PRAVOSUDNA KONFERENCIJA

Plenković: Tužiteljstvo i sudovi rade bez bilo kakvog pritiska Vlade. Postoji suradnji, ali ne i utjecaj...

Premijer je istaknuo da su neovisnost pravosuđa pravo i povlastica koja je dobivena u interesu vladavine prava

Andrej Plenković i Radovan Dobronić

 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u utorak, sudjelujući na otvaranju pravosudne konferencije Vrhovnog i Ustavnog suda na kojoj sudjeluju i suci ostalih hrvatskih sudova i Suda EU, da su tužiteljstvo i sudovi u svojem radu lišeni bilo kakvog pritiska vlade.

''Državno odvjetništvo, Uskok i sudovi su u svojem radu samostalni i neovisni, lišeni bilo kakvog političkog pritiska vlade. Postoji suradnja, ali ne i utjecaj od strane vlade. Ovdje nema privilegiranih, stranačka pripadnosti ne štiti od odgovornosti, a pravni poredak se poštuje'', kazao je Plenković u uvodnom obraćanju.

Premijer je istaknuo da su neovisnost pravosuđa pravo i povlastica koja je dobivena u interesu vladavine prava te da se ona mora vezati uz odgovornost i profesionalnost.

image

Andrej Plenković i Radovan Dobronić

Damjan Tadic/Cropix

''U sinergiji kvalitetnih reformskih mjera, odgovornosti i profesionalnosti u okviru pravosuđa, vjerujem da leži ključ povjerenja u pravosuđe koje mora biti učinkovito, čija praksa treba biti ujednačena, a odluke zakonite i nepristrane'', dodao je.

Plenković je ocijenio da su vrijednosti na kojima počiva Europska unija dio zajedničke europske pravne stečevina koja je presudna za osiguranje prostora slobode, sigurnosti i pravde.

''Ulaskom Hrvatske u EU 2013. godine, europska pravna stečevina postala je dio našeg unutarnjeg pravnog poretka, a hrvatski sudovi su dobili dvostruku ulogu primjene i nacionalnog i europskog prava. No, toj ulozi je prethodila opsežna reforma pravosuđa'', rekao je premijer.

Podsjetio je i da je vladin program daljnje reforme pravosuđa sadržan u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti u kojem su se obvezali ispuniti 13 velikih reformskih mjera i šest razvojnih projekata.

image

Pravosudna konferencija u organizaciji Vrhovnog i Ustavnog suda Republike Hrvatske

Damjan Tadic/Cropix

Dobronić: Prilika za uzdizanje i usklađivanje naše prakse s EU standardima

Predsjednik Suda EU Koen Lenaerts je ocijenio da je Pravosudna konferencija u Zagrebu odlična prilika za razmjenu stajališta o pravnim pitanjima, ali i zajedničkom povjerenju koje je temelj EU.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić je govorio o usklađenosti nacionalne i europske sudske prakse i standarda.

image

Andrej Plenković, Radovan Dobronić, Miroslav Šeparović

Damjan Tadic/Cropix

''Ovo je idealna prilika da kroz primjenu istih propisa koji su bazirani na temelju zakonodavstva EU, kao što je Direktiva o potrošačima, vlastitom praksom, komparacijom sa svim odlukama koje donose nacionalni sudovi 27 zemalja članica EU i praksom Suda EU, uzdignemo našu praksu i uskladimo je s onim što je standard unutar EU'', kazao je.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović se na konferenciji, održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, osvrnuo na ulogu suda kojim predsjeda i njegovom odnosu sa Sudom EU.

''Polazimo od toga da nacionalni ustavni sudovi i europski sudovi dijele zajedničke vrijednosti pa su europske vrijednosti ujedno i vrijednosti našeg ustavnog poretka. Stoga ne bi trebalo biti nikakvih prijepora niti problema u odnosima Suda EU i hrvatskog Ustavnog suda'', zaključio je Šeparović.

image

Pravosudna konferencija u organizaciji Vrhovnog i Ustavnog suda Republike Hrvatske

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 15:42