jutarnji doznaje

Pliva i Sandoz obustavili isporuku lijekova veledrogerijama: Uplaćeno tek 600 mil. kuna

Pliva je najveći opskrbljivač veledrogerija generičkim lijekovima, s oko 40 posto tržišta
Pliva, Ilustracija
 Tomislav Kristo/Cropix

Veledrogerijama je uplaćeno 600 milijuna kuna na ime dugovanja, ali to nije dostatno, kažu u HUP-u i traže iznos od najmanje 3,5 milijarde kuna, odnosno plan kako će se riješiti ovaj problem. Prema informacijama iz veledrogerija, Pliva i Sandoz obustavile su im isporuku lijekova dok se ne plate nagomilana dugovanja.

To je dodatno zakompliciralo postojeću, ionako tešku situaciju s opskrbom ljekarni, ali i hrvatskih bolnica lijekovima. Naime, Pliva je najveći opskrbljivač veledrogerija generičkim lijekovima, s oko 40 posto tržišta. Riječ je o oko 1000 lijekova koje zatim veledrogerije isporučuju bolnicama i ljekarnama.

- Medika ni danas neće isporučiti lijekove bolnicama - rekao nam je Jasminko Herceg, direktor tvrtke Medika, koja je najveća hrvatska veledrogerija. Medika je još u utorak obustavila isporuku lijekova za sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu zbog duga od 2,1 milijardu kuna. Herceg je tada istaknuo kako je dug bolnica prema Mediki i drugim veledrogerijama samo u prvom kvartalu ove godine dosegao milijardu kuna, a da im je u istom razdoblju plaćeno oko 100 milijuna kuna.

Ukupan dug svih veledrogerijama popeo se na 6,4 milijarde kuna. Na sastanku u Ministarstvu zdravstva veledrogerijama je u srijedu ponuđena isplata 900 milijuna kuna duga do kraja ovog tjedna. Predstavnici veledrogerija, pak, tražili su hitnu uplatu od 3,5 milijarde kuna i plan plaćanja do kraja godine.

No, ništa dugoročno nisu dobili, a u javnosti je loše odjeknula i ideja ministra zdravstva Vilija Beroša da bi se nastala dugovanja mogla dugoročno riješiti povećanjem izdvajanja u zdravstvu. U međuvremenu, ministar Beroš povukao je svoju izjavu te rekao da povećanje doprinosa za zdravstvo nije izvjesno.

Iako su iz Vlade poručili da se kriza oko neisplate duga veledrogerijama neće prelomiti preko leđa pacijenata, prema informacijama kojima raspolažemo, već su počeli problemi na tereni. Pregovori oko isplate nastalog duga veledrogerijama nastavljaju se nakon Uskrsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:34