NINO RASPUDIĆ

‘Plenkovićeva Vlada nije radila ništa po pitanju demografije. Naš prijedlog vidjet ćete idući tjedan‘

‘Vlada kasni s izradom strategije demografske revitalizacije, a mjera “Biram Hrvatsku” je populistički demografski PR jer je namijenjena uskom krugu osoba‘

Nino Raspudić

 Davor Pongracic/Cropix

Saborski zastupnik Nino Raspudić (Klub Mosta) ustvrdio je u utorak da Vlada Andreja Plankovića nije napravila ništa po pitanju demografije i najavio da će Most idućeg tjedna u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena zakona s novim demografskim mjerama.

“Plenkovića Vlada, kao i prethodne, po ovom pitanju nisu radile ništa, unatoč dramatičnim upozorenjima struke”, rekao je Raspudić na konferenciji za medije.

Komentirajući “tužne” rezultate popisa stanovništva Hrvatske, kazao je kako se Vlada ni nakon dramatične ostavke bivšeg državnog tajnika za demografiju Marina Strmote 2018. godine "nije niti počešala" da promijeni smjer demografske politike.

Tako, primjerice, Vlada kasni s izradom strategije demografske revitalizacije, a mjera “Biram Hrvatsku” je “populistički demografski PR” jer je namijenjena uskom krugu osoba.

“Mjera se odnosi na hrvatske državljane i povratnike koji se vraćaju i samozapošljavaju. Oni će dobiti 50 tisuća kuna, a dodatnih 150 tisuća kuna dobit će vrlo uska skupina ljudi, koji otvore firmu u uskim sektorima”, tvrdi Raspudić, a radnici povratnici neće dobiti ništa.

Raspudić smatra kako je mjera o punoj plaći za vrijeme rodiljnog dopusta, koju je Vlada najavila još u listopadu, samo kap u moru mjera koje se moraju provesti u cilju demografske revitalizacije.

“Drugih mjera nema osim slabašno najavljenog očinskog dopusta, a to je opet 'copy paste' mjera iz Bruxsellesa”, rekao je.

Predlažu punu plaću za cijeli porodiljni dopust

Članica predsjedništva Mosta Petra Mandić ističe da je za Most demografija “prvorazredno nacionalno pitanje”, te je najavila kako već sljedećeg tjedna u saborsku proceduru upućuju prvi od tri prijedloga izmjena zakona s novim demografskim mjerama.

“Prva izmjena zakona bit će o rodiljnim i roditeljskim potporama, gdje ćemo predložiti ono što je Vlada propustila napraviti - puna plaća za cijeli porodiljni dopust”, rekla je Mandić.

image

Nino Raspudić, Petra Mandić

Davor Pongracic/Cropix

Tim će prijedlogom definirati i da minimalna rodiljna naknada iznosi 120 posto proračunske osnovice, kao i da očevi i majke imaju dva mjeseca zajedničkog rodiljnog dopusta nakon rođenja djeteta.

Mandić je najavila i da će Most u saborsku proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona, radi promjene izbornih jedinica zbog nejednakog broja birača.

Popis stanovništva po županijama pokazuje da su zadnji, a vjerojatno i predzadnji izbori bili nelegitimni jer je glas u nekim dijelovima Hrvatske puno vrjedniji nego u drugim jedinicama, rekao je Raspudić.

Ocijenio je da HDZ očito izborni zakon nije promijenio jer dobiva izbore upravo u jedinicama u kojima postoji najveća neravnoteža između broja birača i potrebnih glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 23:57