući intervenciji zaštitara i brzom dolasku policije. Provedenim kriminalističkim istraživanjem u međuvremenu je utvrđeno da to nije jedini oružani prepad koji je počinio. Sumnja se da je od srpnja ove godine opljačkao još 28 trgovina, ljekarni i benzinskih postaja, izvijestila je policija.

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave karlovačke proveli su opsežno kriminalističko istraživanje i potvrdili sumnju da je hrvatski državljanin, starosti 41 godinu, počinio ukupno 29 kaznenih djela razbojništva, od čega 28 na području grada Zagreba i jedno kazneno djelo na području grada Karlovca.

Nakon što je u ponedjeljak, 7. studenoga, ušao u ljekarnu u Ulici Dore Pfanove te zaprijetio pištoljem dvjema zaposlenicama maskiran crnom medicinskom maskom, iznenadio ga je i pomrsio mu planove zaštitar koji ga je uhvatio za ruku u kojoj je držao pištolj te je tad nepoznati muškarac silno pružao otpor s ciljem bijega. Međutim, u trenutku dok su se još uvijek nepoznati muškarac s ciljem bijega i zaštitar s ciljem da ga zadrži međusobno hrvali, ulazak policijskih službenika u tome ga je spriječio s obzirom na to da su oni svladali u potpunosti njegov otpor te ga priveli u službene prostorije.

Kroz kriminalističko istraživanje potvrđena je sumnja zagrebačke policije da mu to nije jedino takvo kazneno djelo, već da je u vremenu od 11. srpnja do 7. studenoga 2022 godine, odnosno unazad skoro četiri mjeseca, činio kaznena djela razbojništva i to na način da bi dolazio do trgovina mješovitom robom, ljekarni i benzinskih postaja u koje je ulazio za vrijeme dok su se zaposlene osobe same nalazile u tom prostoru te uz prijetnju pištolja ili noža ciljano otuđivao novac. U dva se slučaja do objekata koje je odabrao za činjenje razbojništva dovezao biciklom te je po ulasku u prostor u komunikaciji bio zapovjedan i oštar, a u jednom je slučaju pištolj prislonio i na tijelo zaposlenika dok je u nekoliko slučajeva zaposlene osobe i udario.

Kaznena djela, sumnja se, činio je na području grada Zagreba, većinom u blizini svoje adrese stanovanja odnosno na području Trešnjevke i to ukupno 20 razbojništava. Ujedno, na području Črnomerca, sumnja se, počinio je pet razbojništava, jedno na području Kruga, dva na području Novog Zagreba te jedno u Karlovcu. U jednom je slučaju dva puta kazneno djelo počinio u istoj prehrambenoj trgovini u Ulici Ljubljanica", priopćila je PU zagrebačka. Na taj se način domogao plijena od oko 90.000 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja u utorak, 8. studenoga, osumnjičeni muškarac predan je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok je kaznena prijava protiv njega dostavljena nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:55