PREMIJER U ZADRU

Plenković: Velika ulaganja u razvoj obale, zaleđa i otoka Zadarske županije

‘Raduju me podaci da u posljednjih šest godina Zadarska županija ima prepolovljenu nezaposlenost‘

Andrej Plenković

 Jure Mišković/Cropix

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u Zadru je u utorak obilježena 30. godišnjica Zadarske županije, na svečanosti je sudjelovao i premijer Plenković istaknuvši balansirani razvoj obale, zaleđa i otoka u županiji te ulaganja u promet, od Gaženice i Zračne luke do luka na otocima.

"Raduju me podaci da u posljednjih šest godina Zadarska županija ima prepolovljenu nezaposlenost, raste izvoz, turistička sezona bila je odlična. Podaci koje imamo za prva tri mjeseca ove godine najavljuju da će nam ova sezona u turizmu biti bolja i od rekordne 2019. godine", rekao je na svečanosti predsjednik Vlade Andrej Plenković.

image
Jure Mišković/Cropix

Tome će, istaknuo je, pridonijeti i schengenski prostor jer postajemo dostupnija destinacija, ali i ulazak Hrvatske u Eurozonu.

U sedmogodišnjem proračunskom razdoblju Europske unije, dodao je Plenković, ima sredstava za projekte i u Zadarskoj županiji, od gradnje hospicija u Babindubu do vodovodizacije vrijedne 239 milijuna eura, koja je neophodna za još bolji i brži razvitak.

image

Božidar Longin

Jure Mišković/Cropix

Zadarska županija jedna od najrazvijenijih; bilježi rekordne brojke zaposlenosti

Župan Božidar Longin rekao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine da je županija, kao nositelj upravljanja razvojem svoga prostora, spremna postaviti visoke ciljeve i ostvariti ih.

image

Zoran Šikić, Josip Pulja i Božidar Longin

Jure Mišković/Cropix

"Tako smo od županije koja je teško stradala u Domovinskom ratu, uspjeli doći do statusa jedne od najrazvijenijih hrvatskih županija; županije koja raste i razvija se velikom brzinom", dodao.

Longin je istaknuo da Zadarska županija i dalje bilježi rekordne brojke zaposlenosti.

image

Ante Gotovina i Božidar Kalmeta

Jure Mišković/Cropix

Potkraj ožujka ove godine zabilježeno je više od 60.000 tisuća zaposlenih, što je za gotovo tri tisuće više nego lani u isto vrijeme, rekao je.

"Slobodno možemo kazati da je iza nas dosad najuspješnija godina po svim gospodarskim pokazateljima. Rekorde bilježe Zračna luka i Luka Gaženica, a uz turizam, dodatan iskorak ostvaren je u sektorima marikuluture, pomorskog prometa te u nizu drugih gospodarskih grana, ponajprije onih izvozno orijentiranih", naveo je župan Longin.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine, uz premijer Plenkovića bili su i ministri regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Nagrada za životno djelo ugostitelju Eriku Pavinu

Tradicionalno, na Dan županije na svečanosti su dodijeljene i nagrade i priznanja.

Nagradu za životno djelo dobio je ugostitelj Erik Pavin.

image

Zoran Šikić, Erik Pavin i Božidar Longin

Jure Mišković/Cropix

Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2022. dobili su - Petar Logar (vatrogastvo), Gimnazija Vladimira Nazora – Školsko sportsko društvo Vladimir Nazor (sporta), Matej Nevešćanin i Šime Perić (sport), OLIMP d.o.o za proizvodnju i trgovinu (gospodarstvo), Udruga a cappella pjevanja A.K.A. Crescendo (kultura i umjetnost), Sveučilište u Zadru (znanost i obrazovanje), Josip Pulja (sport, tjelesna kultura i ostala područja društvenog života), Anamarija Botica Miljanović (područje kulturno-prosvjetnog društvenog i humanitarnog rada), Nogometni športski klub Sveti Mihovil iz Preka (sport i odgoj djece i mladih) te Šime Fantela i Mihovil Fantela (sport).

image

Andrej Plenković s dobitnicima nagrada Zadarske županije

Jure Mišković/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:30