UDAR NA STANDARD

Plinski biznis ostaje Ini, ali zato plin poskupljuje 13 posto!

Predstavnici hrvatske Vlade su s predstavnicima MOL-a dogovorili da plinski biznis (prodaja plina iz uvoza) ostaje Ini, ali će zauzvrat tražiti povećanje cijena plina za građanstvo, koje bi trebalo iznositi 10 posto
 CROPIX / CROPIX

Predstavnici hrvatske Vlade su s predstavnicima MOL-a dogovorili da plinski biznis (prodaja plina iz uvoza) ostaje Ini, ali će zauzvrat tražiti povećanje cijena plina za građanstvo, neslužbeno doznaje HRT .

Dogovor je trebao biti postignut još večeras, no navodno se dvije strane još moraju usuglasiti oko nekih detalja te će pregovori biti nastavljeni narednih dana.

Vlada i MOL tako su se našli pred kompomisom, a država će Ini dopustiti više cijene plina jer tvrtka gubi na uvozu tog energenta.

Prema pisanju Večernjeg lista plin će poskupjeti početkom iduće godine, i to distributerima za 12 do 13 posto, što će u konačnici rezultirati 10-postotnim poskupljenjem za kućanstva.

No ulaskom u EU cijena plina mora postati tržišna, pa se može očekivati daljnje poskupljenje plina, vjerojatno 30-ak posto.

Trenutno kubik plina stoji 2,83 kune, a nakon poskupljanja njegova će cijena iznositi 3,11 kuna, odnosno 28 lipa više. Plin je samo ove godine poskupio za 20 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 03:25