DOMINO-EFEKT

Plin skuplji za samo 1 kunu doveo bi državu na rub sloma, a građane na prosjački štap

Premijerka Kosor rekla je kako će Vlada poduzeti sve da plin ne poskupi tako drastično, ali struč-njaci kažu da je rast cijena neizbježan
 Duje Klarić/Cropix

ZAGREB - Najavljeno poskupljenje plina od 40 do čak 100 posto dovelo bi državu na rub sloma. Industrija, koja je ionako preopterećena nizom nameta i općom nelikvidnošću, upozoravaju stručnjaci, morala bi birati između potpunog kolapsa ili drastičnog podizanja cijena mnogih roba i usluga, što će se, kao i uvijek do sada, prelomiti na leđima građana.

Ako plin poskupi, HEP će po sistemu domino-efekta, kao i uvijek do sada, podići cijene električne energije jer se za proizvodnju struje koristi i plin.

Slom poljoprivrede

Prema najoptimističnijem scenariju, ako plin poskupi 40 posto, Hrvatska elektroprivreda će u prvom valu podići cijene električne energije za barem 30 posto, a kasnije možda i za 60 posto.

Budući da se u preradi žitarica, kako tvrde u Žitozajednici, najviše troši struja, poskupit će kruh, i to već drugi put ove godine. Za koliko, to nitko od pekara za sada ne želi nagađati. No, svi se proizvođači slažu da se već nekoliko mjeseci nakon poskupljenja struje može očekivati poskupljenje mesa, mlijeka, jaja i gotovo svih drugih prehrambenih proizvoda, kao i mnogih usluga poput troškova vrtića, škola, bolnica, staračkih domova...

Najveći potrošači plina su proizvođači umjetnih gnojiva, pa će cijene sigurno povisiti i Petrokemija, što će pogoditi poljoprivrednike.

- Poskupljenje plina je početak lanca čiji se učinci multipliciraju, a primarna poljoprivredna proizvodnja to će podizanje cijene snažno osjetiti jer su stočari veliki potrošači i plina i struje - kaže Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, udruženja za proizvodnju, preradu i promet stoke, stočnih proizvoda i stočne hrane.

U Udruzi općina RH kažu kako je poskupljenje plina opravdano zbog najnižih cijena u okruženju, no ističu da se događa u najgorem trenutku za gospodarstvo.

Dvostruko veći računi

Sindikati tvrde da prosječno kućanstvo u kojem se grije i kuha na plin godišnje za to izdvaja oko 3600 kuna. U slučaju povećanja cijene troškovi će iznositi od 5040 do 7200 kuna godišnje, upozorava SSSH.

Troškovi režija premašit će troškove za hranu, koje sada iznose više od 40 posto ukupnih troškova prosječnog kućanstva. Stanje na svjetskim tržištima energenata katastrofalno: cijene rastu u nebo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 17:26