DOZNAJEMO DETALJE

Plenković tvrdi da je kriv Milanović: U Zagrebu trgovac i taksist napali Bugarku i Bugarina

Plenković je prozvao Milanovića da su nakon njegova huškanja zabilježena dva incidenta protiv bugarskih državljana u Hrvatskoj
Zoran Milanović
 Robert Fajt/Cropix

Prema prijavi bugarske veleposlanice u Hrvatskoj Genke Vesileve Georgieve, u proteklih nekoliko dana, a sve nakon izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića u Brdu kraj Kranja, u Zagrebu su se dogodila tri incidenta s bugarskim državljanima. Prijave su dostavljene Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i Vlada ih je proslijedila policiji.

Policija, doznajemo, istražuje dva slučaja, a treći je riješen intervencijom bugarskog veleposlanstva.

Prema prvoj prijavi, na meti je bila starija gospođa, bugarska državljanka na koju se okomio taksist. U prijavi se navodi da je ušla u taksi, a vozač joj je vrlo oštro prigovorio da je presnažno zatvorila vrata. Nakon toga ju je pitao odakle je podrijetlom, a kad je čuo odgovor da je iz Bugarske, uslijedio je agresivan verbalni napad: "Vi, Bugari sa svojom prljavom politikom prema Makedoniji, dolazite živjeti ovdje u našu lijepu Hrvatsku''.

U prijavi, doznajemo, stoji da je taksist zaustavio automobil, zatražio da gospođa plati vožnju i napusti vozilo. Gospođa je izašla i zatražila da joj vozač pomogne oko teške torbe iz prtljažnika, na što joj je on grubo bacio torbu pa je gospođa, navodno, zbog toga pala na pod.

U drugom slučaju prijaviteljica je također bugarska državljanka koja je dojavila da su na njezina supruga na tržnici bačeni predmeti. Prethodila je rasprava o porijeklu robe koja se prodaje, a to je dovelo do pitanja podrijetla sudionika rasprave. Prodavač je počeo vrijeđati bugarskog državljanina zbog, kaže se u prijavi, toga što "Bugarska ucjenjuje nesretnu Makedoniju", a onda je na njega bačen predmet.

U trećem slučaju navodno je sinu jedne bugarske državljanke zabranjen pristup vrtiću u Zagrebu. No, nakon sumnji u diskriminaciju djeteta i intervencije veleposlanstva, slučaj je riješen.

U srijedu je slučajeve spomenuo premijer Andrej Plenković. Komentirao je retoriku u drugom dijelu kampanje, a onda prozvao predsjednika Milanovića. - Vidim da je i ovaj huškač s Pantovčaka komentirao da neki huškaju. Nakon njegovih izjava o Bugarskoj zabilježena su dva incidenta protiv bugarskih državljana u Hrvatskoj. Mislim na Milanovića - rekao je Plenković.

Milanović mu je jučer odgovorio iz Slunja, gdje se održavala vojna vježba. - Predsjednik Vlade ide okolo i lupeta o napadu na Bugare. O kakvom to incidentu govori Plenković? To je ozbiljna optužba. Rekao sam za njega da je komedijaš... Ja sam se jučer zezao i ja sam huškač s Pantovčaka? Čime sam ja to huškač? Time što sam upozorio da je politika jedne države prema drugoj državi nekorektna, da je to iskaljivanje na slabijima... - rekao je Milanović.

Za dva sata stigao je Plenkovićev odgovor: - Kampanja koja se služi lažima, koja se služi difamacijama, neistinama, vrijeđanjem, huškanjem je neprihvatljiva. Nije prvi put da to vidimo. Koja je razlika između Škorine retorike i Milanovićeve retorike cijelu godinu? - rekao je premijer i nastavio da je "taj huškač i prevarant odgovoran za prijavu koja je došla u MVEP i Vladu iz bugarskog veleposlanstva zbog napada na troje bugarskih državljana zato što je on govorio nešto na Brdu kod Kranja". - Ako je netko odradio nešto za Sjevernu Makedoniju, onda je to HDZ i moja Vlada - rekao je Plenković.

Milanović je prije osam dana na Brdu kod Kranja rekao da se Sjeverna Makedonija nalazi u nemogućoj poziciji i da joj "jedna članica Unije ulazi u intimni prostor zahtjevom da u udžbenicima povijesti svoju nacionalnu genezu definira onako kako to traži susjedna država". Nije imenovao Bugarsku, ali je hrvatska veleposlanica u Sofiji Jasna Ognjanovac bila pozvana na razgovor u bugarsko ministarstvo vanjskih poslova, gdje joj je rečeno da su im neprihvatljive Milanovićeve izjave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2022 11:42