PREMIJER U ZAGORJU

Plenković u Muzeju krapinskih neandertalaca: ‘Drago mi je da je posjećen, mnogi mladi dolaze‘

Plenković je posjet Krapini počeo na izložbi „Pola stoljeća muzeja na Hušnjakovu“ u Muzeju krapinskih neandertalaca
Andrej Plenković, Jurica Sabol - ravnatelj muzeja i Nina Obuljen Koržinek
 Tomislav Krišto/Cropix

Na završetku Tjedna kajkavske kulture u Krapini u subotu je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je rekao da ta manifestacija evocira hrvatsku baštinu, kulturu i identitet.

Plenković je posjet Krapini počeo na izložbi „Pola stoljeća muzeja na Hušnjakovu“ u Muzeju krapinskih neandertalaca, jedinom u Hrvatskoj s Oznakom europske baštine.

„Drago mi je da brojni mladi dolaze kroz školski program tijekom školske godine, da je muzej posjećen, da je broj posjetitelja veći nego prije epidemije“, kazao je premijer.

image
Andrej Plenković, Jurica Sabol - ravnatelj muzeja i Nina Obuljen Koržinek
Tomislav Krišto/Cropix

Izrazio je uvjerenje da će krapinski muzej postati nezaobilazna točka u obilascima Hrvatske svih onih koji žele znati više o povijesti i kulturi, ne samo hrvatskoj, nego i svjetskoj.

Prije završne večeri 56. Festivala kajkavskih popevki Plenković je obišao Zagorski gospodarski zbor, koji se u pandemiji koronavirusa ipak uspio održati, u smanjenom obliku.

„29. izdanje Zagorskog gospodarskog zbora pokazuje snagu i žilavost malih gospodarstvenika, obrtnika i to iz čak sedam županija. Vlada će nastaviti kao i do sada podupirati sve aktivnosti za boljitak života svih naših sugrađana ovdje u Hrvatskom zagorju i Krapinsko-zagorskoj županiji“, poručio je predsjednik Vlade.

image
Željko Kolar, Andrej Plenković i Zoran Gregurović
Tomislav Krišto/Cropix

Posjet Krapini Plenković je završio na „Večeri novih popevki“ 56. festival kajkavskih popevki, na kojoj su izvedene 22 nove kajkavske pjesme. Subotnja je večer tradicionalno posvećena novim popevkama, nakon što se u petak održava retrospektivni koncert pod nazivom „Popevke zanavek“.

„56. izdanje festivala, ova večer novoskladanih popevki, prigoda je da svi zajedno uživamo još jedanput u pjesmama i u našem kaju, našoj kulturi Hrvatskoga zagorja i sjeverozapada Hrvatske“, rekao je Plenković.

image
Tomislav Krišto/Cropix

U sklopu Tjedna kajkavske kulture, uz 56. festival kajkavske popevke i 29. Zagorski gospodarski zbor, održani su i brojni popratni program, poput 20. znanstvenog skupa „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“, recitala dječjeg kajkavskog stvaralaštva i recitala kajkavske poezije te 36. dječjeg festivala „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 20:55